Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Από τη μια γίνεται μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Κύπρο, για προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης, και από την άλλη το Υφυπουργείο Τουρισμού προωθεί τουριστικές κλίνες σε κατασκηνωτικούς χώρους.

Είναι πράγματι αξιοσημείωτη η συνεχής αναβάθμιση των ξενοδοχείων μας και των κέντρων αναψυχής, τόσο από την άποψη των κτηριακών εγκαταστάσεων, όσο και από πλευράς ποιότητας εξυπηρέτησης προσωπικού, ποιότητας φαγητού, κλπ.

Είναι, λοιπόν, με μεγάλη περιέργεια που παρακολουθούμε την προώθηση κατασκηνώσεων εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού. Η πρόταση προβλέπει την τοποθέτηση τέτοιων έργων σε δασώδεις περιοχές και/ή περιοχές όπου θα φυτευτεί πράσινο, έξω από περιοχές ανάπτυξης. Είναι επίσης σημαντικό ότι η πρόταση αναφέρεται σε ύπαρξη υπηρεσιών, όπως βιολογικό σταθμό, χώρους στάθμευσης, περίφραξη και υπηρεσιών φρούρησης όλες τις ώρες (;), κλπ.

Τέντες χαμηλής ποιότητας

Για αυτού του είδους τις… τέντες είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο μας άρθρο, για την κατασκευή τέντων τύπου Μογγολίας (Yurts), ως επίσης τέντες αραβικού τύπου (Βεδουίνοι), με πιο γνωστές στην Κύπρο τις τέντες των Κυπρίων αθίγγανων.

Είναι δεδομένη η ύπαρξη τέτοιων «έργων» σε απόμερες περιοχές που βρίσκονται στη μέση του πουθενά και τέτοια έργα υπάρχουν εκτός από τις αραβικές χώρες (κυρίως Ιορδανία) ακόμη και σε χώρες όπως Γκάνα, Βόρνεο, Κένυα, Νότια Αφρική κλπ.  Πράγματι, τέντες ποιότητας με εξυπηρέτηση όμως ανάλογη σχεδόν ενός 5άστερου ξενοδοχείου, ενώ στην πρόσφατη δεκαετία, παρατηρήσαμε και την οργανωμένη ανάπτυξη ιγκλού στον Βόρειο Πόλο.

Πρόχειρες τέντες και άλλες τέτοιες κατασκευές βρίσκονται ήδη στην πλατεία Τροόδους, Τροοδίτισσα, Ακτή Κυβερνήτη, Πόλη Χρυσοχούς κλπ. Αυτού του είδους οι αναπτύξεις είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει και μια επίσκεψη στις πιο πάνω περιοχές θα σας πείσει περί τίνος πρόκειται.

Παραχωρείται αρχικά ο χώρος, μετά τοποθετούνται καραβάνια ή σε πιο μοντέρνα εκδοχή εμπορευματοκιβώτια, κάλυψη/επέκταση με τσίγγους, επέκταση με νάιλον, δημιουργώντας μια κατασκευή τύπου φαβέλας της Βραζιλίας. Επειδή όποιες και να είναι οι προθέσεις του υφυπουργείου και επειδή ζούμε στην Κύπρο (This is Cyprus), μόλις εγκριθεί τέτοιο πλάνο, θα αρχίσουν οι πιέσεις, κυρίως μέσω των «σοφών» μας βουλευτών/κομμάτων, να υπάρξουν χαλαρώσεις, μέσω ομάδων πίεσης.

Σε ποιες περιοχές νομίζετε ότι θα υποβληθούν αιτήσεις για τέτοια έργα; Κυρίως εκεί που υπάρχουν δασώδεις περιοχές, όπως το Τρόοδος, περιοχές όπως η ορεινή Λεμεσός (ίδε Λόφου, Πάχνα κλπ), όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση από ελιές/χαρουπιές κλπ και αναπόφευκτα θα χρειαστεί να κοπούν δένδρα και σε περιοχές αναδασμού (ίδε Ζύγι, Κίτι, Μαζωτός) και ασφαλώς στον Ακάμα κλπ.

Τέτοιου είδους αναπτύξεις έχουν ως κύριους ενδιαφερόμενους νεαρούς που αρέσκονται σε ολονύκτια θορυβώδη πάρτι, την ανάλογη χρήση αλκοολούχων ποτών (τώρα ίσως και ναρκωτικά), που προκαλούν εκτός της οχληρίας και αντιπαραθέσεις μεταξύ ενοίκων, ενώ ανεξέλεγκτες πυρκαγιές είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο (ίδε Μάτι στην Ελλάδα).

Απόψεις για τη διαβούλευση

Επειδή μάς ζητήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού να υποβάλουμε παρατηρήσεις και ξεκινώντας από θέση Αρχής ότι θα καταγραφεί μείωση της ποιότητας του τουρισμού, υποβάλλουμε και τις δικές μας απόψεις,, προς μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.

