Του Σωκράτη Ιωακείμ

Με στόχο την ενθάρρυνση των κυπριακών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για εμπλοκή σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων με ερευνητική εμπειρία, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ανακοινώνει την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Κουπόνια Καινοτομίας – InnoVouchers», με συνολικό προϋπολογισμό €1 εκατ.

Μέσω της αξιοποίησης των «Κουπονιών Καινοτομίας» δίνεται η ευκαιρία στις ΜμΕ να κατανοήσουν τη σημασία και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας. Οι συμμετέχουσες ΜμΕ μπορούν, να αξιοποιήσουν τεχνογνωσία από φορείς που μπορούν να τις υποστηρίξουν, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις ενδυναμώνοντας παράλληλα τις ικανότητές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάιος χορηγιών που περίμεναν πολλές επιχειρήσεις

Τι καλύπτει η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση μπορεί να καλύψει ερευνητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνικής φύσεως, μετρήσεις, δοκιμές και αναλύσεις, πρόσβαση σε ερευνητικές/εργαστηριακές υποδομές και σχεδιασμό/ανάπτυξη πρωτότυπης υπηρεσίας ή/και προϊόντος.

Οδηγεί σε αύξηση κερδοφορίας

Μιλώντας στο INSIDER, o γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Θεόδωρος Λουκαϊδης εξήγησε πως πρόκειται για ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο, που επιτρέπει σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της χώρας να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την καινοτομία.

«Η επένδυση σε έρευνα και καινοτομία αποδεδειγμένα οδηγεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Σε μελέτη που ετοίμασε διεθνής συμβουλευτικός οίκος για το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε χρηματοδοτούμενα έργα στο πλαίσιο του Εθνικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος του ΙδΕΚ για την περίοδο 2016-2020 κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά μέσο όρο €240 χιλιάδες ανά εκατομμύριο επένδυσης», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από την απλή διαδικασία υποβολής προτάσεων, τον σύντομο χρόνο εξέτασης και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και την ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων. Το κάθε «Κουπόνι Καινοτομίας» έχει αξία €5 χιλιάδες και ο προϋπολογισμός της πρώτης πρόσκλησης ανέρχεται στις €350.000. Η παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – Το Αύριο» και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πλαισίου Προγραμμάτων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό €150 εκατ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό

Τα συγκεκριμένα κουπόνια είναι η τέλεια αφορμή, για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μέχρι σήμερα εσωστρεφείς, να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να καινοτομήσουν. Το ότι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν υπηρεσία και τεχνογνωσία από πληθώρα φορέων, κάτι που αποτελεί ισχυρό όπλο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας δείχνει και στην πράξη πως είναι δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελπίζουμε το συγκεκριμένο εργαλείο να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό.        Σ.Ι.