Πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων κατέθεσαν χθες στη Βουλή, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές του Ανδρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας. Σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εξετάσεις στο τέλος του πρώτου τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, «όπως έχει διαφανεί και στην πράξη, οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού διδακτικού και εκπαιδευτικού χρόνου, τη δημιουργία αχρείαστου άγχους σε γονείς και μαθητές, την αύξηση της παραπαιδείας αλλά καθ των ανισοτήτων ανάμεσα στους μαθητές που είτε διαμένουν σε απομακρυσμένες κοινότητες, είτε προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα».

Αναλυτικά, στην πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να απασχολήσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας, περιλαμβάνονται τρία βασικά σημεία:

>> Στο τέλος του πρώτου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιούνται προαγωγικές εξετάσεις και όπου αυτές προβλέπονται, καταργούνται (σημ. ότι η αναφορά αυτή αφορά τις εξετάσεις Ιανουαρίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κυρώσεις που επέβαλε το ΥΠΑΝ για τη διαρροή δοκιμίου

>> Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στο τέλος του δεύτερου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

>> Νοείται ότι, για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 (δηλ. την τρέχουσα σχολική χρονιά) οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου (σημ. αυτές που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο) έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν προσμετρούνται στην τελική αξιολόγηση των μαθητών.