Άρχισε η επιστροφή της φορολογίας επί του εφάπαξ στους κρατικούς υπάλληλους, οι οποίοι αφυπηρέτησαν το 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε πέρσι από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το ποσό που είχε αποκοπεί από το Τμήμα Φορολογίας για σκοπούς φορολόγησης του εφάπαξ. Ως γνωστό, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, το αφορολόγητο εφάπαξ θα δοθεί αναδρομικά σε όσους αφυπηρέτησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Βάσει της νομοθεσίας, το φιλοδώρημα/εφάπαξ είναι αφορολόγητο αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021 για το υφιστάμενο κρατικό σχέδιο συντάξεων αλλά και για παρόμοια σχέδια συντάξεων που ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δηλαδή, για όσους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βγήκαν σε σύνταξη από τον Γενάρη του 2021 είχε φορολογηθεί το εφάπαξ που έλαβαν. Και αυτό λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία από το 2013 και μετά το εφάπαξ φορολογείται με φόρο εισοδήματος. 

Σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 τερματίστηκε η φορολόγηση του φιλοδωρήματος, γι’ αυτό και το Τμήμα Φορολογίας άρχισε να το επιστρέφει σε όσους το κατέβαλαν. Να σημειωθεί πως η επιστροφή της φορολογίας θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που αποχώρησαν από το Δημόσιο τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή το 2021 και 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστροφή εφάπαξ φόρου σε συνταξιούχους του δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΠΑΣΥΔΥ, με το οποίο ενημερώνονται πως από τις 10 Μαρτίου το Τμήμα Φορολογία άρχισε την επιστροφή της φορολογίας του εφάπαξ. Το αρμόδιο τμήμα έχει ήδη προχωρήσει σε εμβάσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίοι αφυπηρέτησαν το 2021, όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα, θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης για το φορολογικό έτος 2021, από το Τμήμα Φορολογίας. Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου τμήματος, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η ΠΑΣΥΔΥ με ενημέρωση της προς τους επηρεαζόμενους, σημειώνει πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί καθώς ήδη οι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική δήλωση για το 2021.