Για όγδοη μέρα συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα πολλές χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times, ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, κάνει μία έκκληση προς την κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς ηγέτες, να μην βιαστούν να κάνουν χερσαία επίθεση στην Χαμάς.

Τι ανέφερε ο Χαλέβι

Ο Χαλέβι είναι πρώην διευθυντής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και βετεράνος κατάσκοπος και διπλωμάτης που έχει συμβάλλει στην επίλυση ορισμένων κρίσεων-κλειδιά στη Μέση Ανατολή.

Στην ουσία, ανέφερε ότι μια πλήρης χερσαία επίθεση στη Γάζα δεν είναι σωστή κίνηση και είπε ότι πολλοί συμπατριώτες του συμφωνούν μαζί του. Ανέφερε ότι « Δεν μπορεί κανείς να πει «Εντάξει, πόσους ανθρώπους έχει η Χαμάς; Χίλιους; Δύο χιλιάδες; Πρέπει να στείλουμε 3.000 ή 4.000 ή 5.000″.

Αν το τελικό αποτέλεσμα της κίνησης αυτής θα είναι ότι θα χάσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, πέρα από το λογικό σε σχέση με τις συνθήκες της μάχης, νομίζω ότι θα προσθέσουμε περαιτέρω αγωνία.»

Ενάντια στην απόφαση εισβολής στην Χαμάς τάσσεται ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ

«Η κίνηση αυτή δεν θα επιφέρει τα επθυμητά αποτελέσματα»

Ο Χαλέβι συνέχισε λέγοντας ότι παρά την μεγάλη υποστήριξη που διαθέτει το Ισραήλ για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς η χερσαία εισβολή θα γίνει σε μία τοποθεσία βαριά αμυνόμενη και παγιδευμένη.

Ανέφερε δε ότι «δεν θα ήταν μία κίνηση που θα επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα», ενώ συνέχισε λέγοντας «Η είσοδος στην πόλη της Γάζας σίγουρα είναι περισσότερο επικίνδυνη για το  Ισραήλ, παρά ωφέλιμη».

Πρόσθεσε δε ότι «Το τίμημα σε ζωές και τραυματισμούς θα μπορούσε να είναι τεράστιο. Δεν θέλω να κάνω δεύτερες εκτιμήσεις για το τι θα κάνουν. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο.»

Προειδοποίησε δε ότι η προετοιμασία για πόλεμο τέτοιας κλίμακας απαιτεί σημαντική δουλειά. «Αν θέλουν πραγματικά να το σχεδιάσουν σωστά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.»

Υπέρ του τελεσίγραφου ο Χαλέβι  – «Η Χαμάς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί»

Από την άλλη πλευρά, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Ισραήλ να πει σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα: «Λέει σε αυτούς που θέλουν να σώσουν τη ζωή τους να μην την διακινδυνεύσουν και από την άποψη του διεθνούς δικαίου, νομίζω ότι αυτό είναι μια εγγύηση έναντι μελλοντικών κατηγοριών ότι το Ισραήλ διέπραξε το ένα ή το άλλο.»

Ο Χαλέβι είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ της συνομιλίας με τη Χαμάς και δήλωσε ότι γνωρίζει για κάποιου είδους διάλογο μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δήλωσε ότι οι όποιες ελπίδες είχε για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης εξανεμίστηκαν αυτή την εβδομάδα. «Αυτό το γεγονός είναι πραγματικά πέρα από κάθε όριο», είπε.

«Η Χαμάς λέει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων πριν από το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Halevy. «Πώς θα εξελιχθεί αυτό δεν ξέρω. Αλλά θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχουν ακραία έλλειψη νερού και θα χάσουν όλα τα χρήματα που τους έχουν καταβληθεί δουλεύοντας στο Ισραήλ. Υπάρχει ένα ερώτημα [για] πόσο καιρό θα μπορέσουν να επιβιώσουν από αυτό».

