Η χερσαία εισβολή στη Γάζα έχει αποφασιστεί και οι πάντες πλέον φαίνεται ότι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα, καθώς η μία ταξιδιωτική οδηγία για να αποφεύγεται η περιοχή ακολουθεί την άλλη. Τις διπλωματικές εκκλήσεις έχουν πλέον αντικαταστήσει τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις χώρες της Δύσης, που ανησυχούν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Στο πεδίο όλα είναι έτοιμα με την ισραηλινή ηγεσία να επιδίδεται σε ένα μπαράζ επισκέψεων και δηλώσεων για τη στήριξη του ηθικού των στρατιωτών. Παράλληλα, φτάνει συνεχώς στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ του Ισραήλ, στηρίζοντας όμως τη λύση των δύο κρατών, ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη «επόμενη μέρα». Σε απάντηση οι σύμμαχοι της Χαμάς ανοίγουν -περισσότερο ως αντιπερισπασμό για την ώρα- δευτερεύοντα μέτωπα, ώστε να κρατούν απασχολημένες τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Νετανιάχου: «Όλα έτοιμα – Θα πολεμήσουμε σαν λιοντάρια μέχρι την τελική νίκη»

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε χθες ο Νετανιάχου -που επισκέφθηκε τους στρατιώτες που είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Γάζα– και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα»

Στα σύνορα με τη Γάζα και δίπλα στους στρατιώτες βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου»

ΚλείσιμοΟ ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat. Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς. Ερωτηθείς για τα χιλιόμετρα τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα, είπε ότι θα γίνουν το “μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου”.

Για αίμα, δάκρυα και ιδρώτα μίλησε ο Εχούντ Μπαράκ

Μια δύσκολη και αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι πιθανή άμεσα ημέρες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στο αμερικανικό συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News. Ο κ. Μπαράκ – ο οποίος, έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της χώρας στη Γάζα το 2009, έχει σπάνια εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση – δήλωσε ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν θα βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο. Αλλά αν έχουμε έναν, τότε θα τον πολεμήσουμε», είπε σε μια ευρεία συνέντευξη χθες. «Και το Ισραήλ θα κερδίσει».

Αντιπερισπασμοί από τους συμμάχους της Χαμάς

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ

Το ιδιαίτερα οξυμμένο πολεμικό κλίμα έχει μεταφερθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, γράφει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, που εστιάζει στην κλιμάκωση των χτυπημάτων από τη Χεζμπολάχ. Στο ρεπορτάζ κάνει ειδικότερα λόγο για «αρκετές επιθέσεις» που «έχουν εξαπολυθεί από τα ανατολικά έως τα δυτικά». Πριν από λίγες ώρες, συνεχίζει, «οι ισραηλινές θέσεις χτυπήθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους κατευθυνόμενους από τη Χεζμπολάχ». «Πριν βλέπαμε μία, δύο, τρεις επιθέσεις. Σήμερα (σ.σ. χθες) υπήρξαν τουλάχιστον πέντε-έξι επιθέσεις. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Η Χεζμπολάχ, ενώ επιτίθεται στις ισραηλινές θέσεις στα σύνορα, επικεντρώνεται επίσης στο χτύπημα ορισμένων εργαλείων επικοινωνίας, όπως οι κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη λήψη φωτογραφιών ολόκληρων των συνόρων, καθώς και εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή κλήσεων» μεταδίδει το Al Jazeera. «Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να πλήξει περισσότερες ισραηλινές θέσεις», καταλήγει η ανταπόκριση.

