Με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επαναφορά κοινωνικών παροχών, την εισαγωγή νέων και την παραχώρηση αυξήσεων σε βοηθήματα, η ετήσια δαπάνη των οποίων ξεπέρασε τα €211 εκατ., θεμελιώθηκε το κράτος πρόνοιας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα πιο πάνω ποσά, θα προστεθούν, είπε, και οι δράσεις ύψους €315 εκατ., οι οποίες θα υλοποιηθούν μέχρι το 2026, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου «Κύπρος –το αύριο», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε στην παρουσίαση των πεπραγμένων της δεκαετούς διακυβέρνησης και του πυλώνα «κράτος πρόνοιας» που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο ΠτΔ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επαναφορά των επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους, με κόστος €22,5 εκατ., στην αύξηση των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών κατά €78.2 εκατ. και στο κόστος δέκα νέων επιδομάτων αξίας €110 εκατ. Από το 2013 μέχρι το 2021, είπε, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%.

Τι έκανε

Με βάση όσα είπε ο Πρόεδρος, στις μεταρρυθμίσεις που θεμελίωσαν το κράτος πρόνοιας περιλαμβάνονται 19 δράσεις. Αναφέρθηκε στην καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, λέγοντας πως η Κύπρος αποτελεί πλέον μια από τις χώρες που θέσπισαν κατώτατο μισθό. Παρέπεμψε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα τις όποιες διαφορές. Υπέδειξε πως σε ένα χρόνο ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί, ενώ στη συνέχεια θα αναθεωρείται ανά διετία. Διαβεβαίωσε πως πριν από τη λήξη της θητείας θα εφαρμοστεί η γονική άδεια 2 μηνών μετ’ απολαβών για γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 8 χρόνων. Παράλληλα, τόνισε πως στο τελικό στάδιο είναι οι διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμό του  συστήματος και κριτηρίων δικαιούχων επιδόματος, στη δημιουργία Μητρώου, στη θεσμοθέτηση του ΕΕΕ, με συνολική δαπάνη €1.7 δισ., την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την ίδρυση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης σύνταξης, την εφαρμογή της σύνταξης χηρείας στους άνδρες, την εισαγωγή άδεια πατρότητας, την αύξηση της άδειας μητρότητας, κλπ.

Τέλος, ο Πρόεδρος, έκανε αναφορά στις στοχευμένες δράσεις για στήριξη της οικογένειας, των εφήβων και των παιδιών, που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Μεταξύ άλλων, είπε πως 15 χιλ. δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί από την κάλυψη των διδάκτρων για παιδιά σε νηπιαγωγεία, με κόστος €16 εκατ., προσθέτοντας πως αναμένεται να επωφεληθούν χιλιάδες παιδιά από τη λειτουργία των 32 νέων πολυδύναμων κέντρων και κέντρων φροντίδας παιδιών.

ΠτΔ: Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως έχει ήσυχη την συνείδηση του, καθώς ανταποκρίθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις που έδωσε, για τη δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο κατάφερε να στηρίζει όσους πολίτες έχουν ανάγκη. Υπέδειξε, επίσης, πως η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, του δικτύου κοινωνικής προστασίας για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και των ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, αποτέλεσε τους συγκεκριμένους στόχους πολιτικής, ύψους €315 εκατ., που υιοθετήθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο». Πρόκειται, είπε, για ένα σχέδιο που αποτελεί «την ολοκλήρωση του έργου που έχουμε αρχίσει και το κληροδότημα, όχι μόνο στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στο σύνολο των πολιτών, την κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο». Καταλήγοντας, σημείωσε πως ο δεκαετής απολογισμός του έργου για το κράτος πρόνοιας αποτελεί ένα πολιτικό μνημόσυνο για την εκλιπούσα υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χρόνο μηδέν η εξέταση αιτήσεων

Μέσω του Σχέδιου «Κύπρος –το αύριο», θα αντιμετωπίζονται οι εξωγενείς και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες που εμφανίζονται κατά την υλοποίηση του κράτους πρόνοιας, είπε ο Πρόεδρος. Το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι φιλικό προς τους πολίτες. Μεταξύ των δράσεων, όπως είπε, είναι η περαιτέρω μεταρρύθμιση και βελτίωση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, με τη δημιουργία ενιαίου μηχανογραφημένου συστήματος για μηδενισμό του χρόνου κατά την εξέταση των αιτήσεων, η μεταρρύθμιση του τομέα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η υιοθέτηση ενός προγράμματος για την πρόσληψη επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών, που θα περιοδεύουν στις κοινότητες, για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα όσοι χρειάζονται κοινωνική βοήθεια.