Η Θ.Σ.Ε.Κ. είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη Σχολή, στελεχωμένη από έμπειρους και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, η οποία στο παρόν στάδιο προσφέρει δύο υψηλού επιπέδου Προγράμματα Σπουδών.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) «Θεολογία (4 Έτη/240 ECTS, Πτυχίο)» απευθύνεται σε πρόσωπα που επιθυμούν να γνωρίσουν τον πλούτο της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας παράδοσης με τη μελέτη των πηγών της πίστης μας, της λειτουργικής ζωής, της τέχνης και του πολιτισμού. Οι απόφοιτοι του Π.Π.Σ. μπορούν να εργαστούν ως Θεολόγοι στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και σε νέες θέσεις εργασίας στην Εκκλησία. Το Π.Π.Σ. της Θ.Σ.Ε.Κ. είναι το μοναδικό στην Κύπρο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών που είναι πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε). Τα Πτυχία Θεολογίας που κατέθεσαν οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα και αντίστοιχα προς Πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου στον κλάδο/ειδίκευση Θεολογίας από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.), και ως ισότιμα προς τα πτυχία που απονέμονται από τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πτυχιούχοι της Θ.Σ.Ε.Κ. έχουν ήδη ενταχθεί στους Πίνακες Διοριστέων και Διορισίμων εκπαιδευτικών Θρησκευτικών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Θ.Σ.Ε.Κ. προσφέρει, επίσης, το αξιολογημένο-πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Μ.Π.Σ.) «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα (2 Έτη/120 ECTS, Μάστερ)». Το Μ.Π.Σ. απευθύνεται σε πτυχιούχους Κοινωνικών/ Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θεολογικών Σπουδών και άλλων κλάδων, που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στον χώρο της κοινωφελούς προσφοράς (Κοινότητες, Οργανισμούς, Ιδρύματα, Δήμους, Σχολεία, Εθνική Φρουρά, Αστυνομία, Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Ευημερίας, κ.α.). Στοχεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών, ώστε να εφαρμόζουν σύγχρονες θεωρίες και ερευνητικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις ψυχολογίας και συμβουλευτικής στα πολύπλοκα σύγχρονα προβλήματα ευάλωτων ατόμων και των οικογενειών τους, να συμβάλλουν στην προσωπική/ κοινωνική ανάπτυξη και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, και να οργανώνουν το κοινωνικό έργο μιας ενορίας ή ενός οργανισμού. Το εν λόγω Μ.Π.Σ. είναι το καταλληλότερο για όσους θα ήθελαν να καλλιεργήσουν ή να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε θέματα ψυχολογίας, να ενισχύσουν τις συμβουλευτικές τους δεξιότητες και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονα επιτυχημένα προγράμματα παρέμβασης στην κοινότητα.

Η φοίτηση στα Πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα διεκδίκησης Κρατικής Φοιτητικής Χορηγίας μέχρι 3.420€ ετησίως αλλά και αριθμού υποτροφιών μέχρι και 100%. Η Θ.Σ.Ε.Κ., με βάση τον κανονισμό της, λειτουργεί ως φιλανθρωπικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, και για τον λόγο αυτό διατηρεί χαμηλά δίδακτρα εκ των οποίων το 40%- 50% επιστρέφεται με τη μορφή υποτροφιών αριστείας σε υφιστάμενους φοιτητές, επιβραβεύοντας έτσι την προσπάθεια και προάγοντας την ευγενή άμιλλα. Το υπόλοιπο ποσοστό διατίθεται αποκλειστικά για τη στήριξη των νεοεισερχόμενων φοιτητών και της φοίτησης γενικότερα.

Πέραν των υποτροφιών, η Σχολή παρέχει οικονομική βοήθεια σε φοιτητές από πολυμελείς ή/και εμπερίστατες οικογένειες.

Η Θ.Σ.Ε.Κ. στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτηριακό συγκρότημα στην παλιά Λευκωσία, δίπλα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας. Πλησίον της Θ.Σ.Ε.Κ. βρίσκεται η Φοιτητική Εστία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην οποία οι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. μπορούν να διαμένουν με χαμηλό κόστος.

