• Πλήρης αυτοματοποίηση των συστημάτων λειτουργίας και εξυπηρέτησης

Καινοτόμοι Οργανισμοί στη εποχή που ζούμε είναι οι Οργανισμοί που μεριμνούν για τη μεταμόρφωση τους σε πράσινους οργανισμούς, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από ρυπογόνες ουσίες κίνησης και ενέργειας και ταυτόχρονα μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Επίσης σε συνδυασμό με την μετατροπή τους σε πράσινους Οργανισμούς προχωρούν με τρόπο ολιστικό στη ψηφιοποίηση τους, τόσο στο τρόπο εργασίας όσο και στον τρόπο εξυπηρέτησης των καταναλωτών τους. Με τη ψηφιοποίηση οι Οργανισμοί μειώνουν και κόστη ώστε να παραμείνουν βιώσιμοι κατά την πράσινη μετάβαση τους αλλά γίνονται και ευέλικτοι ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσα από την ψηφιοποίηση, η εξυπηρέτηση μεταβάλλεται και δημιουργούνται οι συνθήκες της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης 24 ώρες το 24ώρο χωρίς φυσική παρουσία.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας στόχευσε και κινείται με τάχιστους ρυθμούς προς την πράσινη ψηφιοποιημένη εποχή στην οποία ζούμε. Για να πετύχει τον στόχο του το Συμβούλιο έχει μέχρι σήμερα καταφέρει πολλά.

Πρώτιστα, πέτυχε τελική έγκριση συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία Θάλεια 2021-27, αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για αλλαγή των ογκομετρικών συμβατικών υδρομέτρων σε έξυπνα υδρόμετρα για επίτευξη της εξ αποστάσεως μέτρησης του νερού από τις υδροδοτούμενες μονάδες. Η μετάβαση στα έξυπνα υδρόμετρα θα ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας σε όλη την επικράτεια της Επαρχίας και θα στοιχίσει πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κύκλος της εξ αποστάσεως καταγραφής και έκδοσης των λογαριασμών υδροληψίας ολοκληρώνεται με την αυτόματη και εξ αποστάσεως αποστολή τους όπως και με την εξ αποστάσεως πληρωμή. Η ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας έχει φτάσει στο 80% του συνόλου των λογαριασμών μέσα σε ένα χρόνο και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε όλη την Επαρχία. Μέσα από το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των λογαριασμών υδροληψίας το ΣΥΛ έχει πετύχει την εξοικονόμηση 100 τόνων χαρτιού το χρόνο, κόστη εκτυπωτικών και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.

Στο κομμάτι της ψηφιοποίησης του τρόπου εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό το ΣΥΛ προχώρησε με την ενοποίηση μέσω interface όλων των τμημάτων των οικονομικών υπηρεσιών και αυτοματοποίηση των εργασιών τους. Αυτό έδωσε την δυνατότητα για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας των τμημάτων και έδωσε αυτόματη εικόνα εργασίας σε όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα την άμεση λήψη διοικητικών αποφάσεων και την τάχιστη εξυπηρέτηση του κοινού.

Αναλυτικά ο Οργανισμός προχώρησε με τη ψηφιοποίηση του κλάδου αποκοπών και επανασυνδέσεων, του τμήματος εξυπηρέτησης καταναλωτών και ενίσχυση των συνεργείων, τα οποία εκτελούν τις εργασίες αυτές με ηλεκτρονικές ταμπλέτες που είναι ζωντανά συνδεδεμένες με το λογισμικό σύστημα ώστε να μπορούν άμεσα να προχωρούν σε αποκοπή ή επανασύνδεση της ύδρευσης αμέσως μετά την πληρωμή του καταναλωτή χωρίς επιπρόσθετη οδηγία.

Επιπρόσθετα ψηφιοποιήθηκε ο κλάδος καταγραφής της ύδρευσης του τμήματος έκδοσης λογαριασμών και έγινε εκσυγχρονισμός του προγράμματος διαχωρισμού των διαδρομών των καταγραφέων. Αυτοματοποιήθηκε η άμεση αποστολή της καταγραφής εξ αποστάσεως μέσα από σύγχρονες ψηφιακές ταμπλέτες, οι οποίες είναι ενωμένες με το διαδίκτυο και ολοκληρώθηκε η άμεση έκδοση των λογαριασμών και εξ αποστάσεως λήψη από τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Επίσης δημιουργήθηκε η επιλογή της εξ αποστάσεως πληρωμής μέσα από την καινούργια ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω το ΣΥΛ έχει ψηφιοποιήσει τα ημερήσια φύλλα εργασίας και δημιουργήθηκε ψηφιακός εκσυγχρονισμός του τμήματος εκτέλεσης εργασιών των Τεχνικών Υπηρεσιών παράλληλα με εφοδιασμό των συνεργείων με έξυπνες ταμπλέτες για άμεση λήψη των ημερήσιων φύλλων εργασίας από τους τεχνικούς μηχανικούς του τμήματος εκτέλεσης εργασιών που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση παραλαβή των ημερήσιων φύλλων και από το λογιστήριο και την αυτοματοποίηση του stock control της αποθήκης.

