Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΗΚ οι ηγέτες της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, κατά το χθεσινό παγκύπριο συνέδριο της συντεχνίας, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου και ο γραμματέας κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, Δημήτρης Κωνσταντίνου, προειδοποίησαν σε ψηλούς τόνους ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΑΗΚ θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και του εξοπλισμού, υπονομεύουν τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2023 και πολύ περισσότερο για το 2024 και δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να εξυπηρετεί σωστά και έγκαιρα τους πολίτες.

Προκάλεσαν αίσθηση κατά το χθεσινό συνέδριο τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος απολογήθηκε στους πολίτες εκ μέρους του κράτους για την αμέλειά του να στηρίξει την ΑΗΚ με προσωπικό και άλλα μέσα, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να σπρώξει τις τιμές ηλεκτρισμού προς τα κάτω (σε άλλη στήλη κατωτέρω τα όσα είπε ο υπουργός).

Ο γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, Δ. Κωνσταντίνου, είπε πως αυτή την περίοδο ο οργανισμός διανύει την πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του. Ενώ ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε τα εξής ανησυχητικά: «Τους τελευταίους μήνες, οι επισκέψεις μας στους χώρους εργασίας μάς έδωσαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά ότι τα σοβαρά προβλήματα της ασφάλειας, της υγείας και της υποστελέχωσης εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα και μας ανησυχεί σοβαρά η έλλειψη δομημένου διαλόγου της διοίκησης με τις συντεχνίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Γρηγορίου είπε: «Ειδικότερα για το ζήτημα της στελέχωσης των σταθμών, χρειάζεται να βιαστεί η ΑΗΚ. Επηρεάζονται ζητήματα επάρκειας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Το έχουμε διαπιστώσει οι ίδιοι σε περιοδεία που κάναμε σε Δεκέλεια και Βασιλικό, με την κλαδική μας, το φθινόπωρο που πέρασε. Οι δύο σταθμοί καλύπτουν ενεργειακά το 70% περίπου των αναγκών της Κύπρου και δεν μπορεί να δημιουργούνται κενά ασφάλειας, λόγω κυρίως μη κανονικής συντήρησης των μηχανών παραγωγής, που προκύπτουν βέβαια από την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού».Συχνά δεν μένει άλλη επιλογή από το να αναγκάζονται ορισμένοι εργαζόμενοι σε καίρια πόστα να εργάζονται σε διπλές συνεχόμενες βάρδιες 16 ωρών, με όποιους κινδύνους συνεπάγονται για να υποπέσουν σε λάθη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργός Ενέργειας: Δεν δώσαμε αρκετά εργαλεία στην ΑΗΚ

Και προειδοποίησε ότι χρειάζεται να παρθούν αμέσως μέτρα για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα εργατικού ατυχήματος ή εκτεταμένων ζημιών σε μηχανήματα». Ο ίδιος ενημέρωσε τους σύνεδρους ότι ενημερώθηκε γι’ αυτούς τους κινδύνους με επιστολή και διά ζώσης ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει στις αρχές Ιουνίου για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει.

Από πλευράς του, ο Δ. Κωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση προκαλεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας και υγείας του προσωπικού και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, αλλά «οδηγεί επίσης την ΑΗΚ σε φθίνουσα πορεία και την καθιστά αναποτελεσματική και ανήμπορη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και στον ρόλο που αναμένει από αυτήν η κοινωνία».

Eργατική διαφορά 

Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανακοίνωσε χθες ότι η κλαδική της ΑΗΚ θα θέσει επιτακτικά ενώπιον της διοίκησης και της διεύθυνσης της ΑΗΚ ορισμένα σημαντικά ζητήματα, με απαίτηση να αρχίσει άμεσα η συζήτησή τους και να μπουν σε πορεία επίλυσης. Διαφορετικά, είπε ο κ. Γρηγορίου, «εντός Ιουλίου 2023 θα προχωρήσουμε σε εργατική διαφορά και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται».

Ο κ. Γρηγορίου είπε πως τα θέματα που θα ζητηθεί να συζητηθούν είναι:

 – Να καθοριστούν οι ανάγκες σε προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσει ο σταθμός της Δεκέλειας και να υποβληθεί σχετικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

 – Να αρχίσει συζήτηση για την απο-ομαδοποίηση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής και τη διόρθωση εκείνων των σχεδίων υπηρεσίας που επιφέρουν στρεβλώσεις.

 – Να δοθεί λύση στο ζήτημα της τοποθέτησης εργαζομένων σε διαφορετική θέση από αυτήν που έχει προσληφθεί.

 – Ρύθμιση των στρεβλώσεων που χρονίζουν για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Από πλευράς του, ο γραμματέας της κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση για χρόνια της έλευσης φυσικού αερίου, πέραν του ότι οδηγεί σε πολύ ψηλές τιμές λόγω ρύπων κλπ, οδήγησε σε οριακό σημείο την επάρκεια το 2023 και σε πολύ σοβαρό πρόβλημα επάρκειας για το 2024 και μετά.

Να αλλάξει το μοντέλο αγοράς

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας και του προέδρου της ΡΑΕΚ, ο γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ Δ. Κωνσταντίνου ζήτησε να γίνουν αμέσως ενέργειες για διαφοροποίηση του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο και προσαρμογή του στις ανάγκες και τα δεδομένα του τόπου. Δεν μπορούμε, είπε, να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ως να είμαστε μια μεγάλη χώρα και να προσπαθούμε να εισάξουμε μοντέλα που έχουν υιοθετήσει οι μεγάλες χώρες και μάλιστα όχι απαραίτητα επιτυχημένα. Κατά τον ίδιο, ήταν τρομερό λάθος η απόφαση να μην αξιοποιηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης από το κεκτημένο και να εφαρμοστεί το μοντέλο Target Model της ΕΕ, σε ένα μικρό και απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, όπως το κυπριακό.