Προσοχή στις ανώνυμες πηγές για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τονίζουν σε άρθρο τους στο blog της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα «διαρροές ανώνυμων ευρωσυστημάτων – μικρή ενόχληση ή μεγάλο πρόβλημα;» οι αρθογάφοι Michael Ehrmann, Phillipp Gnan και Kilian Rieder. Όπως σημειώνουν οι τρεις στην κοινή δημοσίευση  «οι αναγνώστες ειδήσεων που σχετίζονται με την ΕΚΤ σκοντάφτουν περιστασιακά σε ρεπορτάζ που επικαλούνται ανώνυμους «εκ των έσω» ή «πηγές» του ευρωσυστήματος.

Σημειώνουν ότι αυτή η ανάρτηση ιστολογίου της ΕΚΤ εξετάζει πιο προσεκτικά τέτοιες διαρροές. Τείνουν να έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες τάσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις στην αγορά, παρόλο που γενικά δεν είναι ενημερωτικές για τις επικείμενες αποφάσεις. Τι οδηγεί τέτοιες διαρροές και πώς επηρεάζουν τις δημόσιες απόψεις; Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα, ρίξαμε μια συστηματική ματιά στη συχνότητά τους, πότε εμφανίζονται συνήθως και πώς επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ο αριθμός των διαρροών κάθε χρόνο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, σημειώνεται. «Στο δεύτερο μισό του δείγματος, παρατηρούμε πολλές περισσότερες διαρροές κατά μέσο όρο, αλλά παρατηρούμε μείωση το 2020 και το 2021. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης μια αλλαγή στον τυπικό χρόνο των διαρροών. Τα πρώτα χρόνια της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι διαρροές σημειώνονταν σχεδόν αποκλειστικά πριν από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε σημαντική αύξηση των διαρροών μετά τη συνεδρίαση. Η ανάλυσή μας δείχνει επιπλέον ότι οι διαρροές είναι πιο συχνές όταν η συζήτηση για την πολιτική είναι πιο αμφιλεγόμενη – δηλαδή όταν μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφωνία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ επιβαρύνει το κόστος ηλεκτρισμού

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι διαρροές είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της μειοψηφίας. «Συχνά αντιστρέφουν τις προηγούμενες τάσεις της αγοράς στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, δηλαδή αντίκεινται στη γραμμή πολιτικής που αντιλαμβάνεται το κοινό. Αλλά κοιτάζοντας πίσω μετά τη λήψη της απόφασης, οι προηγούμενες διαρροές συνήθως δεν έφεραν τα επιτόκια της αγοράς πιο κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα της πολιτικής. Αντίθετα, οι δηλώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου τείνουν να το κάνουν και μπορούν να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις των διαρροών στην αγορά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαρροές δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στις αποφάσεις πολιτικής και συνήθως δεν μειώνουν την ευελιξία πολιτικής. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές διαρροές απλώς προσθέτουν θόρυβο στη συζήτηση και αστάθεια στις αγορές».

«Τέλος, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι διαρροές μετά από συνεδριάσεις μπορούν να αποδυναμώσουν τις επιπτώσεις των επίσημων ανακοινώσεων πολιτικής της ΕΚΤ. Στον απόηχο της συνέντευξης τύπου, τα επιτόκια του παραμένουν συνήθως σταθερά ή συνεχίζουν την τάση που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Οι δηλώσεις που αποδίδονται λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου τείνουν να ενισχύουν αυτό το μοτίβο, ενώ οι διαρροές που εμφανίζονται αμέσως μετά τείνουν να μετακινούν τα ποσοστά προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή αντίθετα προς τη γραμμή πολιτικής», αναφέρουν οι τρεις αρθογράφοι.