Επιδεικνύοντας την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 προχώρησε σε αναπροσαρμογή των τελών πώλησης του νερού με στόχο τη δικαιότερη κατανομή βαρών μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών καταναλωτών, διασφαλίζοντας την ανάκτηση του κόστους προμήθειας νερού από όλες τις βαθμίδες κατανάλωσης και χωρίς να υπάρχει επιδότηση της μιας χρήσης από την άλλη, εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό την Τιμολογιακή Πολιτική του κράτους και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά. Τα νέα τέλη θα εφαρμοστούν κατά την τιμολόγηση της πρώτης τριμηνίας του 2023.

Σημειώνεται ότι, από το 2010 μέχρι και σήμερα το ΣΥΛ έχει διατηρήσει μια σταθερή τιμολογιακή πολιτική χωρίς αυξήσεις, ενώ μάλιστα το 2019 προχώρησε σε μια κάθετη μείωση όλων των τελών κατά 5%.

Αν και η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΛ δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές για τους καταναλωτές της Οικιακής Διατίμησης, περιλαμβάνει σημαντικές εξοικονομήσεις για τους καταναλωτές της Εμποροβιομηχανικής διατίμησης (βιομηχανίες, ξενοδοχεία) που ανήκαν προηγουμένως στις Διατιμήσεις Β και Γ, οι οποίοι θα υπάγονται πλέον σε μια νέα κοινή Διατίμηση. Αυτό σημαίνει ότι ένα ξενοδοχείο που καταναλώνει για παράδειγμα 750 κυβικά μέτρα νερού την τριμηνία, θα πληρώνει €275 λιγότερα και ένα μεγάλο εργοστάσιο, που μπορεί να έχει κατανάλωση 3.000 κυβικά μέτρα νερού την τριμηνία, θα έχει όφελος γύρω στα €1.650. Για τους Ευάλωτους Καταναλωτές προκύπτει πρόσθετη μείωση σε ψηλές καταναλώσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα, καταργείται η είσπραξη τελών μεταβίβασης υποστατικών ύψους €10,50 και η είσπραξη εγγυήσεων για ιδιοκτήτες υποστατικών, εκτός από την περίπτωση κοινόχρηστων χώρων, που παραμένει €250,00.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΛ παρέχει επιπλέον την δυνατότητα για μείωση των λογαριασμών νερού μέχρι και €1,50. Το Συμβούλιο, έχοντας αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και θέλοντας να συνδράμει στη μείωση της χρήσης του χαρτιού, θα πιστώνει με το ποσό των €0,50 κάθε λογαριασμό, για υφιστάμενους και νέους πελάτες των οποίων οι λογαριασμοί αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ στις περιπτώσεις όπου γίνεται διευθέτηση εξόφλησης του λογαριασμού μέσω αυτόματης τραπεζικής εντολής ή διαδικτυακά, θα γίνεται πρόσθετη μείωση κατά €1,00. Η μείωση θα γίνεται στον επόμενο λογαριασμό νερού.

Το ΣΥΛ προτρέπει το κοινό όπως επιλέξει την αποστολή του λογαριασμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακολουθώντας τον σύνδεσμο: “Αίτηση e-invoice”, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου www.lwb.org.cy ή απευθείας μέσω του συνδέσμου: online.lwb.org.cy/ebill

Τέλος, το ΣΥΛ υπενθυμίζει πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη συνετής χρήσης του νερού για σκοπούς προστασίας του πολύτιμου αυτού αγαθού, μέσω του περιορισμού της χρήσης του στις απόλυτα αναγκαίες δραστηριότητες, μειώνοντας αφενός την κατανάλωση νερού και αποφεύγοντας αφετέρου τις υψηλές χρεώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα νέα τέλη και χρεώσεις του ΣΥΛ, οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Συμβουλίου.