Το Ορούτς Ρέις έφυγε από την περιοχή επειδή έτσι ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής. Έληξε η (δεύτερη κατά σειρά) Navtex εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ. Δεν έφυγε οριστικά βέβαια και νομίζουμε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι «αποχώρησε». Θα επανέλθει, ανάλογα πρώτα με τις τεχνικές ανάγκες, όπως η επεξεργασία των σεισμογραφικών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε ελληνικής και κυπριακής δικαιοδοσίας ύδατα. 

Όμως, οι επόμενες μέρες σίγουρα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον. Σήμερα, λήγει και η τρίτη «παράταση» στην παράνομη γεώτρηση του Γιαβούζ στο νότιο άκρο του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Εδώ κατά τη γνώμη μας είναι η πιο σοβαρή εξέλιξη, θα δοθεί νέα παράταση ή θα διακόψει και θα επανέλθει;  Στις 18 του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή, λήγει και η Navtex για το «Μπαρμπαρός», που πραγματοποιεί σεισμογραφικά νοτιοανατολικά της Κύπρου εδώ και μήνες. 

Τυχαίο το ότι οι τρεις παραβιάσεις λήγουν η μία μετά την άλλη εντός μερικών ημερών; Όταν φύγουν προσωρινά τα τρία πλοία θα σημαίνει πλήρη υποχώρηση της Τουρκίας; Όχι, είναι οι απαντήσεις και στην πρώτη και στη δεύτερη ερώτηση. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν υπήρξε βέβαια καμία υποχώρηση στην τουρκική επεκτατικότητα και τις τουρκικές προκλήσεις. Και το Ορούτς Ρέις και το «Μπαρμπαρός» και το Γιαβούζ, υλοποίησαν τα προγράμματα και τις εργασίες που ήταν προγραμματισμένα να κάνουν. Εξ άλλου, την Κυριακή σύμφωνα με τα στοιχεία μας, έγιναν και οι πρώτες δοκιμές του «Κανουνί», του τρίτου γεωτρύπανου της Τουρκίας που θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν τα αγόρασε και τα έφερε στην περιοχή για να κάθονται. Έχει σαρώσει με σεισμογραφικά περίπου τα τέσσερα πέμπτα της κυπριακής ΑΟΖ, μεγαλύτερη έκταση από όση έχει σαρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν κάνει και επτά παράνομες γεωτρήσεις μέχρι τώρα από το 2018.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε: Στο ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις δεν σημαίνει τίποτα στο βραχυπρόθεσμο πολιτικό πεδίο, αφού στο μακροπρόθεσμο η Τουρκία θα επιδιώξει να προχωρήσει το πρόγραμμά της. Σύντομα, θα επανέλθει με άλλες παράτυπες Navtex, μέχρι που να καλύψει με σεισμογραφικά την περιοχή που θέλει. Θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να τα επεξεργαστεί –με τη βοήθεια νορβηγικής εταιρείας– θα καθορίσει στόχους, και θα δοκιμάσει να κάνει και γεώτρηση και εντός υδάτων ελληνικών συμφερόντων. 

Για την Ελλάδα, μπορεί να υπάρχουν στρατηγικές κινήσεις που να αποτρέψουν τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας. Για την Κύπρο, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες την τελευταία δεκαετία, δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε, ούτε καν να αναβάλουμε τις προγραμματισμένες προκλήσεις της Τουρκίας. 

Κάναμε όμως σε αυτή τη δεκαετία, κάτι πολύ αποτελεσματικό. Δεν κάναμε πίσω, κάναμε οκτώ γεωτρήσεις, βρήκαμε τρία πολύ καλά κοιτάσματα. Έτσι, ό,τι και να γίνεται στους άλλους τομείς, στον πολιτικό, στον στρατιωτικό, στον οικονομικό, για την Κύπρο έχει σημασία να μην σταματήσει το γεωτρητικό πρόγραμμα, ούτε κι αυτό της ανάπτυξης των κοιτασμάτων. 

Πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει, παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη πολιτική και στρατιωτική στρατηγική, και αυτήν της έρευνας και ανακάλυψης κοιτασμάτων. 

[email protected]