Το ΣΥΛ δεν παρέλειψε να ψηφιοποιήσει τον τρόπο πληρωμής στο ταμείο και την αποστολή των αποδείξεων πληρωμής ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των καταναλωτών.

Από το 2019 το τηλεφωνικό κέντρο του ΣΥΛ δέχεται τις εισερχόμενες κλήσεις με αυτοματοποιημένο σύστημα και έχει επιτύχει το στόχο ανταπόκρισης στο σύνολο των κλήσεων.

Όλα τα πιο πάνω χρειάζεται να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον μέγιστης ψηφιακής ασφάλειας. Ως εκ τούτου το ΣΥΛ προχώρησε στην αναβάθμιση των servers του Συμβουλίου και σε μεταφορά του mirror server στις κτιριακές εγκαταστάσεις της CYTA στο Πλατύ. Για καλύτερη προστασία τοποθέτησέ ιδιωτική γραμμή fiber από τις κτιριακές του εγκαταστάσεις στο Πλατύ για μέγιστη ψηφιακή ασφάλεια. Ο Οργανισμός έχει πετύχει αύξηση της εξασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας του ΣΥΛ στο 90% με στόχο μέσα στο 2023 να πετύχει 99% εξασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας και να αποτελέσει Οργανισμό πρότυπο στο τομέα διαφύλαξης των δεδομένων του αλλά και των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών του.

Πέραν των δεδομένων το Συμβούλιο προχώρησε και στην ψηφιακή διαχείριση της υδροδότησης μέσω σύγχρονων συστημάτων τηλεμέτρησης. Η διαχείριση των ποσοτήτων νερού που εισάγονται στις δεξαμενές και διανέμονται στους καταναλωτές ελέγχονται μέσω του συστήματος Τηλεμέτρησης, το οποίο διαθέτει το ΣΥΛ. Επίσης τοποθετούνται αυτόματοι χλωριωτές που θα διαχειρίζονται την αυτόματη χλωρίωση και θα διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού στη Επαρχία Λευκωσίας.

Ο διαχωρισμός της υδροδοτούμενης περιοχής έχει γίνει σε 41 περιοχές οι οποίες περιοχές έχουν περαιτέρω διαχωριστεί σε 120 ζώνες και έχει γίνει εγκατάσταση σταθμών ελέγχου τηλεμέτρησης σε όλες τις ζώνες ύδρευσης.

Με την καθημερινή παρακολούθηση των στοιχείων που λαμβάνονται, γίνεται αξιολόγηση, και τηρούνται στοιχεία με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών από το δίκτυο αλλά και για τη διαθεσιμότητα ποσοτήτων νερού.

Το ΣΥΛ είναι η μόνη Υδατοπρομήθεια της χώρας που προμηθεύτηκε 200 Correlating Leak Noise Loggers, τα οποία τοποθέτησε στην περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας για τον καλύτερο έλεγχό της. Τα Noise Loggers λειτουργούν με την κορυφαία εξ αποστάσεως τεχνολογία NBIoT με πάροχο την CYTA.

Τα καινοτόμα αυτά εργαλεία κορυφαίας τεχνολογίας εντοπισμού αφανών διαρροών βοηθάνε στο άμεσο εξ αποστάσεως εντοπισμό απωλειών στο δίκτυο.

Στόχος του Συμβουλίου είναι η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε εκπαίδευση του προσωπικού, αποτύπωση και ψηφιοποίηση ολόκληρου του δικτύου σε ηλεκτρονική μορφή και σχεδιασμός του δικτύου σε κτηματικό υπόβαθρο.

Επιπρόσθετα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων σε τακτική βάση και καταγραφή στοιχείων για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Το ΣΥΛ έχει προϋπολογίσει για το 2023 εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ σε καλυμμένους χώρους στάθμευσης στα κεντρικά του κτήρια ώστε να πετύχει εκμηδενισμό της εξάρτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και παράλληλα εγκατάστασης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω ηλιακής ενέργειας. Με κονδύλι 350 χιλιάδων ευρώ το ΣΥΛ θα αντικαταστήσει 12 συμβατικά αυτοκίνητα με ηλεκτρικά. Τέλος, στοχεύοντας στο μέλλον, το ΣΥΛ με την συνένωση του με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με βάση τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δημιουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, ευελπιστεί να καταφέρει να μετατραπεί σε μία μεγάλη πράσινη κοινότητα που θα εξυπηρετεί άμεσα και ευέλικτα το κοινό της Επαρχίας σε θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης, τεχνικών αδειών και διαχείρισης σκυβάλων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.wbn.org.cy