Άλλη μια ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για αναχαίτιση του ιού, δίνει το υπουργείο Ενέργειας. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή,  δίνεται αναστολή στην καταβολή του ετήσιου τέλους εταιρειών, ύψους €350.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Εταιριών, έτσι ώστε η ημερομηνία καταβολής στον Έφορο Εταιρειών του ετήσιου τέλους για το 2021 να παραταθεί από τις 30 Ιουνίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηλείδου: Τα σχέδια δίνουν μεγάλες προοπτικές στη βιομηχανία

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο δίνεται η εξουσία στην υπουργό Ενέργειας να παρατείνει περαιτέρω τη συγκεκριμένη περίοδο, με έκδοση σχετικού διατάγματος. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η τροποποίηση του νόμου κρίνεται αναγκαία για ελάφρυνση της επιβάρυνσης των οικονομικών φορέων που επηρεάζονται από τα απαγορευτικά μέτρα λόγω της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19.

Είναι προφανές ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τάχιστα το νομοσχέδιο, ώστε πριν τις 30 Ιουνίου να έχει εγκριθεί η παράταση στην πληρωμή του τέλους.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται παράταση στην καταβολή του τέλους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία στις επιχειρήσεις. Αρχικά, η καταβολή του ετήσιου τέλους εταιρειών είχε ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ακολούθως η ημερομηνία παρατάθηκε μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021 και με το νομοσχέδιο οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν το ετήσιο τέλος μέχρι το τέλος του χρόνου. Βάσει του νόμου, εάν μια επιχείρηση δεν πληρώσει στο κράτος το ετήσιο τέλος εταιρειών, της επιβάλλεται επιπρόσθετη επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, από τα €350 που είναι το τέλος ανά εταιρεία, με την επιβάρυνση αυτόματα το τέλος ανεβαίνει στα €490. Πάντως, πολλές φορές, τόσο οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απαιτήσει την κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε στην προηγουμένη Βουλή, με το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών να αναφέρει πως για την κατάργηση του τέλους εταιριών θα πρέπει να συναινέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος εισπράττει γύρω στα €45 εκατ. τον χρόνο από την επιβολή του τέλους εταιριών.

 – Σημειωτέον, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η κυβέρνηση κατάθεσε για συζήτηση και έγκριση 67 νομοσχέδια και κανονισμούς. Τα κείμενα θα προωθηθούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, μόλις αυτές συσταθούν και αρχίσουν τη λειτουργία τους. Κάποια από τα νομοσχέδια έχουν επείγοντα χαρακτήρα, ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση αρκετών άλλων νομοσχεδίων, κάποια από τα οποία συνδέονται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της αποδέσμευσης κονδυλίων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.