Προβληματική αποδεικνύεται πως ήταν η αρχική συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργού Εργασίας ως προς την ημερομηνία πραγματοποίησης της τελικής κοινής σύσκεψης για την αναζήτηση νέας συμφωνίας παραχώρησης αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούσαν δεδομένο πως η κρίσιμη τελική συνάντηση θα πραγματοποιείτο στις 10 Ιανουαρίου, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι δηλώνουν ότι δεν είχαν τέτοια πληροφόρηση.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα της ΟΕΒ, καθώς μέλη της διαπραγματευτικής της ομάδας θα απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση που είχαν στις 22 Δεκεμβρίου με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Κούσιος τούς είχε πει πως η συνάντηση θα πραγματοποιείτο στις 9 ή 10 Ιανουαρίου. Υπήρχαν, όμως, και πληροφορίες ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ζητούσαν, για πρακτικούς λόγους, μια μετάθεση της συνάντησης μερικές μέρες αργότερα, κάτι που προκάλεσε δυσφορία σε κύκλους των συντεχνιών, οι οποίοι θεωρούν πως ήδη χάθηκε πολύς χρόνος και επείγει το τελικό ξεκαθάρισμα. Είτε με μια νέα συμφωνία, είτε με δρομολόγηση αντιδράσεων από τους οργανωμένους εργαζόμενους.

Φαίνεται πως, στην ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, θεωρήθηκε δεδομένο ότι ο Κυριάκος Κούσιος συγκάλεσε συνάντηση των δύο μερών μαζί του στις 10 Ιανουαρίου, εξού και ορίστηκε από τις ηγεσίες των συντεχνιών για τις 11 του μήνα νέα πανσυνδικαλιστική συνάντηση, ώστε να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης και να προωθηθούν «καθολικά μέτρα αντίδρασης αν κριθούν αναγκαία», όπως αναφέρθηκε.

Χθες, όμως, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε επίσημη πρόσκληση για συνάντηση στις 10 Ιανουαρίου από τον υπουργό. Ο κ. Κούσιος είπε στον «Φιλελεύθερο» πως στις 9 Ιανουαρίου κάλεσε τους εργοδότες σε μια συνάντηση για τις τελευταίες προσπάθειες να αποδεχθούν υπογραφή νέας συμφωνίας για παραχώρηση της ΑΤΑ και ότι η πρόθεσή του είναι να καλέσει και τα δύο μέλη σε μια καταληκτική, μάλλον, συνάντηση στις 14 ή 15 Ιανουαρίου. Ο ίδιος έκρινε αναγκαίο να δει την εργοδοτική πλευρά πριν την τελική συνάντηση, καθώς διαβλέπει πως υπάρχει κάποιο περιθώριο συνεννόησης και αποφυγής του αδιεξόδου. Θέλει, όπως μας είπε, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να εξευρεί κοινά αποδεκτή συμφωνία και όχι να βιαστεί να κηρύξει αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονη πίεση σε Κυβέρνηση και εργοδότες για την ΑΤΑ

Οι συντεχνίες αισθάνονται δυσφορία για την παράταση στην τελική διαβούλευση, ενώ οι εργοδότες θεωρούν πως οι πιέσεις που ασκούνται για επίσπευση της τελικής συνάντησης δεν είναι βοηθητικές, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με μεγάλη προϊστορία, το οποίο πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ανακοίνωση της ΠΕΟ

Χθες, συνήλθε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις αναφορικά με την ΑΤΑ. Μέσω ανακοίνωσης, η ομοσπονδία:

⦁    «Καλεί τους εργοδοτικούς συνδέσμους να εγκαταλείψουν την απαράδεκτα αρνητική στάση τους, η οποία βρίσκεται εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων και να προσέλθουν στην επόμενη συνάντηση, με στόχο συμφωνία εντός του πλαισίου της μεταβατικής συμφωνίας».  

⦁    «Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τον ρόλο της και να ενεργήσει με τρόπο που να υπάρξει συμφωνία για απόδοση της ΑΤΑ, με βάση τη φιλοσοφία της. Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός για την επόμενη συνάντηση». 

⦁    «Χαιρετίζει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και την ετοιμότητα για συλλογική αντίδραση, στοιχείο αποφασιστικής σημασίας». 

⦁    «Καλεί  τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι και σε εγρήγορση, με στόχο την προστασία της ΑΤΑ και επαναφορά της πλήρους απόδοσης της». 

Για τα καλά στη Viva Wallet η JP Morgan

Την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet ανακοίνωσε η JP Morgan, σημειώνοντας πως το κλείσιμο της συναλλαγής ενισχύει την δέσμευση της τράπεζας στον ευρωπαϊκό κλάδο ηλεκτρονικών πληρωμών όπως και στην Ελλάδα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που κλείσαμε αυτή την σημαντική στρατηγική επένδυση για την εταιρεία. Πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος των πληρωμών αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Με την ισχυρή της πλατφόρμα και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, η Viva Wallet μπορεί να χτίσει πάνω στην ηγετική θέση που έχει ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Είμαστε ευτυχείς που θα είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού», δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head της JP Morgan Payments. Η αμερικανική τράπεζα αποκτά τις μετοχές όλων των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca, όπως και του family office της Μαριάννας Λάτση, σε μια συναλλαγή που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε τα 820 εκατ. ευρώ.