Αν ο κ. Alex Pienkowski, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας στην Κύπρο, ήταν ο επικοινωνιολόγος του υπουργού Οικονομικών και κάποιων βασικών συνεργατών του, θα είχε και έλεος.

Τη μέρα που ο κ. Κεραυνός προσπαθούσε να μαζέψει τις αντιδράσεις για τα εκατοστάευρα που μοίρασε το Υπουργικό την Πέμπτη σε ένα μικρό ποσοστό νοικοκυριών με προβληματικά οικονομικά, έβγαλε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μας εξηγήσει τι ανακάλυψαν κατά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας. Και βεβαίως -ΔΝΤ είναι αυτό- να μας εξηγήσει και τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα.

Διαβάζοντας τη μακροσκελή δήλωση της αποστολής του ΔΝΤ σκέφτεται κανείς ότι μοιάζει με ένα σουλούπωμα όλων όσων προσπαθεί ο κ. Κεραυνός να μας πείσει, αλλά δεν παίρνουμε από την πρώτη. Τα έβαλε στη σειρά, προτεραιοποίησε τη σημασία να μην ξοδεύουμε… αστόχευτα το δημόσιο χρήμα, μάς θύμισε τον στόχο της μείωσης του δημόσιου χρέους στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ, έριξε και μια κλωτσιά στην ΑΤΑ, είπε και δυο-τρεις καλές κουβέντες για την Κυβέρνηση και πάει στο καλό.

Σαν καλοπληρωμένος επικοινωνιολόγος -ή μήπως σαν δικαιωμένος καθοδηγητής;- ο κ. Πιενκόβσκι, του ΔΝΤ, ήταν σαν να έλεγε με τη δήλωση του «τι φωνάζετε ρε; Άμα μαζέψει κι άλλο τις δαπάνες η Κυβέρνηση θα είναι μια χαρά». Μπορείτε να απολαύσετε το τριήμερό σας κ. υπουργέ, λήξις συναγερμού.

Η δήλωση του ΔΝΤ μοιάζει, άμα την ξανακοιτάξεις, με λίστα οδηγιών. Την ίδια λίστα ετοιμάζουν συνήθως και οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν έρχονται για αξιολόγηση. Συνεπώς, κρατήστε κάπου στο desktop τη δήλωση, για να ξέρετε τι θα μας λένε οι κυβερνητικοί τους επόμενους μήνες.
Σταχυολογούμε:

  • «Τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα (τα οποία στήριξαν την ανάκαμψη μετά την κρίση) πρέπει να διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα. Η κυρίαρχη δημοσιονομική παράμετρος σταθεροποίησης θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ». Τα… πελλοέξοδα κομμένα, κύριοι. Συμφωνούμε βέβαια, αλλά επιτέλους κάποιος να μας πει πώς πρέπει να γίνει η σωστή στόχευση, έτσι που φτωχοποιούνται, ταχύτατα, ομάδες πληθυσμού πέραν των «συνηθισμένων».
  • «Περαιτέρω τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών (ΑΤΑ) θα πρέπει να αποφευχθεί». Πάλι καλά που δεν ζήτησαν να επιστρέψουν κι εκείνην που πήραν, όσοι πήραν. Άραγε γνωρίζει ο κ. Πιενκόβσκι την υφιστάμενη συμφωνία κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης, που προβλέπει νέο διάλογο για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ μέχρι το καλοκαίρι του ‘25, στη βάση της φιλοσοφίας της;
  • «Οι προσωρινές φορολογικές απαλλαγές θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά. (…) Οι αρχές θα πρέπει επίσης να αντισταθούν σε τυχόν περαιτέρω επεκτάσεις ή επεκτάσεις σε λανθασμένα στοχευμένες απαλλαγές από τον ΦΠΑ». Μάλλον σε σας το λέει αγαπητοί στο ΑΚΕΛ, που ζητάτε 9% ΦΠΑ στο ρεύμα.
  • «Θα πρέπει να επιτραπεί η λήξη της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και της αναστολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχει προγραμματιστεί». Να δείτε που θα τα καταφέρουν πάλι να μην δίνεται επιχορήγηση στο ρεύμα μέσα στους καύσωνες του καλοκαιριού και θα μας λένε «έτσι είπεν το ΔουΝουΤου».
    Με όλες αυτές τις «προγραμματικές δηλώσεις» του επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι να διερωτάσαι τι τη θέλουμε την Κυβέρνηση.
    Ελπίζουμε να πιάσουν τόπο τα εφάπαξ μέχρι τον Ιούνιο, συναγωνιστές των επίσημα ευάλωτων οικογενειών, αλλά κατά πώς δείχνουν τα πράγματα τα ζόρια είναι μπροστά μας. Τι κι αν έπεσε, λέει, ο πληθωρισμός (είναι μικρότερες οι αυξήσεις, εννοούν) και έχουμε και ανάπτυξη κοντά στο 2,5%; Θα θέλαμε να έχουμε και λεφτά. Πολύ λαϊκίστικο, α; Οκ.