Όταν ξέσπασε η πανδημία όλες οι προσπάθειες στράφηκαν στην προστασία των ευπαθών ομάδων, ανάμεσά τους και οι ηλικιωμένοι. Τα στοιχεία τότε έδειχναν πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα άνω των 40 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπους άνω των 60. Η επιστροφή στην κανονικότητα συνοδεύτηκε, δε από την ανάγκη προφύλαξης των ηλικιωμένων, οι οποίοι φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο.

Πλέον, όμως σε πολλές χώρες, παρατηρείται πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών χαμηλώνει ανησυχητικά. Η άρση των περιοριστικών μέτρων αύξησε τις κοινωνικές επαφές και μαζί τους ανέβασε και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Λίγο το καλοκαίρι, λίγο οι δύσκολοι μήνες του εγκλεισμού, λίγο και η ανεμελιά που διακατέχει αυτές τις ηλικίες δημιούργησαν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον εφιάλτη να ξαναεπιστρέψουμε στην σκληρή πραγματικότητα της περασμένης άνοιξης.

Είναι γεγονός πως οι νέοι με τους γερούς οργανισμούς που διαθέτουν, μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην περίπτωση που ασθενήσουν. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι πολύ πιθανόν πως «χρησιμοποιούνται» για ευρεία μετάδοση της COVID-19. Η δυνατότητα του νέου κορωνοϊού να κυκλοφορεί αθόρυβα στην κοινότητα χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, εντείνει τις ανησυχίες ότι χρησιμοποιεί τους ισχυρούς οργανισμούς των νέων ως «οχήματα» για τη μετάδοσή του στους πιο ευάλωτους. Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που τρομάζει τους ειδικούς.

Καθώς οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, απλά νομίζουν ότι είναι, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ραγδαίους ρυθμούς των τελευταίων ημερών, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η κατάσταση θα ξεφύγει και πάλι μόνο που αυτή τη φορά τα νοσοκομεία θα ξεχειλίζουν από νέους. Καθώς είναι ένας ιός στον οποίο δεν υπάρχει ούτε ανοσία, ούτε φάρμακα, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα. 

Ίσως για αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει πως και οι νέοι πλήττονται εξίσου από την πανδημία και πως οφείλουν να παίρνουν μέτρα προστασίας, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι. «Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;», ρωτάει τους νέους ο διεθνής οργανισμός. Απάντηση δεν πρόκειται, φυσικά, να πάρει. Τα πράγματα, όμως είναι απλά. Είτε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα βάλουμε νερό στο κρασί μας και να προσέχουμε πού κινούμαστε ή όλοι θα κλειστούμε και πάλι σύντομα στα σπίτια μας.