Στις 30 ανήλθαν οι αιτήσεις για δημιουργία φοιτητικών εστιών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, κάτι το οποίο δείχνει και το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα, σκιαγραφεί την εικόνα της μελλοντικής παλιάς πόλης της Λευκωσίας στην οποία θα διαμορφωθούν 400-500 δωμάτια με νέους ανθρώπους των οποίων το στίγμα εκτιμάται ότι θα σημαδέψει θετικά την πόλη.

Οι αιτητές διεκδικούν μέρος του πακέτου της πρώτης φάσης κινήτρων που ανέρχεται στα €15 εκατ. με μέγιστο ποσό, ανά εστία, (αναλόγως του μεγέθους και άλλων παραγόντων) τα €2 εκατ. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ» από την Πολεοδομία, αναμένεται να δρομολογηθεί η διάθεση και νέου κονδυλίου, αφού με βάση τα δεδομένα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, μάλλον καλύπτουν το αρχικό ποσόν των €15 εκατ. Σημειώνεται, ότι η πρώτη φάση έληξε το τέλος του 2022.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται και η Αρχιεπισκοπή και ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έδωσε οδηγίες για μετατροπή πολυκατοικίας σε φοιτητικές εστίες, στην εντός των τειχών πόλη. Πρόκειται για κτήριο το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του πεζόδρομου της οδού Ονασαγόρου και στο οποίο παλαιότερα λειτουργούσε το κατάστημα και αργότερα η καφετερία του καταστήματος Marks & Spencer. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες διαμόρφωσης κτηρίου της Αρχιεπισκοπής σε εστίες στην οδό Λεύκωνος. Τρίτο κτήριο της Αρχιεπισκοπής βρίσκεται στην οδό Κοραή, πλησίον του μνημείου της Ελευθερίας. Στο συγκεκριμένο κτήριο θα διαμορφωθούν μόλις 13 δωμάτια και ήδη δόθηκε και η σχετική έγκριση, οπόταν προχωρά η διαδικασία διαμόρφωσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Αρχιεπισκοπή εξετάζει το ενδεχόμενο διαμόρφωσης και άλλων κτηρίων σε εστίες, αφού πέραν των καθαρά δικών της οικοδομών, μπορεί να αξιοποιήσει και τα κτήρια της εκκλησίας της Φανερωμένης αλλά και διαφόρων ιδρυμάτων τα οποία είναι συνδεδεμένα με την Αρχιεπισκοπή. Τα κίνητρα που έχουν εξαγγελθεί ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού, αφού η Εκκλησία επιθυμούσε μεν να αξιοποιήσει κτήρια τα οποία κατέχει στο ιστορικό κέντρο, αλλά δεν ήθελε να δαπανήσει και μεγάλα χρηματικά ποσά προς αυτή την κατεύθυνση, οπόταν η συγκυρία την ευνόησε. Στα τρία κτήρια θα διαμορφωθούν περίπου 45 δωμάτια.

Στο παρόν στάδιο εκπονούνται μελέτες ώστε οι εστίες να διαμορφωθούν κατά τρόπον ώστε να πληρούνται τα κριτήρια που έθεσε τόσον η Πολεοδομία, η Πυροσβεστική για θέματα ασφάλειας, αλλά και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Οι αιτήσεις περνούν από τέσσερα στάδια μέχρι να εγκριθούν. Δηλαδή, υποβολή προσχεδίων, πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής και χορηγίες. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, αναλόγως της σειράς προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία υποβολής τους) ή και της πληρότητας ή των κενών που παρουσιάζουν, βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέτασης και βεβαίως η χορηγία παραχωρείται όταν εκπληρωθούν οι προβλεπόμενοι όροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους αιτητές στη βιασύνη τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, με το σκεπτικό ότι θα προηγούνται άλλων που θα ακολουθήσουν, αφήνουν και κάποια κενά, τα οποία, ωστόσο, δεν επιτρέπουν την εξέταση τους, οπόταν ουσιαστικά εξουδετερώνεται το πλεονέκτημα της έγκαιρης υποβολής. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κενά δίνεται χρονικό διάστημα 15-20 ημερών προκειμένου να συμπληρωθούν.

Πάντως, σύμφωνα και με αιτητές, η διαδικασία είναι κάπως περίπλοκη και το γεγονός ότι απαιτείται η θέση της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αντικειμενικά επιμηκύνει την περίοδο εξέτασης. Ένα από τα θετικά που προέκυψαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, είναι και το γεγονός, ιδιοκτήτες κτηρίων τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν σε φοιτητικές εστίες, υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό να τα κηρύξουν διατηρητέα.