Συνεχίζονται και σήμερα η επ’ αόριστον απεργία στα λεωφορεία Λευκωσίας και Λάρνακας και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, ωστόσο η εμπλοκή των Υπουργών Μεταφορών και Εργασίας, που κορυφώθηκε με χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, δημιουργεί ελπίδες για άρση των μέτρων.

Οι εισηγήσεις που συζητήθηκαν χθες στο Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τεθούν ενώπιον του συνόλου των εργαζομένων σε νέα συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 σήμερα το πρωί, στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία. Η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέας Μάτσας και Σωτηρούλα Χαραλάμπους αντίστοιχα, οι γενικοί γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ Άθως Ελευθερίου και Χαράλαμπος Αυγουστή, καθώς και οι τοπικές επιτροπές των απεργών στις εταιρείες Nicosia Public Transport και Larnaca Public Transport.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσπάθεια της CPT για να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η διαφορά που προέκυψε μετά την επίδοση επιστολών απόλυσης σε προσωπικό, ενόσω η πρόθεση της εταιρείας για πλεονασμούς συζητείτο στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς και τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους, δεν συζητήθηκαν σε βάθος και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από διαδικαστικά ζητήματα για άρση των μέτρων. Συγκεκριμένα, επεξηγήθηκε κυρίως στις τοπικές επιτροπές πως η υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να μεσολαβήσει ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακά μέτρα, αφού αυτό είναι εκτός των εργασιακών θεσμίων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και πως, εφόσον αρθούν τα μέτρα, θα υπάρξει εντατικός διάλογος για όλες τις διαφορές, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως μάλιστα ανέφερε στον «Φ» ο γ.γ. της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστή, υπήρξε δέσμευση για καθημερινές επαφές που έχουν ήδη ανεπίσημα οριστεί, προκειμένου να βρεθούν λύσεις μέχρι και την Πέμπτη. Όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Αυγουστή, καθώς και η δέσμευση της εταιρείας να αποσύρει τις απολύσεις, θα τεθούν ενώπιον της σημερινής συνέλευσης των εργαζομένων το πρωί, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει άρση των μέτρων, που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η συνέλευση των εργαζομένων στη ΣΕΚ, παρά και την προσωπική μεσολάβηση του κ. Καρούσου το βράδυ της Κυριακής, αποφάσισε συνέχιση των απεργιακών μέτρων αλλά και τη διεξαγωγή σήμερα το πρωί πορείας προς τα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας για επίδοση ψηφισμάτων. Ωστόσο, το πρωί αποφασίστηκε η αναβολή της πορείας.