Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, σχεδόν ένας στους τέσσερις Λονδρέζους έχει δεχθεί επίθεση βίας ή απειλή τα τελευταία πέντε χρόνια. Η δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το Λονδίνο έχει γίνει η «πόλη του μίσους».

Την ίδια ώρα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η βία στην πρωτεύουσα της γηραιάς αλβιώνας επιβάρυνε τους Βρετανούς φορολογούμενους με το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων λιρών το 2023.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 2 εκατομμύρια Λονδρέζοι είχαν πέσει θύματα βίας ή απειλήθηκαν κατά την περίοδο αυτή.

Επιπλέον, το 1/10 των Λονδρέζων γνωρίζει κάποιον που είναι παράνομα κάτοχος όπλου και το εννέα τοις εκατό θεωρεί ότι θα ήταν εφικτό να αποκτήσει ένα για λόγους προστασίας.

Την ίδια ώρα, ένας στους δέκα πολίτες αισθάνεται τον κίνδυνο εγκληματικότητας από μέλη συμμοριών που κραδαίνουν μαχαίρι και όπλο.

Θέλουν πιο συχνές περιπολίες

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα ήθελαν τους αστυνομικούς στους δρόμους της πρωτεύουσας να κάνουν πιο συχνά περιπολίες στην περιοχή τους.

Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν επίσης ότι υποστηρίζουν το έργο της αστυνομίας σε ότι αφορά την αντίσταση και την διεξαγωγή έρευνας υπόπτων.

Τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι πληθαίνουν τα περιστατικά «Άγριας Δύσης» στο Λονδίνο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς το 2023 καταγράφηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα περισσότερες ανθρωποκτονίες εφήβων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Γενικότερα, στην Αγγλία και την Ουαλία, σχεδόν το 18% των επιθέσεων με μαχαίρι και όπλο διαπράχθηκαν από παιδιά- εφήβους, ηλικίας 10-17 ετών.

Η εγκληματικότητα επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχότερους

Η δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ), υπό τον τίτλο: «Σοβαρή Βία στο Λονδίνο», διαπίστωσε επίσης ότι η εγκληματικότητα επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχότερους.

Συγκεκριμένα, στις φτωχότερες περιοχές διαπράττονται 40% περισσότερα εγκλήματα σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες.

Για τον Νικίτα Μαλίκ, επικεφαλής του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ), «Με σχεδόν έναν στους τέσσερις Λονδρέζους να δέχεται επίθεση ή να απειλείται τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν προκαλεί έκπληξη που απαιτούν περισσότερα από την αστυνομία. Θέλουν να τους βλέπουν στους δρόμους και να είναι πιο ενεργοί: να ερευνούν οτιδήποτε περίεργο και να βρίσκονται κοντά σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και διάφορες κοινότητες της βρετανικής πρωτεύουσας».

protothema.gr