Η ΑΓΚΥΡΑ έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Παράλληλα επιχειρεί να κρατά από κοντά τις υπερδυνάμεις για να τη διευκολύνουν στους σχεδιασμούς της. Αυτό το τελευταίο φαντάζει δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να ξεπερνούν τα όρια, τις κόκκινες τους γραμμές των ισχυρότερων από την Άγκυρα δυνάμεων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξυπηρετούν τις τουρκικές επιδιώξεις, να ικανοποιούν τα τερτίπια και τα θελήματα της Άγκυρας και του νεοσουλτάνου Ερντογάν όταν αυτά αντιστρατεύονται τα συμφέροντά τους. Για παράδειγμα,  στη Συρία η Τουρκία μπορεί ταυτόχρονα να ζητά βοήθεια και από τις δυο χώρες, για διαφορετικά ζητήματα, είναι προφανές πως τούτο δύσκολα μπορεί να γίνει. Και να τηρηθεί η συμφωνία και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της και να πληγεί ο Άσαντ. Και τα δυο δεν μπορούν να γίνουν. Πόσο θα δοκιμαστούν ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Συρία οι σχέσεις της Τουρκίας με Ρωσία και ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που θα δούμε σύντομα.
ΤΟ σίγουρο είναι πως όσο και να θέλει να ξεγελάσει τους πάντες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι και τόσο εύκολο. Δεν έχει να κάνει προφανώς με μικρές χώρες, που δεν έχουν παγκόσμια πολιτική και μεγαλύτερη από την Τουρκία ισχύ. Συνεπώς η προσέγγιση να πατά σε δυο βάρκες δεν μπορεί να αντέξει για πολύ. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, στην προκειμένη περίπτωση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αυτές οι χώρες δεν μπορούν να εκβιάζονται. Μπορεί για διαφορετικούς λόγους, που συνδέονται με τις ευρύτερες επιδιώξεις και σχεδιασμούς τους να ανέχονται τον Ερντογάν, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ σύντομα να αντιληφθούν όλοι οι διεθνείς παίκτες τι παιχνίδι κάνει η κατοχική Τουρκία. Και στη Συρία, τη Λιβύη αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε είναι εμφανή τα σχέδια της, οι επεκτατικές επιδιώξεις της. Κι αυτές οι επιδιώξεις έχουν να κάνουν με τη Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο, την Ελλάδα, σαφώς και επηρεάζει όλες τις άλλες χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Άλλωστε η Τουρκία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεωρεί πως είναι περιφερειακή δύναμη και πως θέλει να αναβαθμιστεί περισσότερο. Να καταστεί παγκόσμια δύναμη. Αυτό προδήλως επηρεάζει τις μεγάλες δυνάμεις.
ΘΕΛΟΥΜΕ να ελπίζουμε πως οι υπερδυνάμεις κάποια στιγμή δεν θα επιτρέψουν συνέχιση του τουρκικού, του ερντογανικού παραλογισμού στην περιοχή. Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό αυτό που θέλει και επιδιώκει, το οποίο είναι παράνομο. Τα θέλει όλα και τα επιδιώκει μέσα από την εφαρμογή μιας επεκτατικής πολιτικής, την οποία έχει ονομάσει «Γαλάζια Πατρίδα». Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει παρουσιάσει χάρτες του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου. Ένα σχέδιο που προβλέπει την πλήρη επικράτηση της Τουρκίας στην περιοχή. Δεν έχει αναστολές να αμφισβητήσει κυριαρχία άλλων κρατών και να αρπάξει νησιά και θάλασσα. Δεν είναι θέμα μόνο της Κύπρου είναι και ευρύτερο. Όσο τον ανέχονται τόσα πιο πολλά θα θέλει και θα αυθαιρετεί για να τα αποκτήσει. Πρέπει, συνεπώς, να υπάρξει συλλογική αντίδραση.