To Top
12:00 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
2000 επαγγελματίες θα ενισχύσουν το ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • 2000 επαγγελματίες θα ενισχύσουν το ΓεΣΥ
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2020, 3:12 μμ
Με 2000 επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές και μαίες, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους και κλινικούς διαιτολόγους θα ενισχυθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας από τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι κατάλογοι για την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα ανοίξουν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας τον Απρίλιο και το επόμενο δεκαπενθήμερο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΥ και των φορέων που εκπροσωπούν και τις έξι αυτές ομάδες λειτουργών της Υγείας, αφού οι εμπλεκόμενοι Σύνδεσμοι έχουν υποβάλει αρκετά αιτήματα στον ΟΑΥ και αναμένουν την ικανοποίησή τους.  

Οι παρατηρήσεις και ενστάσεις τους εξάλλου, έχουν καταγραφεί και κατά τη δημόσια διαβούλευση στην οποία είχαν τεθεί οι Κανονισμοί που ετοιμάστηκαν από τον ΟΑΥ και αφορούσαν τον τρόπο συμμετοχής τους στο Σύστημα. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενστάσεις αυτές αφορούν τις υπηρεσίες που θα αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι παραπομπές των δικαιούχων από τους γιατρούς στους επαγγελματίες υγείας. 

Μεγαλύτερη εκκρεμότητα αποτελεί η διαφωνία που αρχικά είχε προκύψει μεταξύ νοσηλευτών και μαιών με τον ΟΑΥ και αφορούσε την ένταξη των υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής ψυχικής υγείας στο ΓεΣΥ, αφού αρχικά ο ΟΑΥ εξέφρασε την άποψη ότι όπως ολόκληρος ο τομέας της ψυχικής υγείας θα συνεχίσει να παρέχεται από το Κράτος, έτσι και οι υπηρεσίες των νοσηλευτών θα έπρεπε να παραμείνουν υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας.  
 

Όπως αναφέρουν όμως πληροφορίες του «Φ» ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να αλλάξει τον αρχικό του σχεδιασμό και να περιλάβει στο ΓεΣΥ και την κατ΄ οίκον νοσηλευτική ψυχικής υγείας, ικανοποιώντας έτσι και το αίτημα των νοσηλευτών. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το αίτημα του νοσηλευτικού κλάδου για τις υπηρεσίες μαιών στο ΓεΣΥ. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή ο ΟΑΥ παρουσιάζεται έτοιμος να περιλάβει στο Σύστημα κάποιες υπηρεσίες. 

«Βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση», ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε διαβούλευση με τους διάφορους επαγγελματίες Υγείας. Είναι έξι διαφορετικοί σύνδεσμοι και με κάθε ομάδα η διαβούλευση είναι ξεχωριστή». Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες «θα ασχοληθούμε εντατικά με αυτό το θέμα. Θα καλέσουμε τους συνδέσμους και θα τους παρουσιάσουμε την πρότασή μας, η οποία θα περιλαμβάνει και την οικονομική πτυχή, αλλά και τις δραστηριότητες που θα καλύπτει το ΓεΣΥ. Έχουν διάφορα αιτήματα τα οποία είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Θα γίνει διαβούλευση». 

Πολύ σημαντικό για την παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, είπε η κ. Καμίτση, «είναι το κομμάτι της κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας διότι αυτή η υπηρεσία έχει πάρα πολλά να προσφέρει και είναι απαραίτητη». Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες «οι οποίες είναι επίσης πολύ σημαντικές πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός, ώστε οι δικαιούχοι που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες να τις λαμβάνουν απρόσκοπτα και χωρίς κενά, ανάλογα με την περίπτωσή τους. Για αυτό και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε από την αρχή τις βασικές αρχές της συνεργασίας μας με τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τον καθορισμό κανόνων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας του πληθυσμού». 
 

Οι επόμενες δύο εβδομάδες, επανέλαβε, «είναι πολύ σημαντικές και θα εργαστούμε εντατικά για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, διότι και οι επαγγελματίες υγείας έχουν θέσει κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν». 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
 
Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών είχε χθες συνάντηση με τον διευθυντή νοσηλευτικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ, Γιάννης Λεοντίου, «η συνάντηση είχε ως στόχο να ενημερωθούμε σχετικά με τη συνάντηση που ο διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών είχε με τον ΟΑΥ για τα θέματα που μας αφορούν».
 
Ως Σύνδεσμος, είπε ο κ. Λεοντίου, εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλευτικής ψυχικής υγείας πρέπει να καλύπτονται από το ΓεΣΥ». «Τώρα περιμένουμε συνάντηση μαζί με τον ΟΑΥ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά θα κάνουμε ακόμα μια συνάντηση για να συμφωνηθούν οι εργασίες που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποζημιώνονται οι υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής (για τη ψυχική υγεία) και μια συνάντηση με τις Συντεχνίες και θα ζητήσουμε και συνάντηση με τον Υπουργό διότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας από τον ΟΑΥ θα χρειαστούμε την παρέμβασή του», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα των νοσηλευτών ο κ. Λεοντίου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει νέα συνάντηση με τον ΟΑΥ. 
 
Ανοικτά όλα τα μέτωπα για τη δεύτερη φάση 
 
Οι επόμενοι τρεις μήνες, ανέφερε η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, «είναι πολύ σημαντικοί αφού σε αυτό το διάστημα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που τώρα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. «Αυτό το διάστημα στον Οργανισμό, έχουμε τα ζητήματα της πρώτης φάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα τρέχουμε για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ» είπε και πρόσθεσε, «για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη άρχισε η διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ασχολούμαστε την ίδια ώρα με την προετοιμασία των κανονισμών, να πάνε στη βουλή και να ψηφιστούν πριν τον Ιούνιο.
 
Πρέπει επίσης να ετοιμαστεί το σύστημα πληροφορικής, να κάνουμε εκπαίδευση των παροχέων, είναι γενικά πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν». Επίσης, «πρέπει να δούμε τα θέματα που αφορούν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης». Στόχος, του ΟΑΥ, επισήμανε, «είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες υπηρεσίες για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, να καλύπτουμε τις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε την απαραίτητη φροντίδα». «Αντιλαμβάνεστε», συνέχισε, «αυτού του είδους οι υπηρεσίες ακουμπούν ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και επιβάλλεται και η προεργασία μας να είναι σωστή και πλήρης, αλλά και ο τελικός μας σχεδιασμός να είναι τέτοιος που να εξυπηρετεί τους ασθενείς». 
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...