Το ένα δισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια αγορά του χαλλουμιού μέχρι το 2027, από μόλις 331 εκατ. που ήταν το 2020. Τα πιο πάνω αναφέρθηκε σε συνάντηση που προγραμμάτισε την Πέμπτη το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, με τους τυροκόμους, με τους οποίους συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης 2022-2024 για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της κυπριακής βιομηχανίας χαλλουμιού.

Στη σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, με στόχο τη βέλτιστη προώθηση του χαλλουμιού σε νέες και υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, αλλά και τον καθορισμό των επόμενων δράσεων προώθησης και αναλύθηκε σε βάθος το Σχέδιο Δράσης, το οποίο παρουσιάστηκε και στα ΜΜΕ τον περασμένο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε περαιτέρω συζήτηση για τις αγορές – στόχους που θέτει το Σχέδιο και καταγράφηκαν εκ νέου οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του λευκού χρυσού της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πιο πάνω εξέλιξη, εξάλλου, είναι και το έναυσμα της νέας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για «μπουστάρισμα» των εξαγωγών του χαλλουμιού, που προϋποθέτει βέβαια και αύξηση της παραγωγής, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις για την αύξηση της παγκόσμιας αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ράφια μόνο χαλλούμι ΠΟΠ – Προειδοποιήσεις σε τυροκόμους

Η έρευνα της IMAR COMMS

Οι εκτιμήσεις αυτές ετοιμάστηκαν από την IMAR COMMS μετά από μελέτη, με την εταιρεία να έχει διενεργήσει και το Σχέδιο Δράσης για την ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η παγκόσμια αγορά του χαλλουμιού σε αξία ανερχόταν στα 338.3 εκατομμύρια δολάρια το 2020, με ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 18.6% τα τελευταία 5 χρόνια. Το πιο πάνω ποσό, με σημερινές ισοτιμίες, αντιστοιχεί στα 326 εκατ. ευρώ περίπου, τη στιγμή που οι εξαγωγές χαλλουμιού το 2020 ανέρχονταν στα 266 εκατ. ευρώ περίπου. Ως εκ τούτου, άλλα 60 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, χαλλουμιού παρήγαγαν άλλες χώρες.

Οι εκτιμήσεις της μελέτης είναι πως η παγκόσμια αγορά χαλλουμιού θα αυξηθεί περαιτέρω και θα φτάσει τα 841.6 εκατ. δολάρια μέχρι το 2026 και τα 998.1 εκατ. δολάρια το 2027! Βάσει της ίδιας έρευνας, τα νοικοκυριά (διεθνώς) καταναλώνουν το 68.8% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 31.2% χρησιμοποιείται μέσα από τα κανάλια των επαγγελματιών τροφίμων (π.χ. εστιατόρια). Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη χώρα μας για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά, γι’ αυτό εξάλλου εκπονήθηκε το Σχέδιο Δράσης 2022- 2024. Σήμερα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στο ΚΕΒΕ με τους τυροκόμους, οι κύριες αγορές εξαγωγής χαλλουμιού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Αυστρία και η Δανία. Οι έξι αυτές αγορές συγκεντρώνουν μάλιστα το 81% των συνολικών εξαγωγών χαλλουμιού διεθνώς, αν και το χαλλούμι εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2016 έως το 2021 οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό πέραν του 30%, ενώ κατάφεραν και εν μέσω πανδημίας να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Καθώς το 2020, αν και οι συνολικές εξαγωγές κυπριακών προϊόντων κατέγραψαν μικρή πτώση, υποχωρώντας στα €1.26 δισ. (- 3,2%) σε σχέση με 2019, οι  εξαγωγές χαλλουμιού κατέγραψαν αύξηση 18,9%, φτάνοντας τα €266.4 εκατ.

Συντονισμός με τυροκόμους

Σκοπός της σύσκεψης που έγινε με τους τυροκόμους ήταν, εκτός από την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης και η περαιτέρω εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερομένων στην προσπάθεια που άρχισε. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σχεδόν από όλες τις μεγάλες βιομηχανίες τυριού και επίσης μικρά τυροκομεία. Παρέστη, εξάλλου, η υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου Παναγιώτα Πατσαλή, μαζί με την ομάδα της, που ασχολείται με τα θέματα της προώθησης του χαλλουμιού και από πλευράς ΚΕΒΕ ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη όλοι οι παραγωγοί, μικροί και μεγάλοι να εγγραφούν στο Ίδρυμα για το Χαλλούμι, το οποίο στόχο έχει την προστασία του σήματος του χαλλουμιού σε διάφορες χώρες και την προώθηση των συμφερόντων των παραγωγών και της οικονομίας του χαλλουμιού.