Επίσης σε όλους τους φοιτητές παρέχονται: τα απαραίτητα για τις σπουδές βιβλία με εξαμηνιαίο δανεισμό καθώς και ειδικές τιμές σε εστιατόριο δίπλα στη Σχολή.

Στους φοιτητές του Π.Π.Σ. παρέχεται δωρεάν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Οι φοιτητές, τέλος, έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας (mobility) μέσω του Προγράμματος Erasmus+ σε Θεολογικές Σχολές ελληνικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και για τα δύο Προγράμματα Σπουδών είναι η 15η Ιουλίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών στην ιστοσελίδα της Σχολής, https://www.theo.ac.cy και στο τηλέφωνο +357 22443066.

«Γνώσεσθε τὴν Ἀλήθειαν καὶ ἡ Ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς»

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (Θ.Σ.Ε.Κ.) είναι Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Υ.Π.Π. 7.14.10.37) που ιδρύθηκε το 2015. Λειτουργεί με την ηθική και οικονομική υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου και προσφέρει το μοναδικό στην Κύπρο αναγνωρισμένο και αξιολογημένο-πιστοποιημένο, τετραετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Θεολογία. Στην πιο πάνω ευαγγελική ρήση εδράζεται η αποστολή και η εκπαιδευτική φιλοσοφία της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η Εκκλησία της Κύπρου οραματίζεται τη λειτουργία της «Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου» ως ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας, που θα αναπτύσσεται εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας της για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας εν γένει τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό, διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό επίπεδο.

ΕΙΣΔΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στη «Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου» οι υποψήφιοι εισάγονται στη βάση των ακαδημαϊκών τους προσόντων, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνική καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία. Η Θ.Σ.Ε.Κ. προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες εισδοχής τόσο σε Κύπριους όσο και σε αλλοδαπούς φοιτητές, νοουμένου ότι κατέχουν τη γλώσσα διδασκαλίας, που είναι η ελληνική, και επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στην πίστη και την παράδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου…σύγχρονη ματιά σε θέματα αιώνια

Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου (Θ.Σ.Ε.Κ.) βρίσκεται μόλις στον 7ο χρόνο λειτουργίας της, μετά από την ίδρυσή της το 2015, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της σημαντικές τοπικές και διεθνείς αναγνωρίσεις και συνεργασίες.

Παράλληλα εξελίσσεται σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με ανεπτυγμένο κοινωνικό αποτύπωμα και δράση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Η Θ.Σ.Ε.Κ. είναι ένας πολύ μικρός ακαδημαϊκός οργανισμός σε σχέση με τα μεγέθη στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί ευέλικτα, με μια δυναμική ομάδα στελεχών και να διατηρεί ένα επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων εξαιρετικά διαπροσωπικών και ευχάριστων, που ενισχύουν την ακαδημαϊκή της επιτυχία. Η αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων είναι σχεδόν ασυναγώνιστη. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα για προσωπική μέριμνα και φροντίδα των φοιτητών και γενικά όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θ.Σ.Ε.Κ., η ευχέρεια για εντοπισμό και διαχείριση προβλημάτων εν τη γενέσει τους, και η ενίσχυση των φοιτητών και της ευημερίας τους σε προσωπικό επίπεδο. Φοιτητές και φοιτήτριες τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού επιπέδου εντάσσονται σε εθελοντικές ομάδες ή σε ομάδες εργασίας, συνεργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα και εφαρμογές, αποτελούν ζωτικό παράγοντα ανάπτυξής του Ιδρύματος.

Όλα αυτά με έμφαση στη διαπροσωπική αλληλεπίδραση. Διαμορφώνεται έτσι μια ταυτότητα της Σχολής που επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο και την αξία του ανθρώπινου προσώπου.