  • Κατάλληλες περιοχές θα πρέπει να θεωρούνται εκείνες που βρίσκονται σε γεωργική ζώνη και σε απόσταση από τις περιοχές ανάπτυξης, ενώ ένα τέτοιο έργο πρέπει να έχει απόσταση τουλάχιστο 3 χλμ. από ένα άλλο παρόμοιο. Eλάχιστος αριθμός 15 τέντες και μέγιστος 80.
  • Το ελάχιστο μέγεθος του γηπέδου να είναι 130.000 τ.μ. καθαρό, μετά από την αφαίρεση των πολεοδομικών δεσμεύσεων.
  • Η αποκοπή δένδρων (είναι αναπόφευκτο) να περιορίζεται στο ελάχιστο και εκεί που απαιτείται να αντικαθίστανται αμέσως τα δέντρα με νέα δενδροφύτευση, όπως πεύκων, ελιών, χαρουπιών, κυπαρισσιών, με ελάχιστο ύψος 4 μέτρων και με κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη τους.
  • Την ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης €100.000 ανά έργο και τη μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας εάν το περιβάλλον καταπονείται (ή υπάρχει κακή λειτουργία).
  • Την ύπαρξη υπηρεσιών ασφάλειας για όλο το 24ωρο (ένα άτομο ανά 10 τέντες), ως επίσης και πυροσβεστική μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό και οχήματα).

Εάν πιστεύετε ότι υπερβάλλουμε για τις επιφυλάξεις μας, αμφιβάλλουμε ότι έχετε δίκαιο. Παλαιότερα, όταν διαπιστώσαμε ότι βρίσκονταν υπό κατασκευή πέντε τέντες τύπου Yurt εντός της οικιστικής ζώνης των Πλατρών, χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι, κάτω από τα μάτια των τοπικών Αρχών, αντιδράσαμε προς τις Αρχές, χωρίς καμία απάντηση από την Επαρχιακή Διοίκηση και το τοπικό συμβούλιο, ως επίσης και από το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Λεμεσού.

Μόνο με την παρέμβαση του κεντρικού Γραφείου Πολεοδομίας, στη Λευκωσία, το έργο σταμάτησε. Παρά τις διαβεβαιώσεις της τοπικής Αρχής ότι το περιβάλλον (κόψιμο πεύκων) θα αποκατασταθεί, ακόμη αναμένουμε, εδώ και 50 μήνες, με τα μπάζα να βρίσκονται ακόμη εκεί. Ποια αποκατάσταση και ποια προστασία της φύσης αναμένουμε να έχουμε από τις νέες αυτές κυπριακές φαβέλες;

Ο τουρισμός σε αγροκτήματα

Εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλα περίεργα στον τουρισμό, όπως η κατασκευή χαμηλού κόστους κατοικιών σε γεωργικές περιοχές, για να «ζήσουν» οι τουρίστες την εκρίζωση πατατών, το βάκλισμα των ελιών και χαρουπιών και άλλες δραστηριότητες!

Ούτε αυτή η προσπάθεια είναι οικονομικά συμφέρουσα και ούτε ασφαλώς υπάρχει τέτοια ζήτηση από ξένους, δηλαδή να ταλαιπωρούνται στους 30°-40° για χειρωνακτική εργασία. Τέτοιες δραστηριότητες απευθύνονται σε νέους κυρίως.

Γιατί λοιπόν να μην οργανώνονται τέτοιες επισκέψεις από τους τουρίστες των ξενοδοχείων (χωρίς πρόσθεση επένδυση) και με οργανωμένα groups να επισκέπτονται γεωργικές επιχειρήσεις εκεί που το επιθυμούν; Τέτοιες ιδέες, όπως η κατασκευή τοπικών φαγητών με συμμετοχή τουριστών και με την επίβλεψη chef, γίνονται ήδη στη Σάμο με κάποια επιτυχία, όπου η κάθε συμμετοχή βραβεύεται από τον tour operator (συμμετείχαμε σε μια τέτοια εκδήλωση για την ετοιμασία μουσακά – πολύ διασκεδαστικό).

Σίγουρα επιθυμούμε την αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα κατά τις χειμερινές περιόδους και θα μπορούσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια με εκδρομές με γαϊδούρια, με camping εάν το επιθυμούν οι επισκέπτες και θα αποτελούσε και μια προσπάθεια business bonding. Το δοκιμάσαμε στην κοίτη του ποταμού Κούρρη, από την Ερήμη στην Τριμίκλινη, ενώ οι διάφορες οινοβιομηχανίες θα ήταν πρόθυμες να φιλοξενούν τέτοιους εργατο-επισκέπτες κατά τη διάρκεια του τρύγου των σταφυλιών, άλλοι για την ετοιμασία χαλουμιού, κλπ.

www.aloizou.com.cy

[email protected]