Η ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ υπόθεση με τη 19χρονη Βρετανίδα, που απασχολεί εδώ και έξι περίπου μήνες την κυπριακή κοινή γνώμη, όπως και τη βρετανική και την ισραηλινή, έχει φθάσει στο τέλος της. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς, όπως έχει αναφερθεί και δημόσια, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα εφεσιβάλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ προετοιμάζονται παράλληλα και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι προφανές πως η όλη υπόθεση έτυχε κακής διαχείρισης από διάφορους εμπλεκόμενους. Ήταν μια υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να τύχει καλύτερης διαχείρισης, ώστε το θέμα να έληγε προ πολλού και να μην προσλάβει τόσο μεγάλη διάσταση. Και επιπλέον να μην διασυρθεί η εικόνα της χώρας μας.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η Δικαιοσύνη στην Κύπρο είναι ανεξάρτητη από τις άλλες εξουσίες, οφείλουμε να αναφέρουμε πως δεν είναι δυνατό να μην λαμβάνουν υπόψη τους οι εκφραστές, οι λειτουργοί της, το κοινωνικό γίγνεσθαι, τις κοινωνικές κι άλλες πραγματικότητες. Οι νόμοι, η Δικαιοσύνη εν γένει, είναι για να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρούν. Γιατί αυτό έγινε με τη Βρετανίδα, η οποία όταν αναγνώρισε το λάθος της δεν υπήρχε λόγος να παραμένει στην Κύπρο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Γιατί η εδώ παραμονή της όχι μόνο επηρέασε τη φοίτηση της στο πανεπιστήμιο, αλλά συντηρούσε την υπόθεση στη δημόσια σφαίρα. 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως μια τέτοια υπόθεση θα έπρεπε να εκδικαζόταν εντός μερικών ημερών και τα έληγαν όλα. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακόμη το γεγονός ότι η Βρετανίδα παρέμεινε για μέρες υποκράτηση ως να διέπραξε σοβαρό έγκλημα. Η πλευρά της Βρετανίδας επιμένει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά από την Αστυνομία και στη συνέχεια η διαχείρισή της από την Εισαγγελία, υπήρξαν προβληματικές σε βαθμό που συνιστούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από μια διερεύνηση των καταγγελιών. Προφανώς και δεν ήταν αυτή η επιδίωξη. Αλλά προκύπτουν διάφορα ζητήματα από τη διαχείριση. Είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν βιασμούς και βία κατά γυναικών. Περαιτέρω, θα πρέπει να εξεταστεί και ένα άλλο ζήτημα: Πώς κυκλοφόρησε και από ποιους στο διαδίκτυο το σχετικό βίντεο. Δεν συνιστά τούτο ποινικό αδίκημα; Γιατί η Αστυνομία δεν επιλήφθηκε του θέματος; 
ΥΠΑΡΧΕΙ και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα τούτο. Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης και τα απειλητικά μηνύματα που έφθαναν από το Λονδίνο στη Λευκωσία. Όπως η προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί και ταξιδιωτική οδηγία για να μην επισκέπτονται την Κύπρο Βρετανοί υπήκοοι. Παρέμβαση απαράδεκτη, η οποία δείχνει πως δεν σέβεται τους θεσμούς μιας ξένης χώρας. Μια ετσιθελική τοποθέτηση με ύφος αποικιοκράτη. Όπως απαράδεκτες είναι και οι κινήσεις που έγιναν, οι εκστρατείες, για μποϊκοτάζ της Κύπρου από Βρετανούς.
 
ΜΙΑ απόφαση, μια δικαστική διαδικασία, μπορεί να τύχει κριτικής. Όπως η διαχείριση της όλης υπόθεσης από όλους τους εμπλεκόμενους. Θεωρούμε πως έγιναν πολλά λάθη και υπήρξαν πολλές παραλείψεις. Όμως, δεν πρόκειται να δεχθούμε παρεμβάσεις όπως αυτή του βρετανικού ΥΠΕΞ. Δεν ήταν μόνο ατυχέστατη αλλά και προσβλητική, άκρως απαράδεκτη.