Το μεγάλο πρόβλημα της μονάδας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Πεντακώμου που έχει χαρακτηριστεί παταγώδης αποτυχία για το κράτος, καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν μένει άλλη διέξοδος από τον τερματισμό της σύμβασης λειτουργίας της μονάδας και ανάληψής της από το κράτος. Ουσιαστικά οι ενέργειες που μελετούνται είναι να αναλάβει αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα τη διαχείριση της μονάδας, το οποίο θα εργοδοτήσει το υφιστάμενο προσωπικό.

Το θέμα του ΟΕΔΑ Λεμεσού ήταν πρώτο στην αξιολόγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, στην πρώτη του συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουμε αναλάβει να επιλύσουμε με μια σύγχρονη στρατηγική και θα ενημερώσουμε τη Βουλή για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε». Εξήγησε ότι πρέπει να εξευρεθεί οριστική και μόνιμη λύση τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται να είναι εκεί αυτό το εργοστάσιο. Δεδομένου, πρόσθεσε, ότι η μονάδα αποτελεί σημαντική παράμετρο στο Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για την ορθή λειτουργία της είναι επιτακτική. Στόχος μας, είπε, να αναβαθμίσουμε τη μονάδα, καθώς επισήμανε πως γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέταξαν €70 εκατ. – Παταγώδης αποτυχία η ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ανέφερε ως δεύτερο μεγάλο στοίχημα την μετεγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων. Αφού εξήγησε ότι η κατασκευή και συντήρηση ενός ασφαλούς οδικού δικτύου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια στις μετακινήσεις των ανθρώπων και των προϊόντων, επισήμανε ότι για να γίνει κατορθωτό αυτό, χρειάζεται παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την εγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων. Για το θέμα, είπε, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες που έχουν τροχιοδρομηθεί για τη μετεγκατάσταση των μονάδων στις νέες περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Tις επόμενες μέρες, σημείωσε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, για να καθοριστούν οι επόμενοι στόχοι και παράμετροι.

Αναφερόμενος στο θέμα της χωροθέτησης ασφαλτικών ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με το Τμήμα Μετεωρολογίας ώστε να καταθέσει μετρήσεις με την κατεύθυνση του αέρα κατά τη διάρκεια του χρόνου σε όλα τα σημεία της Κύπρου και να καταδείξει ποιες περιοχές επηρεάζονται ώστε να υποδείξει στις εταιρείες ασφαλτικών τις καλύτερες τοποθεσίες. Απαντώντας ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, είπε ότι είναι τέτοιο το πεδίο των ανέμων στην Κύπρο, που όπου και να τοποθετηθούν τα ασφαλτικά, κάποιον θα επηρεάζουν.

Σε σχέση με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και του προσωπικού, τις εγκρίσεις τελών εισόδου, τα θέματα ρύθμισης κυνηγιού, κ.ο.κ.. Επίσης, είπε, σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί και η διαμόρφωση των αντισταθμιστικών μέτρων για τους ιδιοκτήτες γης και των τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου. Για τον καθορισμό Σχεδίου Αντισταθμιστικών Μέτρων έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών και αναμένονται οι εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι η ομάδα ξεκίνησε τη διαδικασία και θα παραδώσει στη διυπουργική επιτροπή περί το τέλος Ιουνίου τις εισηγήσεις της, με κοστολογημένα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν τόσο στις κοινότητες όσο και στους ιδιοκτήτες της γεωργικής γης.

Περαιτέρω, ο αρμόδιος υπουργός μετέφερε στους βουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος την προσήλωση της Κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές. Στόχος μας, είπε, είναι ο έγκαιρος σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης των πυρκαγιών, αξιοποιώντας τους εθνικούς πόρους, τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τις περιφερειακές συνεργασίες. Παρά τα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι παραδεκτό ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Υπογράμμισε ότι μέσω και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου έχει συμπεριληφθεί ποσό περίπου €25 εκατομμυρίων, «επιδιώκουμε να θωρακίσουμε περαιτέρω το Τμήμα Δασών με την εισαγωγή εργαλείων και εξοπλισμού σύγχρονων τεχνολογιών, την ενίσχυση της μονάδας πτητικών μέσων και αεροπυρόσβεσης, ανθρώπινο δυναμικό και κτηριακές εγκαταστάσεις».