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάση με Αμερικανούς στρατιώτες

Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκε χθες η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής. Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ αναχαίτισε πυραύλους Κρουζ από τους Χούτι της Υεμένης που πιθανόν στόχευαν το Ισραήλ

Ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ενεπλάκη σε επεισόδιο στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης Αμερικανός αξιωματούχος. Όπως έγινε γνωστό, αντάρτες Χούτι στην Υεμένη (που υποστηρίζονται από το Ιράν) εκτόξευσαν πυραύλους με αποτέλεσμα το USS Carney να ενεργοποιήσει αντίμετρα. Λίγη ώρα αργότερα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη ενδεχομένως να στόχευαν το Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο θα στείλει στο Ισραήλ δύο αντιπυραυλικά συστήματα Iron Dome

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή να αμυνθεί απέναντι στις εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας είπαν την Τετάρτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να «νοικιάσει» τα συστήματα αυτά στο Ισραήλ, διατηρώντας την κυριότητά τους.

Έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο με θωρακισμένα οχήματα

Η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο άμυνας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ειδικότερα ένα μεταγωγικό αεροπλάνο από τις ΗΠΑ που μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ανοίγει σήμερα η διάβαση της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει σήμερα Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σκοτώθηκαν 100 με 300 άνθρωποι στο νοσοκομείο στη Γάζα λένε οι ΗΠΑ σύμφωνα με νέα αμερικανική έκθεση – Για 10 με 50 νεκρούς έκανε λόγο Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών

Εν μέσω αντικρουόμενων απόψεων, παρουσιάζεται μία νέα εκδοχή για τον αριθμό των θυμάτων μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Πιθανότατα 100 με 300 είναι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό και την έκρηξη που προκλήθηκε στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. «Ακόμα ψάχνουμε τον αριθμό θυμάτων και ο απολογισμός μπορεί να αλλάξει», αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες και προσθέτουν ότι «οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα». Στο νοσοκομείο στη Γάζα οι νεκροί δεν είναι 500, αλλά 10 με 50, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος μυστικών υπηρεσιών. Η επίθεση στο νοσοκομείο άφησε πίσω της «μερικές δεκάδες νεκρούς» και όχι εκατοντάδες, όπως δήλωσε την Τετάρτη στο AFP ο επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που το πρακτορείο δεν κατονομάζει. «Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμη και 500 νεκροί, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10 και 50», δήλωσε η πηγή αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια πηγή πιστεύει επίσης ότι «το Ισραήλ μάλλον δεν το έκανε αυτό», σύμφωνα με τις «σοβαρές ενδείξεις» των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες που εργάζεται.

Σε διπλωματικό επίπεδο

Μπάιντεν: Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τις ενέργειες της Χαμάς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη το βράδυ (03:00 ώρα Ελλάδας), λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα. «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή προκειμένου «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας». «Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα στη Γάζα. «Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο. “Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία. Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».

Alert για τρομοκρατικά χτυπήματα: Παγκόσμια οδηγία από ΗΠΑ

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή τον πολέμο στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά.

Συναγερμός στην ΕΕ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, άμεση προτεραιότητα οι απελάσεις – «Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης»

Παράλληλα το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, συνεργασία των 27 κρατών – μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ. Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Τυνήσιος δολοφόνος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί από την ΕΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020.

Χαρακτηριστική του προβλήματος της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών ήταν και η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας Irit Lillian, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Middle East Eye πολλαπλές πηγές με γνώση του θέματος. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία την Τρίτη, επικαλούμενο φόβους ότι Ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Προέτρεψε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό, αφού αύξησε την ταξιδιωτική του σύσταση στο υψηλότερο επίπεδο.

Χώρες εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο

Παράλληλα ολοένα και περισσότερες χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους σχετικά με τον Λίβανο. Αυτό συμβαίνει καθώς αναφέρονται διασταυρούμενα πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», καθώς η ασφάλεια στην περιοχή είναι «εξαιρετικά ασταθής» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης. Αυτό ισχύει ιδίως για τα νότια τμήματα του Λιβάνου, δηλαδή για όλες τις περιοχές νότια της πόλης της Βηρυτού».

Νορβηγία: Το υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του και να συμβουλεύει «να μην πραγματοποιηθούν όλα τα ταξίδια στον Λίβανο» λόγω της «σοβαρής κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι “η καθημερινή στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ” αυξάνει τον κίνδυνο.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν επίσης παρόμοιες οδηγίες αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.

protothema.gr