Η ΔΕΟΚ δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην νέα προτεινόμενη στρατηγική για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρει επιστολή της ΔΕΟΚ προς τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, την οποία κοινοποίησε η Συντεχνία στα ΜΜΕ, το θέμα του εκσυγχρονισμού της στρατηγικής έχει τεθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από το 2018 χωρίς να διεξαχθεί μέχρι σήμερα ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Κοινή συνισταμένη των θέσεων όλων των οργανώσεων, αναφέρει η ΔΕΟΚ, ήταν η παραχώρηση αδειών εργοδότησης στην βάση τεκμηριωμένων αναγκών της οικονομίας και η πλήρης εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Στην επιστολή της, η ΔΕΟΚ εξηγεί τους τρεις λόγους που δεν αποδέχεται τη νέα στρατηγική. Πρώτος λόγος, όπως λέει, είναι το ότι δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση επαρκούς κοινωνικού διαλόγου, δεύτερος γιατί δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν ως στόχο την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και τρίτος γιατί ενισχύεται η ανεξέλεγκτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα την περαιτέρω απορρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούσιος: Θα φύγει όταν αναθεωρηθεί η απασχόληση ξένων εργατών

Η ΔΕΟΚ προβαίνει σε παράκληση προς τον Υπουργό όπως σεβαστεί τα εργασιακά θέσμια του τόπου παραπέμποντας το σημαντικό αυτό θέμα στην επόμενη Κυβέρνηση για ουσιαστικό και ολοκληρωμένο κοινωνικό διάλογο. 

Καταλήγοντας, προειδοποιεί ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί προειλημμένες αποφάσεις και πολιτικές που ουσιαστικά μετατρέπουν την Κύπρο σε χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού.