Σάρκα και οστά παίρνει η εξαγγελία δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας αν ληφθεί υπόψη πως μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί 25 αιτήσεις από πρόσωπα ή εταιρείες που αφορούν περίπου 315 δωμάτια. Σημειώνεται, πως ο Δήμος Λευκωσίας προώθησε τη δημιουργία δύο φοιτητικών εστιών στις οποίες θα διαμορφωθούν 70 δωμάτια.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η μία από τις 25 αιτήσεις ιδιωτών αφορά κτήριο στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν 42 δωμάτια, ενώ υπάρχει και δεύτερο κτήριο, στο οποίο επίσης θα μπορούσαν να διαμορφωθούν 42 δωμάτια. Τρίτη αίτηση αφορά κτήριο στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν 22 δωμάτια. Λαμβανομένων υπόψη των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, η μικρότερη εστία θα αποτελείται από 12 δωμάτια. Αίτηση που αφορούσε μόλις 8-9 δωμάτια, κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Μέχρι στιγμής δεν υπεβλήθησαν αιτήσεις για ανέγερση νέου κτηρίου για να λειτουργήσει ως εστία.

Η ανώτερη λειτουργός στο Τμήμα Πολεοδομίας κ. Ειρήνη Χατζησάββα ανέφερε πως ήδη το πρόγραμμα μπήκε στις ράγες και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια εξέτασης των αιτήσεων το συντομότερο δυνατό, παρόλον ότι τα θέματα ασφάλειας δυνατό να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, έστω και αν οι αιτήσεις εξετάζονται με τη μέθοδο της ταχείας αδειοδότησης. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία είναι η Πυροσβεστική και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ως €2 εκατ. χορηγία για φοιτητική εστία στην παλιά Λευκωσία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζησάββα ανέφερε πως για κάποιες από τις 25 αιτήσεις ζητήθηκαν τροποποιήσεις σχεδίων, ενώ άλλες προωθούνται για αδειοδότηση. Τέλος, μία από αυτές βρίσκεται στο στάδιο καταβολής της χορηγίας που δικαιούται ο αιτητής με βάση την προκήρυξη. Σημειώνεται, πως για να υποβάλει κάποιος αίτηση με σκοπό να του παραχωρηθεί η χορηγία πρέπει να έχει ήδη εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής, να έχει προσφορές από εργολάβο κ.λπ. Επίσης παντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως για φέτος έκλεισε το πρόγραμμα το οποίο θα επανέλθει, ίσως με μερικές τροποποιήσεις, εντός Ιανουαρίου, με σκοπό να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Λευκωσία διηγείται την ιστορία της…

Με τον νέο χρόνο, μαζί με τον αριθμό των αιτήσεων αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των δωματίων και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο αριθμός τους θα κυμανθεί γύρω στα 560.

Ο λειτουργός του Δήμου Λευκωσίας Αγαθοκλής Αγαθοκλέους ανέφερε στον «Φ», πως οι αιτητές απευθύνονται στον δήμο και αφού εξεταστεί προκαταρκτικά η αίτησή τους, τους κοινοποιούνται οι τυχόν παρατηρήσεις ως προς το κατά πόσον εμπίπτουν στις επιλέξιμες, προς χρηματοδότηση, αναπτύξεις. Οι προκαταρκτικές απόψεις βοηθούν τον αιτητή να εκτιμήσει κατά πόσον κρίνει σκόπιμο να μπει στη διαδικασία εκπόνησης σχεδίων κ.λπ., κάτι το οποίο έχει κάποιο κόστος. Σημειώνεται πως, ανάμεσα σε άλλα, ο αιτητής θα πρέπει να υποβάλει αρχιτεκτονικά, στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια, επιμετρήσεις, ενεργειακές μελέτες κ.α. Σχετικά με τις 25 αιτήσεις που υπεβλήθησαν ήδη, ο κ. Αγαθοκλέους ανέφερε πως εκ πρώτης όπως φαίνεται οι περισσότερες πληρούν τα κριτήρια.

Πάντως, όπως φαίνεται, παρατηρήθηκαν κάποια ζητήματα τα οποία δυσχεραίνουν τη διαδικασία έγκρισης κτηρίων τα οποία θεωρούνται αξιόλογα και προσφέρονταν για να διαμορφωθούν σε εστίες.

Η αρχική σκέψη απευθυνόταν σε ιδιώτες οι οποίοι κατείχαν αξιόλογα τεμάχια αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι καλά τεμάχια τα οποία θα αποτελούσαν και αξιόλογες περιπτώσεις διαμόρφωσης φοιτητικών εστιών, δεν κατέχονται από ιδιώτες αλλά από εταιρείες, οι οποίες δεν καλύπτονταν από την αρχική προκήρυξη. Το κώλυμα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν καλύπτονται όσες έχουν κύκλο εργασιών εκτός Κύπρου, έστω και αν δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Αυτές μπορεί να είναι και εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες εντός ΕΕ. Με βάση εξαγγελία δεν δικαιούνται χρηματοδότησης, αν και πρόκειται για κυπριακές εταιρείες.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος για τη διαφοροποίηση της νέας προκήρυξης. Αν τελικά τα δωμάτια ανέλθουν σε περίπου 560, θεωρούνται υπέρ αρκετά για τους περίπου 200 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θεωρείται, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον δεν θα περιοριστεί μόνο στους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής αλλά οι εστίες θα προσελκύσουν και άλλους φοιτητές, αφού όπως είναι γνωστόν, πολλοί αναζητούν δωμάτια και δεν βρίσκουν ή το ενοίκιο είναι τόσο υψηλό που κρίνεται ασύμφορη η ενοικίασή τους.

Στις εστίες θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσουν και καφετέριες, κάτι το οποίο θα τις στηρίξει περαιτέρω οικονομικά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ευκαιρία επιβίωσης της παλιάς πόλης

Η Λευκωσία για δεκαετίες κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ένεκα της τουρκικής εισβολής, της εγκατάλειψης, της απουσίας κινήτρων, της γειτνίασης με τη νεκρή ζώνη κ.λπ. Αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η πόλη θα ανασάνει και θα ενισχυθούν οι προϋποθέσεις επιβίωσής της. Και για να επιβιώσει χρειάζεται και νέο αίμα και οι φοιτητές αποτελούν την κατ’ εξοχήν ομάδα πληθυσμού που μπορεί να ζωντανέψει το ιστορικό κέντρο, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Μαζί με τους φοιτητές θα κατέβουν στην πόλη και άλλοι νέοι άνθρωποι, θα ενισχυθεί η νοοτροπία της συνύπαρξης, θα ανοίξουν νέα καταστήματα, θα δημιουργηθούν νέα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα και ευχή όλων είναι να μην τα καταφέρουμε να φρενάρουμε και αυτή τη διαδικασία.