Πάει Βουλή το γκολφ στον Πρωταρά

Ερωτήσεις για την παραχώρηση δασικής γης στον Πρωταρά για κατασκευή γηπέδου γκολφ, καθώς και για τις πολεοδομικές χαλαρώσεις για το έργο Sun City στο Δήμο Σωτήρας, 10 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με την επισήμανση κατά πόσο σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις. Πρόσθεσε πως το θέμα του γκολφ θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Για το θέμα του γκολφ, ο Υπουργός ανέφερε ότι ενημερώθηκε μέσα από τα δημοσιεύματα του Φ» των τελευταίων ημερών, και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού εξετάσει την υπόθεση. 

Σε σχέση με τις χαλαρώσεις που αποφάσισε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο για να δοθούν έξτρα όροφοι σε ξενοδοχείο στον Δήμο Σωτήρας, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι απάντησε σχετικά το Τμήμα Περιβάλλοντος στο Τμήμα Πολεοδομίας και αναμένει την επίσημη απάντηση του Τμήματος. 

Ακόμα ένας άξονας που αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή αφορά τα αποχετευτικά έργα. Όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των έργων για κάλυψη των υποχρεώσεων είναι το 2030 σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων διατηρεί στενή συνεργασία για τον χειρισμό του θέματος με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και με τα συμβούλια αποχέτευσης. Επιπρόσθετα, ανέφερε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προωθεί αποχετευτικά έργα σε αγροτικούς οικισμούς που έχουν πληθυσμό μικρότερο των 2.000.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανομβρίας, ο κ. Ξενοφώντος επισήμανε ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος με χαμηλές βροχοπτώσεις, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το φαινόμενο της λειψυδρίας. Με βάση τα δεδομένα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αποθηκευμένες ποσότητες στα φράγματα του Νότιου Αγωγού φτάνουν περίπου το 65%, της Πάφου το 78%, της Πόλεως Χρυσοχούς το 75% και της Λευκωσίας το 90%. Για να αντιμετωπίσουμε την ανομβρία, είπε, προωθούμε σειρά μέτρων, όπως είναι η ολοκλήρωση με χρονικό ορίζοντα το 2026-2028 των έργων ενίσχυσης ασφάλειας ύδρευσης των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου (αγωγοί Βασιλικός-Λευκωσία, Κοκκινόκρεμμου, Χοιροκοιτίας-Αμμοχώστου), των έργων χρήσης ανακυκλωμένου νερού (2025-2026) και ο προγραμματισμός για δημιουργία νέων έργων για ύδρευση, χρήσης ανακυκλωμένου νερού και άρδευσης.

Αναφερόμενος στη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος, σημείωσε πως στόχος μέσα από τη δημιουργία της είναι να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικές επιδιώξεις μέσα από καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δομών. Ερωτηθείς σχετικά με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ανέφερε ότι «θεωρητικά θα περιέλθει κάτω από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος».

Καταληκτικά, είπε, ότι οι προκλήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πολλές και σύνθετες. «Για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, με τελικό στόχο να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα καθαρή, πράσινη, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, και το περιβάλλον θα προστατεύεται και θα διατηρείται για τις γενεές του σήμερα και του μέλλοντος», κατέληξε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αίνιγμα ο χειρισμός από τη νέα κυβέρνηση

Ιδιαίτερα προσεχτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην πρώτη του συνεδρία στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος για τα τεράστια θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Από τα θέματα που τέθηκαν χθες ξεχωρίζουμε δύο περιβαλλοντικά σκάνδαλα και για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν την αποχώρηση της: Τη νομιμοποίηση πρόσθετων ορόφων στο Sun City και την εκμίσθωση δασικής γης για σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ. Αναμένουμε λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση, αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή να εκτεθεί και να υπομονευτεί κατά τον ίδιο τρόπο που έπραξε η προηγούμενη, ή εάν θα ακολουθήσει άλλο δρόμο σε μια προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας, της διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.    Α.Ν.