Ένας στους πέντε Eυρωπαίους διέτρεξε τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, μια χρονιά στην οποία δεν είχαν ακόμα αποτυπωθεί ο ψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή ακρίβεια και οι επιπτώσεις που ακολούθησαν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στα φτωχότερα νοικοκυριά. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021 αλλά προφανώς έχει στο μεταξύ αυξηθεί μέσα στο 2022, λόγω της εκτόξευσης των τιμών και της μείωσης της αγοραστικής αξίας των όποιων εισοδημάτων.

Η Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι κατά το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους (κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας). Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού). Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, το 2021, 73,7 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27 εκατ. αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατ. ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία ​​(13%) και τη Φινλανδία (14%).

Η Κύπρος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται κάπου στη μέση. Το ποσοστό ατόμων που κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2021 ήταν 17,3% το 2021, έναντι 17,6% το 2020 (τη χρονιά που έπληξε και την Κύπρο ο κορωνοϊός, με σοβαρή ύφεση στην οικονομία), κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (21,7%).

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν, το 2021, υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες (22,7% έναντι 20,7%). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες, τους νέους ενήλικες, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και, ειδικότερα, για ανέργους. Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ που ζούσε σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας το 2021 και ο ίδιος κίνδυνος ήταν ελαφρώς χαμηλότερος μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά.

Σημαντικό το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων

Το εργασιακό καθεστώς ήταν ένα από τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά που επηρέασε την ύπαρξη κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2021, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν 11,1% για μισθωτούς και 18,6% για συνταξιούχους. Κατά τα δύο τρίτα (64,5%) αφορούσε τους ανέργους και κατά 42,3% άλλα μη ενεργά άτομα, με άλλα λόγια άτομα που -για άλλο λόγο εκτός από τη συνταξιοδότηση- δεν εργάζονταν ή δεν ήταν άνεργοι. Υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές κατά την ανάλυση του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανά ηλικία. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 20,2% για άτομα ηλικίας 25-49 ετών και 21,9 % για τον πληθυσμό ηλικίας 50-64 ετών. Η νεότερη ηλικιακή ομάδα, τα άτομα κάτω των 18 ετών, είχαν επίσης σχετικά υψηλό κίνδυνο (24,4%).

ΑΠΟΨΗ

Η Ευρώπη της φτώχειας

Στην Ευρώπη, οι θεσμοί αλλά και οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών θα έπρεπε να προβληματίζονται και να ντρέπονται όταν ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες διέτρεξε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 2021. Θα έπρεπε να προβληματίζονται ακόμα περισσότερο που οι επιλογές ή η αδράνειά τους οδήγησαν μέσα στο 2022 σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, που θα αποτυπωθεί του χρόνου στα στοιχεία, μεγαλώνοντας τα προβλήματα. Αλίμονο όταν οι πολιτικές παράγουν φτώχεια και οι άνθρωποι στερούνται τα βασικά για μια αξιοπρεπή ζωή. Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν μια άλλη Ευρώπη, έστω σε ποσοστό σχεδόν 22% του πληθυσμού: της ανέχεις. Που πιθανό να είναι ήδη μεγαλύτερη.