Η υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους του Σχεδίου Δράσης, που είναι μεταξύ άλλων η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος σε συγκεκριμένες αγορές και η καταγραφή συγκεκριμένων προωθητικών ενεργειών για τα επόμενα τρία χρόνια (2022-2024) στις αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και των χώρων του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν). Στις νέες αγορές, δηλαδή, που στοχεύει το Σχέδιο Δράσης.

Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως αξιοποιηθούν ως κύρια εργαλεία προώθησης για το μπραντ του χαλλουμιού το ΠΟΠ και το σήμα Cyprus Made. Στόχος θα είναι η ανάδειξη του χαλλουμιού ως κυπριακό αυθεντικό προϊόν, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από απομιμήσεις που παράγονται εκτός Κύπρου. Αποφασίστηκε, επίσης, πως σε κάθε αγορά η καμπάνια προώθησης θα είναι προσαρμοσμένη στην κουλτούρα και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας. Το Σχέδιο Δράσης για κάθε αγορά θα αρχίσει να διαμορφώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

Τριψήφια αύξηση στις πωλήσεις στις ΗΠΑ, διπλάσιες στην Αυστραλία

Στη συνάντηση καταγράφηκαν σημαντικά στοιχεία για τις νέες αγορές στόχους που έχουν ευκαιρίες και προοπτικές για περαιτέρω εξαγωγές χαλλουμιού. Αυτές είναι οι εξής:

Αυστραλία: Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η αναγνωρισιμότητα του χαλλουμιού στην Αυστραλία από το 2015 μέχρι το 2020 έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αξία του σε πωλήσεις έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 10.63 εκατ. δολάρια σε 19.51 εκατ. δολάρια. Η εκτίμηση για τα επόμενα χρόνια είναι ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση, φτάνοντας τα 40.44 εκατ. δολάρια το 2026.

Κίνα: Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η αναγνωρισιμότητα του χαλλουμιού στην Κίνα είναι πολύ χαμηλή, αφού για το 2020 οι πωλήσεις ανέρχονται μόλις στις 191.6 χιλιάδες δολάρια. Παρόλο που από το 2015 μέχρι το 2020 οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την αξία του σε πωλήσεις να έχει ξεπεράσει το διπλάσιο, από 91.3 χιλιάδες δολάρια σε 191.6 χιλιάδες δολάρια, χρειάζονται ακόμα αρκετές ενέργειες για να υπάρξουν πωλήσεις σε επιθυμητά επίπεδα. Η εκτίμηση για τα επόμενα χρόνια είναι, πάντως, ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση, με τις πωλήσεις να φτάνουν τις 463.5 χιλιάδες δολάρια το 2026, με ένα μικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στα 15.4%.

Ιαπωνία: Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η αναγνωρισιμότητα του χαλλουμιού στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικά χαμηλή, αφού για το 2020 οι πωλήσεις ανέρχονταν στο ιστορικά χαμηλό ποσό των 5.1 χιλιάδων δολαρίων. Η σημαντική μείωση σε πωλήσεις που καταγράφηκε το 2020, σε σύγκριση με το 2015, με τον μειωμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 25.1%, οφείλεται κυρίως στη μείωση της παρουσίας και ζήτησης χαλλουμιού αλλά και στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η εκτίμηση για τα επόμενα χρόνια είναι ότι θα αντιστραφεί η τάση αυτή και θα επανέλθει μια αργή ανοδική τάση με τις πωλήσεις να φτάνουν τις 16.6 χιλιάδες δολάρια το 2026 με ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 21.4%.

Μέση Ανατολή: Η αναγνωρισιμότητα του χαλλουμιού στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική, εφόσον καταγράφηκαν πωλήσεις αξίας 13.1 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Η εκτίμηση για τα επόμενα 5 χρόνια είναι ότι θα υπάρξει μια ανοδική τάση, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 20.9 εκατομμύρια δολάρια, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται στο 7.6%.

ΗΠΑ: Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η αναγνωρισιμότητα του χαλλουμιού στην Αμερική από το 2015 μέχρι το 2020 έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 150% και η αξία του σε πωλήσεις έχει σκαρφαλώσει από τα 4.26 εκατομμύρια δολάρια το 2015 στα 10.22 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Η εκτίμηση για τα επόμενα χρόνια είναι ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 26.01 εκατ. δολάρια το 2026. Δηλαδή, αναμένεται μια τεράστια αύξηση της αξίας των πωλήσεων, της τάξης του 150% στα επόμενα 5 χρόνια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16.4%