To Top
06:14 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρόσφυγες το 1974, εγκλωβισμένοι το 2020
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πρόσφυγες το 1974, εγκλωβισμένοι το 2020
  15 Ιανουαρίου 2020, 5:26 πμ  

Μέχρι και ολόκληρα δωμάτια κτίστηκαν σε χώρους όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανελκυστήρες σε προσφυγικούς συνοικισμούς και τώρα αυτοί που παρανόμησαν αρνούνται να συγκατατεθούν στην εγκατάσταση των ασανσέρ, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι πρόσφυγες να παραμένουν αποκλεισμένοι μήνες ή και χρόνια, αφού αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Κάποιοι ηλικιωμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, πληρώνουν για να τους μεταφέρουν στα διαμερίσματά τους από υγραέριο μέχρι και γάλα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ανέφερε η Σκεύη Κουκουμά, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες σχετικό θέμα. Την ίδια ώρα «κόλλησε» η διαδικασία εγκατάστασης ανελκυστήρων, αφού η Πολεοδομία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών τής κάθε πολυκατοικίας. Το πρόβλημα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας προτού τοποθετηθούν οι ανελκυστήρες, τη στιγμή που το κράτος θα μπορούσε να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα εγκατάστασης ή να δεσμεύσει τους απαραίτητους χώρους προτού παραχωρήσει τους τίτλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ετοιμόρροπες 43 προσφυγικές πολυκατοικίες με σωρεία προβλημάτων

Σημειώνεται, ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες διαμένουν στο εξωτερικό και δεν εντοπίζονται, ενώ στις περιπτώσεις που κινήθηκαν διαδικασίες κατεδάφισης παράνομων κατασκευών, αυτές αποδεικνύονται χρονοβόρες.

Με στόχο την παράκαμψη των ενστάσεων, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Μαριέλλα Αριστείδου και Ονούφριος Κουλλά, κατέθεσαν πρόταση νόμου με βάση την οποία η Πολεοδομία θα μπορεί να εγκαθιστά ανελκυστήρες με την έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών αντί του συνόλου τους.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές σχετικά με την πορεία εγκατάστασης ανελκυστήρων, η ανώτερη λειτουργός Πολεοδομίας στον Κλάδο Οίκησης, Ειρήνη Γιαννακού, ανέφερε πως σε σύνολο 368 υφιστάμενων πολυκατοικιών παγκυπρίως, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε 109 υφιστάμενες πολυκατοικίες με το κόστος να ανέρχεται στα €11 εκατ.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση 6 ανελκυστήρων στον κυβερνητικό οικισμό Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα και προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 32 στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας έναντι €4,8 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον αέρα συνοικισμός προσφύγων

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 221 πολυκατοικίες, το Τμήμα έχει προχωρήσει σε προκαταρκτική μελέτη όλων των περιπτώσεων από την οποία διαπιστώθηκαν τα εξής: 
• Σε 78 πολυκατοικίες δύναται να εγκατασταθούν ανελκυστήρες νοουμένου ότι θα δοθεί η αμετάκλητη συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών.
• Σε 19 πολυκατοικίες οι ιδιοκτήτες αρνούνται να δώσουν συγκατάθεση. 
• Σε 51 πολυκατοικίες δεν δύναται να τοποθετηθεί ανελκυστήρας λόγω παράνομων προσθηκών στην πρόσοψη των πολυκατοικιών που εμποδίζουν την τοποθέτηση.
• Σε 47 πολυκατοικίες δύναται να τοποθετηθεί ανελκυστήρας νοουμένου ότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα συγκατατεθούν σε επέμβαση στην περιουσία τους (μείωση εμβαδού) και
• Σε 26 πολυκατοικίες είναι τεχνικά αδύνατον να τοποθετηθεί ανελκυστήρας.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έστω και ένας ιδιοκτήτης δεν συγκατατεθεί για την τοποθέτηση ανελκυστήρα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως δεν δύναται να προχωρήσει στην τοποθέτηση.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης που άρχισε το 2008 αναμένεται, σύμφωνα με την κ. Γιαννακού, να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης πενταετίας.

Περαιτέρω, εξήγησε πως τα πρώτα χρόνια η διαδικασία κύλησε με γοργούς ρυθμούς επειδή επελέγησαν οι περιπτώσεις που δεν υπήρχαν προβλήματα ή ενστάσεις. Τα πρώτα πέντε χρόνια υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ανελκυστήρων επειδή επελέγησαν αυτοί που δεν είχαν προβλήματα ή και ενστάσεις, αφού ιδιοκτήτης των κτηρίων ήταν το κράτος.

Απόφαση από τους ιδιοκτήτες όλων των μονάδων

Στην πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ αναφέρεται πως σκοπός της είναι η τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί διά νόμου η δυνατότητα εγκατάστασης ανελκυστήρων σε κυβερνητικούς οικισμούς. Περαιτέρω, αναφέρεται πως «για σκοπούς εγκατάστασης ανελκυστήρα από την αρμόδια κρατική Αρχή απαιτείται κατά πλειοψηφία λήψη απόφασης από τους κυρίους όλων των μονάδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μεταστέγαση των προσφύγων άφησε άθλιο τοπίο

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι με την πιο πάνω ρύθμιση κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων του κράτους για εγκατάσταση ανελκυστήρων σε κυβερνητικούς οικισμούς προς εξυπηρέτηση ευάλωτων και υπερήλικων ατόμων, αλλά και ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα και άλλες ασθένειες, τα οποία διαμένουν σε τέτοιους οικισμούς και τα οποία παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένα και εγκλωβισμένα με αυξημένους κινδύνους για τη ζωή τους σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Αναφέρεται, επίσης, πως σε ορισμένους κυβερνητικούς οικισμούς διαπιστώνονται αδικαιολόγητες ενστάσεις και προσχήματα από κυρίους και/ή κατόχους μονάδων σε σχέση με την εγκατάσταση ανελκυστήρων.

Η κατάσταση στα πάνω δώματα

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς συνοικισμούς, ανέφεραν πως ως επί το πλείστον κατοικούνται από υπερήλικα άτομα, αλλά και από άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες ασθένειες, των οποίων η μετακίνηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Η ανυπαρξία ανελκυστήρων σε πολλούς οικισμούς καθιστά τη διαβίωση των ατόμων αυτών ακόμη πιο προβληματική σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση ανελκυστήρων από τη Δημοκρατία σε πλείστους όσους οικισμούς παρεμποδίζεται, όπως έχει διαπιστωθεί, από μερίδα διαμενόντων σε αυτούς, κρίνεται αναγκαία η καθίδρυση νομοθετικού μηχανισμού εξασφάλισης της συναίνεσης της πλειονότητας των διαμενόντων σε αυτούς, ώστε να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση των αναγκαίων ευκολιών προς εξυπηρέτηση και άνετη διαβίωση των επηρεαζομένων.

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...