Σε καταμερισμό εργασιών που θα βασίζεται προς το παρόν σε εθελοντική βάση προχώρησε στην πρώτη της συνεδρίαση η Επιτροπή, ήτοι το δ.σ., της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού Λτδ, που συστάθηκε πρόσφατα με στόχο, όπως γράψαμε, τη διερεύνηση του ενδεχομένου λειτουργίας ενός νέου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος.

Για το τελευταίο, η Επιτροπή αποφάσισε χθες τη σύσταση υποεπιτροπής, η οποία ανέλαβε να ετοιμάσει τους όρους εντολής των μελετών που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή και με ποιο τρόπο η λειτουργία ενός νέου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος και η αναβίωση στην ουσία του Συνεργατισμού στον τόπο μας, ο οποίος ως τράπεζα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Φθινόπωρο του 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδρύθηκε η εταιρεία για προώθηση ίδρυσης νέου συνεργατισμού

Στόχος, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής της εταιρείας, Πανίκος Χάμπας, είναι τα πάντα να γίνουν με διαφάνεια και γι’ αυτό, είπε, με την ολοκλήρωση των όρων εντολής της μελέτης θα υπάρξει ανοικτός διαγωνισμός και προσφορές.

Ο ίδιος είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε χθες όπως συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, σημειώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 30 του μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να προχωρήσει τάχιστα και η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού για κατάθεση των εισφορών για εγγραφή μελών στην εταιρεία, οι οποίες θα είναι πέντε ευρώ και όχι 10, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Με την εισφορά, είπε, τα μέλη θα έχουν λόγο και ρόλο στην όλη προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως σε περίπτωση που προχωρήσει το όλο εγχείρημα και συσταθεί και εταιρεία για λειτουργία πιστωτικού ιδρύματος, τα μέλη της Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού Λτδ θα έχουν προτεραιότητα στην εγγραφή τους σε αυτήν, προκειμένου να καταστούν και μέτοχοί της. Τα πάντα, σημείωσε, βρίσκονται για την ώρα σε αρχικό στάδιο, επιβεβαιώνοντας όμως τον ενθουσιαμό που υπάρχει στην κοινωνία γενικότερα για το εγχείρημα. Ο κ. Χάμπας ανέφερε, μάλιστα, πως, ανεξαρτήτως της πορείας των μελετών που θα γίνουν για το θέμα, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει -μόλις το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες- και συναντήσεις με τους πολίτες για ενημέρωση αλλά και για κατάθεση ιδεών και αναταλλαγή απόψεων. Ο ίδιος είπε πως η όλη προσπάθεια στηρίζεται για την ώρα στον εθελοντισμό των οργανώσεων που στηρίζουν και συμμετέχουν στην Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού και πως με τον κόσμο και τα μέλη, καθώς και την τεχνογνωσία των συγκεκριμένων οργανώσεων, που προσφέρεται δωρεάν, η εταιρεία θα δημιουργήσει σύντομα και τη δική της ιστοσελίδα. «Υπάρχει ενότητα, υπάρχει θέληση», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι να λειτουργήσει ένα νέο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα που θα καλύπτει όλη την Κύπρο, δεν θα ανταγωνίζεται τις τράπεζες και θα βασίζεται στις αρχές του Συνεργατισμού.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τα ποσά που απαιτούνται ως προς τούτο το εγχείρημα, ήτοι κεφάλαιο τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων για κατάθεση αίτησης ίδρυσης πιστωτικού ιδρύματος κι άλλων κεφαλαίων για λειτουργία καταστημάτων, ο κ. Χάμπας είπε πως αυτά δεν είναι απαγορευτικά, εφόσον οι μελέτες καταδείξουν πως το εγχείρημα και η προσπάθεια μπορούν να προχωρήσουν. Σημειώνεται ότι, όπως ήδη ανακοινώθηκε, την προσπάθεια ανασύστασης του Συνεργατισμού υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, οι Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών, ο εμπορικός τομέας του Συνεργατισμού, οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ΣΑΚ, ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, η Ένωση Κοινοτήτων και οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.