Η Θ.Σ.Ε.Κ. ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Τα ΑΕΙ οφείλουν να μην είναι απρόσιτοι ελεφάντινοι πύργοι, αλλά να έχουν τις πύλες τους ανοικτές και να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Τα προσφερόμενα ΠΣ της Θ.Σ.Ε.Κ. έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα αυτή την κοινωνική ευθύνη. Πάνω σε αυτό το χρέος εδράζεται, άλλωστε, και το όραμα της Σχολής, που είναι, αφενός να εκπαιδεύει στελέχη που θα υπηρετούν την εκκλησία και την κοινωνία, αφετέρου να καλύπτει κενά ή να αναβαθμίζει υφιστάμενες υπηρεσίες σχετικές με την κοινωνία και την ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του ΜΠΣ έχουν την ευκαιρία, είτε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης είτε κατά την εκπόνηση της διπλωματικής διατριβής τους, να εμπλακούν ενεργά με διάφορους κοινωνικούς φορείς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή φοιτητών σε προγράμματα και υπηρεσίες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού («Μετανάστευση: Η ιστορία του Λίνου και της Φλώρας», Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «Ας μιλήσουμε») και της Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κοινωνική προσφορά της Σχολής εκτείνεται και πέρα από τα ΠΣ, σε πολλές άλλες δράσεις με κοινωνικό προσανατολισμό (π.χ. ανοικτές διαλέξεις ποικίλης θεματικής με ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, τακτικές επισκέψεις φοιτητών στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας για τη μουσική ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων του Κέντρου, αιμοδοσίες, περιβαλλοντικές δράσεις κ.ά.). Ικανός αριθμός φοιτητών εμπλέκεται και σε ερευνητικά προγράμματα με κοινωνική διάσταση στα οποία συμμετέχει η Σχολή (π.χ. Πρόγραμμα SEMELI για τον ψηφιακό γραμματισμό νεαρών κρατουμένων, Πρόγραμμα ΑUGE για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης παιδιών Δημοτικής & Μέσης). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Σχολή κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως το έργο «Συμβουλευτική εν καιρώ Πανδημίας», που υλοποιήθηκε από δύο μεταπτυχιακές φοιτήτριες υπό την εποπτεία της Αναπλ. Καθηγήτριας Όλγας Σολομώντος-Κουντούρη, αλλά και το πρόγραμμα «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Παύλου και στόχο είχε την εξ αποστάσεως διάδραση νηπίων και μαθητών με άτομα τρίτης ηλικίας και με άτομα με αναπηρίες.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Στη Θ.Σ.Ε.Κ., τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο, φοιτά ικανοποιητικός αριθμός προσώπων που επέλεξαν να φοιτήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πιο ώριμη ηλικία και εμπίπτουν στο φάσμα της Διαβίου Μάθησης. Έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες με τους νεότερους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές τους, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχονται διευκολύνσεις για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και παραγωγική η φοιτητική εμπειρία τους.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Σχολή αυτή είναι μια πνευματική επένδυση για την Εκκλησία και τον τόπο. Για τον χώρο της Κύπρου είναι μοναδική. Για τον Χριστιανικό χώρο προσφέρει τη μοναδικότητα της Κύπρου, ενός νησιού με σημαντική ιστορία και εμπειρία σε σχέση με τον Χριστιανισμό. Λογικό είναι τα μαθήματα να έχουν σημείο αναφοράς τον τόπο και την παράδοσή της Κύπρου. Σε αυτή τη διάσταση η μάθηση γίνεται ενίοτε και βιωματική. Αυτή η Σχολή θέλει να μεταφέρει τη θεολογική και εκκλησιαστική κληρονομιά του τόπου μας σε στελέχη που θα την αγαπήσουν, θα τη διαφυλάξουν και θα τη μεταλαμπαδεύσουν. Η Θεολογική Σχολή έχει εντολή να διακονήσει την Εκκλησία, να δώσει μόρφωση, να δια-μορφώσει αληθινούς θεολόγους, να δια-πλάσει, δηλαδή, ανθρώπους που θέλουν να μετέχουν σε αυτή τη διακονία. Όποιος ακολουθεί το Ευαγγέλιο του Χριστού γίνεται ένας άνθρωπος που βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση, για να βελτιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο του. Ο κόσμος θέλει στέρεα τροφή και η Εκκλησία έχει την εμπειρία των αιώνων όχι μόνο για να καλλιεργήσει τα στελέχη της, αλλά και να μιλήσει στα δεδομένα των ανθρώπων της Κύπρου και των καιρών.

ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Θεολογία (4 Έτη/240 ECTS, Πτυχίο)»

«Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα (2 Έτη/120 ECTS, Μάστερ»