Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου στην Κύπρο και τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού, «η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμαρώ, η Ελένη», κάποιες, από τις χιλιάδες «άγνωστες» πρωταγωνίστριες στον αγώνα των «χαμένων» της επίσημης Ιστορίας», δίνουν συνέχεια στις συγκλονιστικές τους ιστορίες για το κολαστήριο της Μακρονήσου αυτή τη φορά στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις τον Φεβρουάριο στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση».

Το Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση (Λέσβου 8 – ύψος Πατησίων 212) φιλοξενεί τις παραστάσεις του Θεάτρου ΑντίΛογος από τις 23 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου με διοργανωτή τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων «Πρόοδος».

Η «Μακρόνησος» είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με ηρωίδες απλές γυναίκες που πίστεψαν στο δίκαιο, σε ένα καλύτερο κόσμο και που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα ενός απάνθρωπου συστήματος. Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Γιάννας Λευκάτη, Μαργαρίτας Ζαχαρίου, Χριστίνας Χριστόφια και Ηλιάνας Κάκκουρα, γεμάτες ένταση, πόνο, αγάπη, με την αλήθεια ενός συγκλονιστικού κειμένου, με ιστορικές αλήθειες που πονάνε και αξίζει να ειπωθούν.

Οκτώβριος του 1949. Η κυβέρνηση των Αθηνών βάζει μπροστά το σχέδιο «Εθνικής Αναμορφώσεως». Απέναντι από το Λαύριο, σε μια μικρή ξέρα γης που μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστη, χιλιάδες εξόριστοι πολίτες και οπλίτες θα γνωρίσουν τη φρίκη. Αρχικά η Μακρόνησος είναι τόπος μαρτυρίου μόνο για άντρες αγωνιστές. Τον Ιανουάριο του 1950, όμως, 1.200 γυναίκες θα μεταφερθούν από το Τρίκερι που είναι ήδη εξόριστες για να κάνουν ένα ταξίδι στην… κόλαση, στο « Νταχάου της Ελλάδας».
 

  • Παραστάσεις: 23/2 6μ.μ. & 9μ.μ., 24/2 8.30μ.μ., 25/2 8.30μ.μ. +30 6940129480

 

Πηγή: philenews