Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 11:00 στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν κονβόι με τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος.

Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027. Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα για να αρθεί το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, ο μαγυάρος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέτει δικούς του όρους για να πει το «ναι» στη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει προτείνει αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη γιατί θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία.

Ωστόσο οι ως τώρα συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε επίπεδο πρεσβευτών δεν έχουν δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας από πλευράς Βουδαπέστης, κάτι το οποίο προκαλεί οργή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Η διασφάλιση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας – και κυρίως για τη δέσμευσή μας να παρέχουμε σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά σ’ εμάς να βρούμε λύση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τονίζει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στην τελευταία συνάντησή μας τον Δεκέμβριο, 26 ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά ισορροπημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο έλαβε υπόψη σαφές σύνολο βασικών προτεραιοτήτων – υποστήριξη στην Ουκρανία, διαχείριση της μετανάστευσης και της εξωτερικής της διάστασης, υποστήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και την απάντησή μας σε φυσικές καταστροφές. Αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την οριστικοποίηση συμφωνίας μεταξύ των 27».

Πέραν αυτών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.