«Θα πω ότι εξεπλάγην» είπε ο Χαλέβι για την επίθεση της Χαμάς

Ο Halevy είπε ότι η Χαμάς συμπεριφέρεται σαν προέκταση του Ισλαμικού Κράτους. «Όταν λοιπόν μιλάμε για μια ομάδα τέτοιας φύσης, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι διαφορετικοί από ό,τι στον κανονικό πόλεμο. Όταν αναρωτιέσαι τι είναι ανθρώπινο ή απάνθρωπο, πρέπει να το λάβεις υπόψη σου.»

Επειδή δεν είναι πλέον στην υπηρεσία πληροφοριών, ο Halevy δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες σχετικά με το γιατί το Ισραήλ απέτυχε να εντοπίσει τον σχεδιασμό της Χαμάς για τις επιθέσεις. «Θα πω ότι εξεπλάγην – και πολλοί άλλοι εξεπλάγησαν», παραδέχτηκε.

Η Μοσάντ είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές μυστικές υπηρεσίες, οπότε δεν εποπτεύει άμεσα τη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όταν ο Halevy είχε πρόσφατα μια μακρά συζήτηση με ένα ανώτερο στέλεχος της Μοσάντ, συζήτησαν πολλά θέματα πληροφοριών, αλλά «δεν ξόδεψαν ούτε ένα λεπτό για τη Γάζα».

Η άποψή του είναι ότι το Ιράν δεν συντόνισε αρχικά τις επιθέσεις, αλλά «μπορεί να επωφεληθεί από αυτό.» Ωστόσο, είναι εύλογα αισιόδοξος ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος. «Όλοι οι παίκτες στη Μέση Ανατολή δεν θέλουν να εισέλθουν σε μια πυρκαγιά που θα κοστίσει ακριβά. Και νομίζω ότι και οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν την ίδια άποψη.

Πώς η εσωτερική κρίση επηρέασε την ισραηλινή άμυνα – Λάθος ο τόνος Νετανιάχου

Πριν από την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ήταν βαθιά διχασμένο σχετικά με τα σχέδια του Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, με τεράστιες διαμαρτυρίες και πολλούς έφεδρους στρατιωτικούς να απειλούν πριν από τις επιθέσεις ότι δεν θα παρουσιαστούν για υπηρεσία.

«Ίσως να είχαμε … … ευθύνες για όλα αυτά που συμβαίνουν εξαιτίας της εσωτερικής κρίσης στο Ισραήλ. Η εικόνα που πρέπει να είχε σχηματίσει η Χαμάς ήταν ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε κατάσταση συνταγματικής αποσύνθεσης και στρατιωτικής αποδυνάμωσης. Από τη δική τους σκοπιά, ήταν η κατάλληλη στιγμή, την οποία δεν είχαν ποτέ πριν, για να μας επιφέρουν ένα πλήγμα που ούτε καν είχαμε σκεφτεί.»

Ο τόνος του πρωθυπουργού ήταν λανθασμένος όταν μιλούσε στο έθνος από την τηλεόραση, είπε. «Θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια κρίση, ο ηγέτης να μην χρησιμοποιεί τον χρόνο για να περιγράψει όλες τις θηριωδίες που διέπραξε ο εχθρός, αλλά να προσπαθήσει να ηρεμήσει το σκηνικό και να αποκτήσει ένα αίσθημα σύμπνοιας.»

Λίγα λόγια για τον Χαλέβι

Ο Χαλέβι, 88 ετών, ο οποίος μετανάστευσε στο Ισραήλ από το Λονδίνο ως έφηβος και ανέβηκε στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας για να υπηρετήσει ως διευθυντής της Μοσάντ από το 1998 έως το 2002 και στη συνέχεια ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ είναι ένας διανοούμενος με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο που οδήγησε σε εικασίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν το μοντέλο του Σμάιλι. Ο Χαλέβι συνάντησε μια φορά τον Le Carré, αλλά λέει ότι δεν πιστεύει ότι επηρέασε τον συγγραφέα. Από τότε που αποσύρθηκε από τη Μοσάντ έχει αποκτήσει τη φήμη ότι λέει τη γνώμη του.

in.gr