To Top
14:05 Τετάρτη
29 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΟΑΥ: Aρχίζει διάλογο ξεχωριστά με κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΟΑΥ: Aρχίζει διάλογο ξεχωριστά με κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο
  19 Νοεμβρίου 2019, 9:54 πμ  

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται ότι θα αρχίσει η διαβούλευση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με το κάθε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ξεχωριστά, αφού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο ΟΑΥ θα διαπραγματευτεί με έκαστο νοσηλευτήριο την ένταξή του στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Υπουργείου του στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο διάλογος μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσοκομείων, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και θεωρώ ότι πριν το τέλος του Νοεμβρίου, και αφού θα συμφωνηθεί το πλαίσιο με το οποίο θα γίνει η διαβούλευση, ο ΟΑΥ θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά με στόχο την επίτευξη συμφωνιών και την ένταξη των νοσοκομείων στη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας». 

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με τη λήξη του δεν θα ανανεωθεί, αφού όπως εξήγησε, «στο πλαίσιο του ΓεΣΥ τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα και δεν γίνεται να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε ανταγωνιστές για περίθαλψη». Εκτός αυτού, πρόσθεσε, «οι ασθενείς μπορούν από μόνοι τους πλέον να επιλέγουν το νοσηλευτήριο που θα τους εξυπηρετήσει, άρα το πρόγραμμα αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΥ: Θα αποβληθούν γιατροί από ΓεΣΥ λόγω καταχρήσεων

Από πλευράς της η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι από το 2016 μέχρι ο 2019 στον ιδιωτικό τομέα παραπέμφθηκαν 70.848 ασθενείς με το κόστος να φθάνει τα €17.269,540. Ταυτόχρονα, το 2016 άλλοι 271 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν με υπερωριακή απασχόληση από το δημόσιο, ο αριθμός τους ανέβηκε στις 4.787 το 2017 και το 2018 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 51.831 με τις 19.632 εξ αυτών να έχουν εξυπηρετηθεί από τα εξωτερικά ιατρεία. Το 2019, μέσω του προγράμματος υπερωριακής απασχόλησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εξυπηρετήθηκαν συνολικά 64.016 περιστατικά εκ των οποίων τα 20.183 από τα εξωτερικά ιατρεία. Το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είχε κόστος €10.393,979 (μη περιλαμβανομένου του κόστους για την υπερωριακή απασχόληση ωρομίσθιου προσωπικού). 

Ένα εκατ. οι επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς

Για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «ο κύκλος εργασιών των πρώτων πέντε μηνών έχει δείξει ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το ΓεΣΥ και δραστηριοποιήθηκε εντός του Συστήματος». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις καταγραφές του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΑΥ, έχουν πραγματοποιηθεί 969.691 επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδίατρους, εκδόθηκαν 1.070.764 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, 136.324 παραπεμπτικά για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, καταγράφηκαν 690.000 επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς και εκδόθηκαν 807.286 συνταγές για φάρμακα μέσω του Συστήματος. 

Για τις καταχρήσεις που καταγράφονται στο ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «με τη βοήθεια του μηχανογραφικού συστήματος έχει διαφανεί ότι υπήρξε μια υπερδραστηριότητα εκ μέρους μικρής μερίδας παρόχων». Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, «πέραν των περιορισμών που έχει εντάξει μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, έχει απομονώσει μέσω του λογισμικού δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στον μέσο αριθμό δραστηριοτήτων από συγκεκριμένους γιατρούς και αξιολογεί τα αιτήματα πριν προχωρήσει στην αποζημίωσή τους, ώστε εκεί και όπου υπήρχε κατάχρηση να μην αποζημιώνονται». 
Περαιτέρω σε επαφή με τις επιστημονικές εταιρείες αξιολογούνται πρόσθετα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εκμετάλλευσης του Συστήματος. 

