Στην Ολομέλεια οδηγείται το νομοσχέδιο με το οποίο συστήνονται δύο νέα Δικαστήρια, το Εμπορικό και το Ναυτοδικείο καθώς και δεύτερο με το οποίο εισάγεται η αγγλική γλώσσα ως επίσημη. Η αναγκαιότητά τους τονίστηκε χθες τόσο από την υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τους δικηγόρους αλλά και τους βουλευτές, κατά την τελευταία συζήτηση του στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου εκφράστηκαν αρχικά ενστάσεις από βουλευτές, ωστόσο κρίθηκε ότι η σύσταση και λειτουργία τους θα βοηθήσει ώστε η Κύπρος γίνει χώρος επίλυσης διεθνών οικονομικών διαφορών, ενώ παράλληλα θα αποφορτιστούν τα Επαρχιακά Δικαστήρια. 

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια θα προσληφθούν πέντε δικαστές για τα δύο Δικαστήρια με την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου να αναφέρει ότι το απαιτεί ο οικονομικός κόσμος και ότι το έχει ανάγκη η οικονομία. Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι είναι σθεναρά υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να υπάρχει το δικαίωμα χρήσης και της Αγγλικής γλώσσας στα δικαστήρια αυτά, ώστε να προσελκυστούν ξένοι δικηγόροι για επίλυση διεθνών διαφορών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για την ανάγκη χρήσης της αγγλικής γλώσσας, η κ. Δράκου επεσήμανε ότι επειδή τα δικαστήρια αυτά θα είναι διεθνή, χρειάζεται να μπορούν οι διάδικοι να χρησιμοποιούν τα αγγλικά, γι’ αυτό και θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε και η γλώσσα αυτή πλην της ελληνικής και τουρκικής να θεωρείται μητρική.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι οι θεσμοί αυτοί είναι αναγκαίοι σε ένα σύγχρονο κράτος, ενώ η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου μίλησε για την ανάγκη εξειδίκευσης των δικαστηρίων τα οποία θα αποφορτίσουν τα επαρχιακά δικαστήρια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και θα πάρει τη διαδικασία για τυχόν τροποποιήσεις ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί εντός 15θημέρου στην Ολομέλεια για ψήφιση. Στην περίπτωση έγκρισης τους, το Ναυτοδικείο θα συσταθεί στο πρώην ξενοδοχείο Φιλοξενία και το Εμπορικό στη Λεμεσό.