Να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία και να μη συμβιβαστεί για το κράτος δικαίου, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο George Soros.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία εμπόδισαν τη Δευτέρα την έγκριση του προϋπολογισμού 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αντιτίθενται στη ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα κεφάλαια από την τήρηση του κράτους δικαίου.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Soros αναφέρει ότι το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσε να παρακαμφθεί.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο προηγούμενος προϋπολογισμός θα μπορούσε να παραταθεί σε ετήσια βάση.

Εάν συμβεί αυτό, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα κινδύνευαν να μην λάβουν ενισχύσεις, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να συμβιβαστεί σχετικά με τις διατάξεις περί κράτους δικαίου.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να κατευθύνονται στις τοπικές αρχές», υποστηρίζει ο Soros, ο οποίος έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Viktor Orban.

Πήγη: Philenews/Project Syndicate