Σε επώδυνο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την Κυβέρνηση η άγονη διαβούλευση με τα κόμματα -περιλαμβανομένων των συμπολιτευόμενων- για τη ρύθμιση/κατάργηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων.

Κάτι που φάνηκε και από την απουσία της πλειοψηφίας των κομμάτων (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγοι) προ ημερών από τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από συνένωση δυνάμεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για προώθηση της πρότασης νόμου με την οποία οι κρατικοί αξιωματούχοι θα υπογράφουν μια δήλωση και θα αποποιούνται των συντάξεων που λαμβάνουν ενόσω υπηρετούν και οι οποίες θα καταλήγουν στο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξη.

Οι κομματικές επιφυλάξεις για τα κυβερνητικά νομοσχέδια προκαλούν έντονους τριγμούς στη συγκυβέρνηση, καθώς διαφωνούν με αρκετά σημεία και τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Κυρίως οι διαφωνίες εστιάζονται στη φόρμουλα για παραχώρηση εφάπαξ σε αξιωματούχους που θα στερηθούν τη σύνταξη, αλλά και στο γεγονός ότι οι βουλευτές βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με διατάξεις των νομοσχεδίων.

Για το Υπουργείο Οικονομικών, η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων ολοκληρώθηκε και την ερχόμενη Τετάρτη, 24 του μήνα, θα τα οδηγήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθούν. Την επόμενη ημέρα θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, με σύσταση να συζητηθούν το συντομότερο δυνατό.

Την Πέμπτη είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν το Πάσχα. Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στον «Φ» πως τα νομοσχέδια οδηγούνται στο Υπουργικό, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, η οποία βάσει του νόμου διαρκεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όπως μας λέχθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε τη δημόσια διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφέρομενους, δηλαδή τα κόμματα, όχι για να συνδιαμορφώσουν τα νομοσχέδια αλλά για να περιληφθούν σε αυτά, εάν ήταν εφικτό, οι κομματικές θέσεις. Κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν έγινε, καθώς η πρώτη συνάντηση αναλώθηκε σε ερωτήσεις των κομμάτων προς την Εκτελεστική Εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία ενώ η δεύτερη ήταν λειψή, καθώς διεξήχθη μόνο με δύο κόμματα.

Θέλουν και άλλη διαβούλευση

Η πλειοψηφία των κομμάτων θεωρεί πως δεν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις δεν κρίνεται ότι επιλύουν το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων.

Στο στρατόπεδο της Βουλής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το σκηνικό, καθώς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απαιτούν να εγκριθεί η πρότασή τους πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι τώρα προβλέπει ότι η πρόταση νόμου και τα νομοσχέδια αλλά και κάποιες άλλες προτάσεις κομμάτων που θα ακολουθήσουν θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, κάποια κόμματα θα απαιτήσουν να κλείσει το θέμα αμέσως μετά το Πάσχα, για να μην επικριθούν από τη κοινή γνώμη ότι παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Στις 16 Μάιου θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια για την επετειακή συζήτηση για τα εικοσάχρονα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως πληροφορούμαστε, εάν υπάρξει κομματική πλειοψηφία για ρύθμιση του ζητήματος πριν από τις εκλογές, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί άλλη μια συνεδρία της Ολομέλειας στις 23 Μαϊου. Φυσικά, όλα είναι ρευστά και θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, προτάσεις νόμου αναμένεται να καταθέσουν και άλλα κόμματα, καθώς διαφωνούν με την παραχώρηση εφάπαξ. Η πρόταση νόμου για την εθελοντική αποποίηση της σύνταξης δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τα υπόλοιπα κόμματα, εξαιτίας του δυνητικού της χαρακτήρα.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, σε μια προσπάθεια να εξεύρουν και άλλες ρυθμίσεις που να συνάδουν με το Σύνταγμα.