Εξοικονομήσεις γύρω στο 35% με 40%, σε σχέση με το σημερινό κόστος των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων, εκτιμά πως θα έχει το Κράτος, σε περίπτωση που εγκριθούν τα νομοσχέδια που προβλέπουν την καταβολή σύνταξης στους αξιωματούχους στο 65ο έτος από 60 που είναι σήμερα, καθώς και τον τερματισμό των πολλαπλών συντάξεων για τους μελλοντικούς αξιωματούχους, έστω και με την αντικατάσταση των συντάξεων με φιλοδωρήματα.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας με εκπροσώπους της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του Volt, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση, τους παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που διενεργήθηκε για την εξοικονόμηση κρατικών πόρων σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι δύο νομοθεσίες.

Το ύψος της εξοικονόμησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ετήσιο κόστος των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων σήμερα ανέρχεται στα €87.3 εκατ. Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίζονται στην ηλιακή κατανομή, νοουμένου ότι αξιωματούχοι παραμένουν στη θέση τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους, ενώ δεν περιλαμβάνονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημάρχων και των κοινοταρχών.

Βάσει των αποτελεσμάτων της αναλογιστικής μελέτης, στο πρώτο σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται στο 65ο έτος αντί στο 60ο έτος που είναι σήμερα, θα υπάρχει μείωση της τάξης του 10,5%. Δηλαδή, το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι σήμερα ανέρχεται στα €78.2 εκατ. το χρόνο, ενώ με τη νέα νομοθεσία θα υπάρξει μια εξοικονόμηση της τάξης των €9.1 εκατ.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του δεύτερου σεναρίου, το οποίο προβλέπει ότι κάποια από τα ωφελήματα θα καταβάλλονται σε μορφή εφάπαξ φιλοδωρήματος αντί σύνταξης, θα υπάρξει μείωση δαπανών της τάξης του 75.5%. Σήμερα, το ύψος των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των αξιωματούχων ανέρχονται στα €21.4 εκατ.

Με την αντικατάσταση των συντάξεων με φιλοδωρήματα, η μείωση θα είναι €65.9 εκατ.
Τις επόμενες ημέρες η αναλογιστική μελέτη θα προωθηθεί και στα υπόλοιπα κόμματα για να τη μελετήσουν.

Χθες, οι τεχνοκράτες ενημέρωσαν τους βουλευτές των τριών κομμάτων πως για τους υφιστάμενους αξιωματούχους δεν έχει εξευρεθεί νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, με τρόπο ώστε να μην αφήνεται περιθώριο νομικής αμφισβήτησης της συνταγματικότητας των προνοιών, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρχει θέμα για τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
Επίσης, τους ενημέρωσαν πως δεν κρίνεται αντισυνταγματική η καταβολή σύνταξης στο 65ο έτος για τους υπηρετούντες κρατικούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, οι τεχνοκράτες αναφέρθηκαν και στις προτάσεις νόμου των κομμάτων, τονίζοντας πως με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ προκαλείται ανισότητα, ενώ οι προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων καλύπτονται από τα νομοσχέδια.

Επιπρόσθετα, τους πληροφόρησαν πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι αντισυνταγματικές. Γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος διαφώνησε με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως εάν εγκριθούν τα νομοσχέδια ως έχουν θα «πέσουν» στο Δικαστήριο. Μάλιστα υποστήριξε πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα και κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων νόμου.

Ετοιμάζουν προτάσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ ενημέρωσαν για την πρόθεση του κόμματος να καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα αγγίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς θεωρούν πως είναι παράδοξο κάποιοι κυβερνητικοί να λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από πλευράς των Οικολόγων λέχθηκε πως εάν η συζήτηση καταλήξει σε αδιέξοδο θα καταθέσουν προτάσεις νόμου, με τις οποίες θα θεσμοθετηθεί η δυνητική ευχέρεια του κρατικού αξιωματούχου να αποποιείται της σύνταξης και να καταλήγει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, όταν λαμβάνει μισθό από το αξίωμα που κατέχει.

Επιπρόσθετα, θα προτείνουν όπως, όταν οι αξιωματούχοι ολοκληρώσουν την θητεία τους και λαμβάνουν 2 και 3 συντάξεις, να επιλέγουν την πιο ψηλή σύνταξη μόνο. Τέλος, ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί κατά πόσο συμφωνεί με το ενδεχόμενο να μην καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις για τους υφιστάμενους αξιωματούχους και η καταβολή του φιλοδωρήματος να αφορά τους νέους συνταξιούχους. Με αυτό τον τρόπο, το φαινόμενο των πολλαπλών συντάξεων θα εξαλειφθεί από μόνο του.

Δεν πήγαν στη συνάντηση ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ δεν προσήλθαν στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν κλήθηκε στη σύσκεψη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και γιατί δεν έλαβαν τις νομικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, που είχαν ζητήσει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έστειλε νωρίτερα χθες επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με την οποία σημείωνε πως από την στιγμή που δεν έλαβαν τις νομικές γνωματεύσεις άλλα και επειδή στη σύσκεψη δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως είχαν ζητήσει τα κόμματα, δεν υπήρχε λόγος πραγματοποίησης της συνάντησης. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είχαν ζητήσει αναβολή της συνάντησης ενώ η ΔΗΠΑ δεν συμμετείχε λόγω κακού προγραμματισμού.