Από καφενεία μέχρι ηλεκτρικό υποσταθμό περιλαμβάνουν τα ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού τα οποία μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παραχωρηθούν σε 167 Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για 305 ακίνητα η αξία των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Αλταμίρα, φτάνει στα €56,7 εκατ. Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν σε 14 δήμους και σε 153 κοινότητες.
 
Συγκεκριμένα 93 ακίνητα θα παραχωρηθούν σε έξι δήμους και σε 44 κοινότητες της Λευκωσίας, άλλα 106 ακίνητα θα διατεθούν σε ένα δήμο και σε 52 κοινότητες της Λεμεσού, και 31 ακίνητα 21 σε δήμους και κοινότητες της Λάρνακας. Επίσης θα παραχωρηθούν άλλα 58 ακίνητα σε δήμους και σε κοινότητες της Πάφου και 17 σε δήμους και κοινότητες της Αμμοχώστου.
 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, που αφορούν την 1η φάση παραχώρησης, τα ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού θα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς από τις τοπικές Αρχές. Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, πρατήριο καυσίμων, αποθήκες, οινοποιεία, γήπεδα ποδοσφαίρου, καφενεία, ξυλουργείο και ηλεκτρικός υποσταθμός. Επίσης περιλαμβάνονται δωμάτια και διαμερίσματα. Για παράδειγμα στον Δήμο Αγίας Νάπας δόθηκε ακίνητο για πρατήριο πετραλαιοειδών, γραφεία και αποθήκες ενώ και στην Άχνα παραχωρήθηκαν ακίνητα για αποθήκες. Στον Δήμο Δερύνειας δόθηκαν 7 ακίνητα ανάμεσά τους και χώρος στάθμευσης και διώροφα κτήρια, τέσσερα στο Φρέναρος, από ένα ακίνητο στους δήμους Λάρνακας και Αραδίππου καθώς και τέσσερα ακίνητα στο Μαρώνι.
 
 
Παράλληλα παραχωρήθηκαν πέντε ακίνητα στον Αγίο Κωνσταντίνο, τα οποία περιλαμβάνουν οινοποιεία, καταστήματα, καφενεία και γήπεδα ποδοσφαίρου. Στην κοινότητα της Ερήμης δόθηκε ηλεκτρικός υποσταθμός, τέσσερα καταστήματα στο Κοιλάνι, άλλα τέσσερα ακίνητα στην Κυπερούντα στα οποία περιλαμβάνονται και υπεραγορές και από τέσσερα στο Μονάγρι και την Παλώδια που περιλαμβάνουν οικόπεδα και καταστήματα. Στα Μανδρία παραχωρήθηκε ένα ακίνητο για το κοινοτικό παντοπωλείο, στο Πέρα Πεδί ένα ακίνητο για μουσείο οινοποιείας και οκτώ άλλα ακίνητα στο Πελένδρι που περιλαμβάνουν υπεραγορές. Στην Αγροκηπιά το ακίνητο αφορά χώρο στάθμευσης, στον Δήμο Αγλατζιάς πρόκειται για διατηρητέα οικοδομή και στον Δήμο Τσερίου αφορά μηχανουργείο. Ως γνωστό η παραχώρηση των ακινήτων θα είναι έναντι μίσθωσης η οποία θα ανέρχεται στο 0,3% της τιμής εκτίμησης του ακινήτου τον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως στα ακίνητα περιλαμβάνεται και το κτήριο της ΣΠΕ Πύλας, το οποίο θα παραχωρηθεί για τη στέγαση της Ειρηνευτικής Δύναμης. 
 
Στο μεταξύ τον περασμένο Μάιο το υπουργικό αποφάσισε πως στο κτήριο ΟΑΣΙΣ που ανήκε στον Συνεργατισμό θα μεταστεγαστεί το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και στο κτήριο επί της οδού Κωστή Παλαμά στη Λευκωσία θα μεταστεγαστούν τα εξωτερικά ιατρεία και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες. Στο δεκαώροφο κτήριο στη Λεωφόρο Προδρόμου στη Λευκωσία στεγάζονται ήδη διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Τέλος του χρόνου αναμένεται να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση απόκτησης ακινήτων.