Η διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περνά στο επόμενο στάδιο το οποίο είχε προαναγγείλει από τη νύκτα των βουλευτικών εκλογών. Συναίνεση και συνεργασία, ήταν το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος έστησε γέφυρες προς όλες τις πλευρές ενόψει συνέχειας. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε και το κυβερνητικό κόμμα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαμηνύει και πριν την ανακοίνωση της Αννίτας Δημητρίου ως υποψήφιας για την Προεδρία της Βουλής, ότι ο ΔΗΣΥ θα έμενε μακριά από παζάρια και συναλλαγές. Η ανάγνωση που είχε γίνει από Προεδρικό και Πινδάρου από τη νύκτα των εκλογών ήταν κοινή, όπως κοινή ήταν και η γραμμή πάνω στην οποία πορεύθηκαν. Η φιλοσοφία της, ήταν η διατήρηση των ισορροπιών στη Βουλή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Στόχος τώρα είναι να εξευρεθεί το κοινό έδαφος για συνεργασία και συναίνεση εντός του Σώματος, προκειμένου να υπερψηφιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυπριακής Οικονομίας, από το οποίο η Κύπρος θα επωφεληθεί συνολικά 4,4 δισ. ευρώ. 

Χθες έφυγαν από το Προεδρικό οι προσκλήσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τον κύκλο επαφών που ξεκινά τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο Πρόεδρος θα βολιδοσκοπήσει προθέσεις για συνεργασία στην υλοποίηση μίας Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει σε δηλώσεις του αρχές της εβδομάδας. 

Ο Πρόεδρος, όπως πληροφορούμαστε, προτίθεται να τους καταθέσει ενημερωτικό σημείωμα μέσα από το οποίο να τους πληροφορεί για τα χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται επί όλων των νομοσχεδίων και αυτών που έχουν κατατεθεί και αυτών που προτίθενται να κατατεθούν και θα τους ζητά όπως συνεργαστούν όλοι μαζί για την υλοποίηση τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς το μήνυμα ότι η ευθύνη αφορά  όλους και το όφελος θα είναι συλλογικό για τον τόπο και όχι προσωπικό για τον ίδιο και την Κυβέρνηση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τους υποδείξει ότι ο ίδιος διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας του και ότι το 2023 αποχωρεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα τον διαδεχθεί κάποιος άλλος που θα εκλεγεί, αλλά το όφελος για την Κύπρο θα μείνει. Μια αναφορά που βάζει και τέρμα στην παραφιλολογία που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι περί δεύτερων σκέψεων του Προέδρου Αναστασιάδη για διεκδίκηση και τρίτης θητείας. Άρα, το σημαντικό θα είναι ο κοινός στόχος όλων για να πάρει η Κύπρος τα κονδύλια που της αναλογούν από το σχέδιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρόκειται συνολικά για 58 μεταρρυθμίσεις και 56 αναπτυξιακές επενδύσεις, οι οποίες αναπτυξιακές επενδύσεις, διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζονται νομοθετική στήριξη. Στο παρόν στάδιο έχουν ήδη προωθηθεί 23 μεταρρυθμίσεις εκ των οποίων οι 20 πρέπει να εγκριθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων που έχουν προωθηθεί και εκκρεμούν προς ψήφιση είναι το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και τα τρία νομοσχέδια για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς τα οποία είναι και τα σημαντικότερα. Ο Πρόεδρος, θα τους ενημερώσει επίσης για τη σταδιακή κατάθεση και των υπόλοιπών νομοσχεδίων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις όπως το θέμα της ελλειμματικής ουδετερότητας, τις δημόσιες μεταφορές, της Οικονομίας, της Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, της Παιδείας που αφορούν τα Σχέδια Αξιολόγησης και Κοινωνικής Ευημερίας και πολλά άλλα.

Το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης υπό την ονομασία «Η Κύπρος του αύριο»  είναι ύψους €4,4 δισ. εκατομμυρίων.  Το κονδύλι του €1,8 δισ. αφορά το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το €1,2 δισ. αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το €1,4 δισ. αφορά τη μελέτη για τα οφέλη που προκύπτουν από τις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Το €1,8 δισ. από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής είναι δεδομένο. Εάν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις και όλα όσα απαιτούνται θα χαθούν και το κονδύλιο του €1,2 δισ. που αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς το €1,4 δισ. που αφορά το ποσό που θα προκύψει ως όφελος από τις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνολικά δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος απώλειας μέχρι και €3,6 δισ. εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, έλαβε υπόψη τις συστάσεις της Τεχνικής Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και στην οποία υπέβαλαν όλοι προτάσεις. Η Επιτροπή συστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόεδρος: Να πάρουμε όλοι τα μηνύματα

Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από κλίμα συναίνεσης προς όφελος της κοινωνίας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η νέα εποχή δεν σχετίζεται μόνο με την Προεδρία της Βουλής, η νέα εποχή σχετίζεται και μετά τις Εκλογές, με βάση και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρέπει μέσα από κλίμα συναίνεσης προς όφελος όχι μόνο εκείνο που θα καρπωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά προς όφελος ευρύτερα της κοινωνίας. Για αυτό και απαιτούνται περισσότερες συγκλίσεις, μεγαλύτερη συνεννόηση, ο λαός μας από τις εκλογές έδωσε τα μηνύματα του προς όλους μας, όχι προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει και για τη στάση κάποιων αντιπολιτευόμενων κομμάτων ανέφερε ότι «εάν υπεύθυνα συμπεριφερθεί η αντιπολίτευση τόσο περισσότερο θα εκτιμηθεί και από τον λαό και ενδεχόμενα να ωφελήσει τους στόχους που θέτουν. Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης, επιβάλλεται να υπάρχει αντιπολίτευση, δεν είναι πάντοτε σωστή η Κυβέρνηση, δεν είναι όλες οι αποφάσεις αποδεκτές. Συνεπώς, η αντιπολίτευση – το είπα πολλές φορές – είναι όπως τα γυαλιά στον μύωπα, όπως το μπαστούνι στον υποφέροντα για την ευχέρεια βαδίσματος»

Καταλήγοντας ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η εποικοδομητική κριτική που ασκείται ωφελεί γενικότερα τον τόπο και εκείνο που μολύνει ένα τοξικό κλίμα ή οι τάσεις λαϊκισμού και δεν θέλω να κάνω αναφορά. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι πήραν τα μηνύματα, έτσι ώστε με στενή συνεργασία να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσουμε ειλικρινά και γνήσια και με ενδιαφέρον, όχι τα κομματικά, όχι τα προσωπικά, αλλά τα ευρύτερα συμφέροντα», δήλωσε.