«Τις πρώτες εβδομάδες παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία εντοπίστηκαν και επιλύθηκαν. Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, με την ένταξη περισσότερων γιατρών στο Σύστημα αλλά και με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες και την εφαρμογή αριθμού πρωτοκόλλων και περιορισμών, το ΓεΣΥ άρχισε να ομαλοποιείται», υποστήριξε ο κ. Ιωάννου. 

Στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη Βουλή, είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι 441 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 167 παιδίατροι και 1.143 ειδικοί γιατροί, με τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών να είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερος του αριθμού των γιατρών του δημοσίου που συμμετέχουν στο Σύστημα. 

Για την πορεία υλοποίησης της αυτονόμησης των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου του ΟΚΥπΥ και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ενέργειες σε θέματα οργάνωσης, ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν αναμένει ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε για χρόνια σε ρυθμούς δημόσιου τομέα να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα εντός λίγων μηνών». 

Τα μηνύματα, είπε ο κ. Ιωάννου, «είναι ενθαρρυντικά και αυτό αντανακλά αρχικά στην αύξηση των δικαιούχων που έχουν εγγραφεί σε προσωπικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ και στη συνέχεια στη σταθεροποίηση του αριθμού δικαιούχων». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «από τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση 1.786 δικαιούχων, παρά την έξοδο προσωπικών γιατρών για ενήλικες από το δημόσιο». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, «στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019, 112.934 δικαιούχοι είχαν εγγραφεί σε 105 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες, του δημοσίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.100 δικαιούχους ανά προσωπικό γιατρό.  

Περαιτέρω «τα έσοδα του ΟΚΥπΥ από τις παρεχόμενες υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας που προσφέρονται από τους ειδικούς γιατρούς εντός ΓεΣΥ, αυξάνονται ανά μήνα πλησιάζοντας τις προβλέψεις που είχε θέσει ο ΟΚΥπΥ για έσοδα €50 εκατ. για το έτος 2019». 

Επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους 

Σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του προς τους βουλευτές ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, επεσήμανε ότι σε αρκετές συναντήσεις που είχε μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες του εξωτερικού για δραστηριοποίηση στην  Κύπρο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ είναι υπαρκτό. «Έχω κάνει αρκετές επαφές με εταιρείες από την Αμερική, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα που ρωτούν να μάθουν για το Σχέδιο Υγείας όλες τις πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Ερωτηθείς εάν κάποια από αυτές τις επαφές που γίνονται για επενδύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι επαφές δεν γίνονται με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με ιδιώτες. «Για να μην υπάρξει παρανόηση, το ενδιαφέρον δεν είναι για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παραμείνουν δημόσια. Ευκαιρίας δοθείσης, να υπογραμμίσω για ακόμα μια φορά ότι δεν επίκειται ή δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης». 

Προϋπολογισμός €926 εκατομμυρίων

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2020, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ανέρχεται στα €926 εκατ. και αποτελεί το 10,6% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους αυξημένο από τον προϋπολογισμό του 2019 που αποτελούσε το 8,17% επί του συνολικού προϋπολογισμού. 

Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το έτος 2020 ανέρχονται σε €25,84 εκατομμύρια σε σύγκριση με €35,83 εκατομμύρια των εγκεκριμένων δαπανών του 2019. Η μείωση, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «δεν επηρεάζει την αναπτυξιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας, αφού ανάλογο κονδύλι ποσού €10 εκατομμυρίων περίπου έχει μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας». 

Οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Υγείας για την τριετία 2020 -2023 επικεντρώνονται στην πλήρη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της χώρας μέσα από την πλήρη υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, τη δημιουργία της εθνικής φαρμακευτικής αρχής και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας. 

Επίσης, στους στόχους περιλαμβάνεται «η ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στην προώθηση και την προαγωγή της Υγείας και την πρόληψη ασθενειών μέσα από την εφαρμογή ανιχνευτικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, στη διαχείριση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και κανοτομίας, στην ίδρυση και τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...