Σοκαρισμένοι είναι και οι άνθρωποι της γύρω περιοχής γιατί δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από έναν αριστούχο μαθητή. Βυθισμένη στο πένθος βρίσκεται η Τσεχία μετά το μακελειό σε πανεπιστήμιο της Πράγας, όπου ο 24χρονος David Kozak οδήγησε στον θάνατο 14 ανθρώπους.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Οι συγχωριανοί του πήγαιναν μαζί του στην Πράγα με το λεωφορείο καθημερινά.

Kανείς από αυτούς δεν είχε ιδέα ότι ο 24χρονος κουβαλούσε όπλα και πυρομαχικά σε μια θήκη κιθάρας τις τελευταίες ημέρες, έχοντας κατά νου ένα σατανικό σχέδιο

Ο κακός καιρός της Παρασκευής, όταν το χιόνι ανακατευόταν με τη βροχή, αναδείκνυε τη βαριά ατμόσφαιρα στο χωριό Κλαντένσκο με τους 1.400 κατοίκους. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους εδώ να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι από εδώ κατάγεται ο δολοφόνος της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ότι από εκεί έφερε το οπλοστάσιο στη Σχολή, με το οποίο προφανώς σχεδίαζε να διαπράξει ακόμη μεγαλύτερες φρικαλεότητες. Ευτυχώς, η τσεχική αστυνομία τον εμπόδισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερο μακελειό, όπως γράφει το τσεχικό μέσο Blesk.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο 24χρονος μετέφερε τα όπλα με αστικά μέσα μεταφοράς. «Ο Νταβίντ και εγώ πηγαίναμε στην Πράγα με το λεωφορείο τρεις φορές την εβδομάδα. Τον τελευταίο καιρό κρατούσε θήκη κιθάρας, αλλά ποτέ δεν έγινε συζήτηση ότι παίζει κάτι. Μου ήταν περίεργο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μέσο μια γυναίκα από το χωριό.

«Ήταν ένα καλό αγόρι…»

Σοκαρισμένοι είναι και οι άνθρωποι της γύρω περιοχής γιατί δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από έναν αριστούχο μαθητή. «Ήταν μια ήσυχη, αξιοσέβαστη οικογένεια. Ζούσαν περισσότερο για τον εαυτό τους, ειδικά ο πατέρας του Νταβίντ, Στάνισλαβ. Η μητέρα και η αδερφή του ήταν πάντα ευγενικές και ευχάριστες, ο ίδιος ήταν ένα καλό αγόρι» συμφωνούν. «Τους ένοιαζε τι θα γίνει ο Νταβίντ. Ο πατέρας τον είχε από κοντά, τον ήθελε υπεύθυνο και επιμελή, χωρίς πάρτι ή κορίτσια, έπρεπε να σπουδάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους κοντινούς γείτονες. «Είναι τρομακτικό» σημείωναν.

Κατά τύχη γλίτωσε η μητέρα του Νταβίντ

Απάντηση δόθηκε χθες Παρασκευή και στο ερώτημα που είχε η τσεχική κοινή γνώμη για το πώς σώθηκε η μητέρα του δράστη από το δολοφονικό του αμόκ. Σύμφωνα με γνωστούς, η Ρομάνα Κ. είχε προγραμματίσει να ετοιμάσει το σπίτι της για τα Χριστούγεννα, αλλά χρειάστηκε να πάει εκτάκτως στη δουλειά. «Αυτό μάλλον της έσωσε τη ζωή», σχολιάζουν οι γείτονες.

Πού βρισκόταν η αδερφή του Νταβίντ εκείνη τη στιγμή και αν μένει ακόμα με την οικογένειά της, κανείς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει. Χθες η μητέρα του φοιτητή μπόρεσε να επιστρέψει σπίτι με αστυνομική συνοδεία. Σύμφωνα με το Blesk, η οικογένεια του δράστη δέχεται απειλές, οπότε η αστυνομία φροντίζει για την ασφάλειά τους. Πηγή κοντά στην οικογένεια αναφέρεται στη μητέρα ως άλλο θύμα.

«Βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση υπό την επίβλεψη ψυχολόγων, της έχουν χορηγηθεί ηρεμιστικά, είναι τελείως ταραγμένη και έχει καταρρεύσει», ανέφερε πηγή στο Blesk. Ο κόσμος άρχισε επίσης να βάζει κεριά μπροστά από το σπίτι της οικογένειας χθες. «Ένας αθώος πέθανε κι εδώ», παρατήρησε μια από τις γυναίκες, εξηγώντας ότι έβαλε το κερί εκεί για τον πατέρα Στανισλάβ.

in.gr