Ο «άσος στο μανίκι» της Χαμάς στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στη Γάζα, είναι μία υπόγεια πόλη, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας, υπάρχει μία υπόγεια πόλη με σήραγγες, το επονομαζόμενο «μετρό της Γάζας». Τα τούνελ που έχουν δημιουργηθεί από την Χαμάς, ξεκινούν από το έδαφος της Γάζας και φθάνουν μέχρι την Αίγυπτο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» .

Σύμφωνα με πολεμικούς αναλυτές, η χερσαία επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει το Ισραήλ έχει έντονα το χαρακτηριστικό της ασύμμετρης απειλής, λόγω των εκτεταμένων τούνελ που υπάρχουν κάτω από την Λωρίδα της Γάζας.

Κι αυτό γιατί οι δυνάμεις του Ισραήλ είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να «πέσουν» σε μία ενέδρα των μαχητών της Χαμάς λόγω των τούνελ που υπάρχουν.

Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανόν οι απαχθέντες Ισραηλινοί όμηροι να έχουν οδηγηθεί σε αυτά τα τούνελ κι έτσι να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

Τα υπόγεια περάσματα στη Γάζα φιλοξενούν αποθήκες όπλων, Παλαιστίνιους μαχητές και πιθανώς Ισραηλινούς ομήρους. Μερικά καταστράφηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό, αλλά ξαναχτίστηκαν με την πάροδο τoυ χρόνου.

Το δίκτυο των υπόγειων περασμάτων και των σηράγγων διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως πραγματικοί μυστικοί διάδρομοι.

Και αν αρχικά μέσω των στοών, γινόταν λαθρεμπόριο, πλέον έχει μετατραπεί σε πραγματικό στρατιωτικό εργαλείο για τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Διαθέτει βαρύ οπλισμό, που περιλαμβάνει όπλα, βλήματα και πολλά πυρομαχικά.

Η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, σε ισραηλινό έδαφος από χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς το απέδειξε αυτό. Οι τρομοκράτες της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης διέσχισαν την σήραγγα με ευκολία.

Κι ενώ ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, το υπόγειο δίκτυο μπορεί να πλήξει σοβαρά τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). Οι συστοιχίες εκτοξευτών πυραύλων που είναι κρυμμένες σε βάθος μερικών μέτρων μπορούν να βγουν από ένα σύστημα καταπακτής για να πυροδοτηθούν και να εξαφανιστούν εκ νέου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει το μετρό της Γάζας το 2021, ωστόσο μέρος αυτού του δικτύου παραμένει άγνωστο στις αρχές του Τελ Αβίβ γεγονός που δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις του.

Η Χαμάς «γνωρίζει τις σήραγγές της απέξω κι ανακατωτά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόλιν Κλαρκ, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Σουφάν στη Νέα Υόρκη.

Οι σήραγγες στο τούνελ, όπως εξηγεί το γαλλικό δημοσίευμα, έχουν διαφορετικό ύψος, πλάτος και πολυπλοκότητα.

Αρχικά είχαν κατασκευαστεί για να μεταφέρουν λαθραία προιόντα όπως τσιγάρα, γάλα, ρούχα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων κ.α. από την Αίγυπτο. Αυτά τα υπόγεια περάσματα παρακολουθούνταν στενά από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση.

Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίες του 2000, το Ισραήλ ενέτεινε τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις σήραγγες, τις οποίες υποπτευόταν ότι επέτρεπαν στους Παλαιστίνιους να αποκτήσουν όπλα.

Μετά την αποχώρηση το 2005 των Ισραηλινών που κατέλαβαν τη Λωρίδα της Γάζας και την κατάληψη του εδάφους από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007, ενισχύθηκε το λαθρεμπόριο όπλων.

Τι διαθέτει το μετρό της Γάζας;

«Έχει από ανταλλακτικά για ιρανικούς ή κινεζικούς πυραύλους, έως αντιαεροπορικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων τόνων εκρηκτικών, απαραίτητα για την ανατίναξη των πυραύλων που εκτοξεύει η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σε έκθεση του 2019 η γαλλική εφημερίδα.

Η διάνοιξη των τούνελ γίνεται με πολύπλοκο τρόπο και είναι μια πραγματική επιχείρηση που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Χαμάς, όπως επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια πολλών χερσαίων επιχειρήσεων, κυρίως το 2006, το 2008 και μετά το 2014, καθώς και κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2021, το Ισραήλ έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να καταστρέψει το υπόγειο δίκτυο το οποίο κατασκευάστηκε με την πάροδο του χρόνου και με τα χρόνια μετατράπηκε σε αποθήκη όπλων και εργαστήρια κατασκευής βομβών.

Ωστόσο, η Χαμάς συνέχισε ακούραστα να χτίζει αυτόν τον λαβύρινθο από στοές παρά τα μέτρα κατασκοπείας που χρησιμοποιούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

protothema.gr