Με συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο ολοκληρώθηκαν χθες με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες της 33ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, παρευρέθηκε σύσσωμη η ναυτιλιακή βιομηχανία, κρατικοί και κυβερνητικοί οι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανισμών.

H κυπριακή ναυτιλία πρωταγωνιστεί και πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική, επεσήμαναν η Πρόεδρος της Βουλής και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας πως Κράτος και Βουλή συνεχίζουν απρόσκοπτα να τη στηρίζουν.

Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν εγγεγραμμένες 283 ναυτιλιακές εταιρείες με τη συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας να ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για ναυτιλία

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, συνεχάρη το Επιμελητήριο για το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως η Κύπρος θα συνεχίσει να επενδύει και η Βουλή θα βρίσκεται δίπλα και από Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και το υφυπουργείο Ναυτιλίας, για να ενισχύει όλες τις προσπάθειες. Σημείωσε, ότι η ναυτιλία είναι ένα στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί ιστορικά η κυπριακή οικονομία, επισημαίνοντας πως οι συνεχιζόμενες διεθνείς εξελίξεις έχουν αυξήσει την ανάγκη διασφάλισης ενός ισχυρού και σταθερού ναυτιλιακού περιβάλλοντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την πολύχρονη ψήφο εμπιστοσύνης που παρέχουν οι ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο εξήρε στην ομιλία του εκ μέρους του ΠτΔ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας τη σημαντική συνεισφορά και την ισχυρή στήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών στην οικονομία. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την ελκυστικότητα του κυπριακού νηολογίου, σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την υιοθέτηση κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου για τη σύσταση ναυτιλιακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης.

Ο κ. Δημητριάδης σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως, «η κυπριακή ναυτιλία είναι ένα success story και όλοι μαζί εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τόσο την κυπριακή σημαία αλλά και την παρουσία ξένων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο». Υποστήριξε ακόμη, ότι η Κύπρος πρωταγωνιστεί τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, συμμετέχοντας με εποικοδομητικές προτάσεις για να αναδείξει την ανάγκη η ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική και αειφόρος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ανέφερε πως «η πολύ θετική πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, θα συνεχιστεί και με την περαιτέρω ανάπτυξη της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης που αναμένεται να ακολουθηθεί στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας». 

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ύπαρξη του υφυπουργείου Ναυτιλίας, δίνει το καλύτερο μήνυμα στους επενδυτές ότι η ναυτιλία δεν είναι θέμα πολιτικής, αλλά θέμα εθνικής οικονομίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις που καταγράφονται, σημείωσε πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναπόφευκτα επέφερε αλυσιδωτές επιπτώσεις και στη ναυτιλία.