Αναλυτική κατάσταση εισφορών φυσικών και νομικών προσώπων για ποσό πέραν των 5χιλιάδων ευρώ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Προεδρικό. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, η δημοσιοποίηση των στοιχείων ξεκινά από την πρώτη μέρα ανοίγματος του τραπεζικού λογαριασμού, στις 10 Μαΐου 2022, δύο μέρες δηλαδή, πριν την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν περιορίζεται στους τελευταίους έξι μήνες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

Ανάμεσα στα ποσά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνεται και η περιβόητη εισφορά των 200χιλιδων ευρώ της εταιρείας COLUMBIA GROUP OF COMPANIES, η οποία κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου του 2022. Ήταν ουσιαστικά και το μεγαλύτερό ποσό που έλαβε για τις ανάγκες της προεκλογικής ο Νίκος Χριστοδουλίδης από εταιρεία. Ξεχωρίζει επίσης στις εισφορές των φυσικών προσώπων, το ποσό των 198,500 ευρώ του κ. Κωνσταντίνου Κλεάνθους που έγινε στις 8 περασμένου Νοεμβρίου, καθώς επίσης και το ποσό των 70 χιλ. του κ. Γιώργου Γεωργίου που έγινε στις 28 Δεκεμβρίου. Και οι δύο, όπως μας αναφέρθηκε, πρόκειται για οικογενειακούς φίλους. Ο κ. Αθανάσιος Κτωρίδης κατέθεσε συνολική εισφορά 50 χιλ. ευρώ, 30χιλ στις 29 Νοεμβρίου και 20χιλ. στις 30 Νοεμβρίου. Από 10 χιλιάδες ήταν η εισφορά των Αντώνη Σιελουβάρη, Ματθέου Αλεξάνδρου, Πιερέττη Ανδρέα, Δημήτρη Σολομωνίδη και Χρίστου Παπαέλληνα. 

Από τις εισφορές εταιρειών ξεχωρίζουν επίσης οι 50χλ της SYNERGON GROUP LTD και της KYPRIAKI ENOSI PLIOKTITON. Συνολικά, το ποσό εισφορών από εταιρείες, ανέρχεται στις 790,775 ευρώ και από τα φυσικά πρόσωπα μει εισφορές άνω των 5χιλ. ευρώ στις 368,500 ευρώ. Επίσης, ποσό 108,779.79 ευρώ μαζεύτηκε από εισφορές μικρότερες των 5χιλ, οι οποίες έγιναν είτε μέσω τράπεζας, είτε μέσω pay pall, είτε μετρητά.

Τα στοιχεία δόθηκαν μετά από οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει δημοσιοποίηση των εισφορών για τους τελευταίους έξι μήνες της προεκλογικής, ζήτησε από τον διευθυντή του Γραφείου του, όπως δοθούν στη δημοσιότητα οι εισφορές από την αρχή της προεκλογικής, θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται και τα υπονοούμενα που αφέθηκαν να αιωρούνται για χρηματοδότες του, ιδιαίτερα μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Μια κίνηση με την οποία ουσιαστικά, έμμεσα, επιχειρεί να ρίξει ξανά την μπάλα πίσω στους ανθυποψηφίους του. Κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, το Προεδρικό ήταν σε συνεννόηση και με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων σε σχέση με το κατά πόσο προκύπτει ζήτημα από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Τελικά αποφασίστηκε να δοθούν στην δημοσιότητα οι εισφορές φυσικών προσώπων και εταιρειών για ποσά πέραν των 5χιλ. ευρώ, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία για τις εισφορές στα κόμματα. 

Από την όλη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών την Τετάρτη, έγινε σαφές πώς με την υπάρχουσα νομοθεσία ο κάθε υποψήφιος είναι  υποχρεωμένος να δίνει αναλυτική οικονομική κατάσταση των εσόδων και εξόδων των τελευταίων έξι μηνών της προεκλογικής του. Ουσιαστικά δηλαδή, ο Πρόεδρος θα έπρεπε μαζί με την κατάθεση της έκθεσης οικονομικών δεδομένων της προεκλογικής του που κατέθεσε στην Υπηρεσία να δημοσιοποιούσε αναλυτικά και τις πηγές εσόδων του, αλλά και το πού δαπανήθηκαν τα χρήματα για τα έξοδα της προεκλογική. Η τελευταία ημέρα υποβολής των οικονομικών καταστάσεων ήταν η 12η Απριλίου, δηλαδή η Μ. Πέμπτη. Ο Πρόεδρος είχε υποβάλει κανονικά την οικονομική έκθεση για την προεκλογική του στο Γραφείου του Εφόρου Εκλογών. Στη δημοσιότητα είχε δώσει όμως μόνο συνοπτικό κατάλογο των εσόδων και εξόδων της προεκλογικής του. Όπως ανέφεραν πηγές από το Προεδρικό, κινήθηκαν στην λογική του 2018, δηλαδή με βάση το τι έπραξαν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Ουσιαστικά όμως ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, θα μπορούσαν να έδιναν στη δημοσιότητα την αναλυτική κατάσταση με τους χρηματοδότες της προεκλογικής, αποφεύγοντας την κριτική που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Ούτως ή άλλως με δημόσιες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημείωσε την υποχρέωση των υποψηφίων να δώσουν στη δημοσιότητα, αναλυτική κατάσταση της προεκλογική τους πριν ακόμα λήξει η προθεσμία υποβολής των στοιχείων.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον τοίχο για τις προεκλογικές εισφορές ο Πρόεδρος

Την ίδια ώρα όμως, από την προχθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, προκύπτει ως συμπέρασμα ότι και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ, ουσιαστικά δεν προσθέτει οτιδήποτε στην παρούσα νομοθεσία. Προφανώς, μέσα από την κατάθεση της πρότασης νόμου, ο ΔΗΣΥ επεδίωξε να βάλει πίεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προκαλώντας συζήτηση γύρω από το θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής από τη μη δημοσιοποίηση αναλυτικής οικονομικής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά την κατάσταση εισφορών για ποσά άνω των 5 χιλ. ευρώ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για ποσά πέραν των 10χιλ. ευρώ. Και οι δύο δήλωσαν εισφορά από κόμματα ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου από τα κόμματα που τους στήριξαν. Ο μεν Αβέρωφ από ΔΗΣΥ και ο δε ο Μαυρογιάννης από το ΑΚΕΛ.