Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι σε καλή κατάσταση παρά το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν ένα χρόνο σε φυλακή της Μόσχας, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στην φυλακή η πρέσβειρα Λιν Τρέισι.

Ο Γκέρσκοβιτς που είναι σήμερα 32 ετών, συνελήφθη στις 29 Μαρτίου του περασμένου έτους στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ των Ουραλίων και κατηγορήθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας FSB ότι προσπάθησε να αποκτήσει μυστικά που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας. Ο ίδιος, η εφημερίδα του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί σθεναρά ότι είναι κατάσκοπος.

«Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την παράνομη κράτησή του από τις ρωσικές αρχές. Ο Έβαν παραμένει δυνατός και ανθεκτικός, αλλά είναι τραγικό το γεγονός ότι περιμένει να δικαστεί για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε ανάρτηση στα ρωσικά στο κανάλι της στο Telegram.

Οι εφέσεις που έχει υποβάλλει επανειλημμένα ο Γκέρσκοβιτς κατά της κράτησης του στις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας έχουν απορριφθεί, ενώ περιμένει να δικαστεί για κατασκοπεία, κατηγορία που επισύρει ποινή έως και 20 ετών.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να κάνει «ότι χρειαστεί» για να φέρει πίσω τον Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος καταδικάστηκε το 2020 και εκτίει 16 χρόνια σε ρωσική σωφρονιστική αποικία με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία και ο ίδιος αρνείται.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι ο Γκέρσκοβιτς μπορεί να απελευθερωθεί κάποια στιγμή με ανταλλαγή ενός Ρώσου κρατουμένου στο εξωτερικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