Στην περίπτωση, πάντως, που η σύρραξη Ισραήλ και Ιράν γενικευτεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα σταθούν οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής και πως θα στηθούν οι  επί μέρους συμμαχίες.

Σε σχόλιο του στον Φιλελεύθερο ο Μάνος Καραγιάννης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Reader στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου αναφέρθηκε στο πως είναι πιθανόν να διαμορφωθεί η κατάσταση. «Το Ιράν έχει κατορθώσει να συγκροτήσει τον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» που περιλαμβάνει τη Συρία, την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη και φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Ήδη αυτοί οι δρώντες είχαν, μικρή ή μεγάλη, συμμετοχή στην ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Από την άλλη, η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ όσο αυτό αμύνεται έναντι του Ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι η στάση των φιλοδυτικών αραβικών καθεστώτων έναντι της Ιερουσαλήμ. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία θα βρεθούν πιθανότατα απέναντι στην Τεχεράνη», επεσήμανε.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή, εκτός από την Χεζμπολάχ και τους Χούθι υπάρχουν και άλλες ομάδες που δρουν ως αντιπρόσωποι του Ιράν και που χάρη σε αυτές έχει καταφέρει να προβάλει τη στρατιωτική του ισχύ σε μεγάλη έκταση.

Οι New York Times εκτιμούν ότι περισσότερες από 20 ομάδες στη Μέση Ανατολή, άμεσα ή έμμεσα, με συνδυασμό όπλων, εκπαίδευσης και οικονομικής βοήθειας, υποστηρίζουν σήμερα το Ιράν και τις θέσεις του και κυρίως, είναι έτοιμες να πολεμήσουν μαζί του. Υποκινούμενες, τώρα, από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, οι ένοπλες αυτές ομάδες έχουν κινητοποιηθεί ταυτόχρονα προς παρόμοιους στόχους.

Και βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι πως οι εξελίξεις επηρεάζουν την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα. «Η Κύπρος και Ελλάδα δεν επιθυμούν επουδενί η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν να εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό πόλεμο. Ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο θα δημιουργούσε μεγάλες μεταναστευτικές ροές και θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία των δύο χωρών. Η ραγδαία άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε παγκόσμια οικονομική ύφεση. Πάντως δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με τη γενικότερη στάση μας: εμείς στηρίζουμε το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους μας», τόνισε ο Μάνος Καραγιάννης.