Νέα παράταση για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων, καθώς χθες το Υπουργικό Συμβούλιο μετέφερε για επόμενη συνεδρία την έγκριση των δύο νομοθετημάτων.

Τα δύο νομοσχέδια, με τα οποία διαφωνεί η πλειοψηφία των κομμάτων, προβλέπουν την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων (για τους αξιωματούχους που θα αναλαμβάνουν μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας) και την καταβολή φιλοδωρημάτων όταν οι αξιωματούχοι ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Επίσης, προνοούν την έναρξη της καταβολής της σύνταξης σε αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας αντί στο 60ο έτος.

Στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού έγινε μια απλή συζήτηση επί των νομοσχεδίων, τα οποία αποφασίστηκε να εμπλουτιστούν με πρόσθετες διατάξεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα που να ικανοποιεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πιθανόν και το ΔΗΚΟ στις προτάσεις

Χθες, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα… επαναστάτησαν και αποφάσισαν όπως στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας καταθέσουν έξι προτάσεις νόμου, στις οποίες αποτυπώνονται οι προτάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Άλλη μία πρόταση προτίθεται να καταθέσει η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν αποκλείεται τις προτάσεις να συνυπογράψει και το ΔΗΚΟ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε πως στις προτάσεις της Ελεγκτικής εντοπίζονται προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Κάτι το οποίο απορρίπτει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Πριν τις εκλογές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, τα οποία κατέχει ο «Φ», αίρονται οι δύο βασικές στρεβλώσεις που παρουσιάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που είναι η καταβολή πολλαπλών συντάξεων και η ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού στους κρατικούς αξιωματούχους που αναλαμβάνουν περισσότερα από ένα αξιώματα.

Όπως υποδεικνύει το ΥΠΟΙΚ, είναι επιβεβλημένο όπως το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και συγκεκριμένα πριν την ανάληψη αξιώματος από επιτυχόντες υποψηφίους, μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα νομοσχέδια

Με το πρώτο νομοσχέδιο επεκτείνεται η ηλικία έναρξης της καταβολής σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων στο 65ο έτος, από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα για μερίδα αξιωματούχων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επηρεάσει τους αξιωματούχους που έχουν αποχωρήσει από το αξίωμα τους πριν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι καθολικής εφαρμογής και προβλέπει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων (σύνταξη και εφάπαξ ποσό) για το σύνολο των αξιωματούχων (δεν επηρεάζει τους εν ενεργεία αξιωματούχους, ούτε όσους αφυπηρέτησαν) και την καταβολή στους δικαιούχους ενός φιλοδωρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η φόρμουλα υπολογισμού του φιλοδωρήματος για κάθε κατηγορία αξιωματούχων έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε το ύψος του φιλοδωρήματος να είναι τέτοιο που να παρέχει κίνητρο για ανάληψη του κατά περίπτωση αξιώματος.

Σύμφωνα με τον Υπουργείο Οικονομικών, ο τρόπος υπολογισμού ωφελήματος παρουσιάζεται διαφοροποιημένος μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών αξιωματούχων και έχει διαμορφωθεί αφού συνεκτιμήθηκαν διάφορες παράμετροι, μεταξύ άλλων, η βαρύτητα ευθύνης που προϋποθέτει η κατοχή κατά περίπτωση αξιώματος, καθώς και το ύψος της μισθοδοσίας που καταβάλλεται.

Τι θα ισχύει για τους εν ενεργεία

Βάσει των νομοσχεδίων, η κατάργηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων δεν θα επηρεάσει τους εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους (τρέχουσα θητεία), καθώς και τους ήδη αφυπηρετήσαντες αξιωματούχους, αλλά μόνο αυτούς που αποκτούν αξίωμα ή θα διορίζονται μετά την έγκριση των νέων νόμων. Αναφέρεται, επίσης, πως τυχόν αναδρομικότητα θα προσκρούει στις Γενικές Αρχές Διοικητικού Δικαίου.

Συνεπώς, οι εν ενεργεία και ήδη αφυπηρετήσαντες αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Ταυτόχρονα, οι νέες ρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξοδοτικών ωφελημάτων από κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή άλλο σχέδιο και η οποία έχει ή θα έχει κερδηθεί από υπηρεσία στην κρατική μηχανή. Δεν θα επηρεαστούν ούτε τα ωφελήματα που κερδίζονται από ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης, καθώς και το δικαίωμα των κρατικών αξιωματούχων στην καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχουν ήδη κατοχυρώσει από υπηρεσία σε άλλα αξιώματα.

Μείωση του κόστους

Η αναλογιστική μελέτη που διενήργησε ιδιωτικός αναλογιστικός οίκος για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως τα δύο νομοσχέδια θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τα ωφελήματα κατά 75.5%. Βάσει της μελέτης, η παρούσα αξία των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υφιστάμενων αξιωματούχων υπολογίζεται στα €87.3 εκατ. Με την έναρξη της καταβολής της σύνταξης στο 65ο έτος των κρατικών αξιωματούχων, η αξία των συνταξοδοτικών ωφελημάτων μειώνεται στα €78.1 εκατ. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ωφελημάτων των επηρεαζόμενων κατά 10,5%. Εξάλλου, με την καταβολή ενός μόνο φιλοδωρήματος κατά τη λήξης της θητείας των αξιωματούχων, αντί σύνταξης και εφάπαξ ποσού, η αξία των ωφελημάτων αφυπηρέτησης μειώνεται στα €21.4 εκατ. Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους των ωφελημάτων κατά 75,5%.