Η Emirates πέτυχε νέο ρεκόρ κερδοφορίας και πλήρη ανάκαμψη από τις ζημίες που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου για τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2022-2023.

Τόσο η Emirates όσο και η dnata σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις εσόδων το οικονομικό έτος 2022-23, καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τις αερομεταφορές και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ταξίδια, μετά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, παγκοσμίως.

Αναλυτικά:

– Ο Όμιλος κατέγραψε έσοδα ύψους 119,8 δισ. AED (32,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αύξηση της τάξης του 81% λόγω της ισχυρής αύξησης της ζήτηση των επιβατών για ταξίδια παγκοσμίως, μετά την άρση σχεδόν όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών.

– Το οικονομικό έτος κλείνει με ιστορικό ρεκόρ σε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 42,5 δισ. AED (11,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

– Ο Όμιλος έχει ανακοινώσει την καταβολή μερίσματος ύψους 4,5 δισ. AED (1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στην επενδυτική εταιρεία ICD (Investment Corporation of Dubai).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Emirates και στις κρουαζιέρες

– Αποπληρωμή χρεών 3,0 δισ. AED (817 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

– Ο Πρόεδρος αποδίδει τις επιδόσεις – ρεκόρ του Ομίλου και τη επιτυχημένη στρατηγική του στην ηγεσία του Σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, καθώς και στις προοδευτικές πολιτικές του Ντουμπάι.

Η Emirates καταγράφει την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της, με κέρδη ύψους 10,6 δισ. AED (2,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ):

– Η χωρητικότητα της αεροπορικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 32%, στους 48,2 δισ. Διαθέσιμους Τόνους ανά Χιλιομετρική Απόσταση (ATKM), με δύο νέα αεροσκάφη τύπου 777 που προστέθηκαν στον στόλο της.

Η dnata καταγράφει κέρδη ύψους 331 εκατ. AED (90 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας σταθερή αύξηση σε σύγκριση με τα περυσινά κέρδη ύψους 110 εκατ. AED (30 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

– Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 74%, στα 14,9 δισ. AED (4,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία σε όλα τα τμήματα τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και παγκοσμίως.

– Επέκταση των δραστηριοτήτων στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, νέες λειτουργίες εμπορευματικών μεταφορών στη Γερμανία και τον Καναδά και απόκτηση της πλήρους ιδιοκτησίας των υπηρεσιών εξυπηρέτησης εδάφους στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, το οικονομικό έτος 2022-23, η Emirates επένδυσε συλλογικά 7,2 δισ. AED (2,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε νέα αεροσκάφη, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εταιρείες και τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες με στόχο τη μελλοντική επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Οι δεσμεύσεις του Ομίλου περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα αναβάθμισης εσωτερικού χώρου καμπινών αεροσκαφών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια παραγγελία 5 εμπορευματικών αεροσκαφών τύπου 777, την κατασκευή ενός νέου κέντρου εκπαίδευσης πιλότων, το άνοιγμα της Bustanica στο Ντουμπάι, της μεγαλύτερης κάθετης καλλιέργειας στον κόσμο, σε συνεργασία με την CropOne, νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για τους δόκιμους στην Ακαδημία Εκπαίδευσης Πτήσεων της Emirates, την απόκτηση 30% των μετοχών της dnata με στόχο την πλήρη ιδιοκτησία της εξυπηρέτησης εδάφους στη Βραζιλία, καθώς και την κατασκευή μιας νέας προηγμένης εγκατάστασης φορτίου στο Ερμπίλ του Ιράκ.

O Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την επίδοσή μας κατά το οικονομικό έτος 2022-23, καθώς δεν σηματοδοτεί μόνο μια πλήρη ανάκαμψη αλλά και ιστορικό ρεκόρ. Το συγκεκριμένο επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την Αυτού Υψηλότητα Σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, του οποίου η ηγεσία αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχημένη λειτουργία μας όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, ο δημιουργός των προοδευτικών οικονομικών πολιτικών του Ντουμπάι, Αυτού Υψηλότητα Σεΐχης Mohammed αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην επιτυχημένη πορεία του Ομίλου Emirates. Χωρίς την καθοδήγηση και την υποστήριξή του, η Emirates θα ήταν η μισή σε μέγεθος σε σχέση με αυτό που είμαστε σήμερα”.