Πολλή φασαρία για το τίποτα έγινε, όπως φαίνεται προς το παρόν, από τα κόμματα και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (Εμπορίου), για τις αυξηθείσες τραπεζικές χρεώσεις, με επίκεντρο τους βασικούς λογαριασμούς πληρωμών, που έχουν μέγιστο ετήσιο κόστος €36 και θεωρήθηκαν ελκυστικοί και συμφέροντες για τους καταναλωτές.

Μιλώντας με στελέχη τραπεζών, διαπιστώνουμε πως οι πελάτες των δυο μεγάλων συστημικών οργανισμών δεν έδειξαν μεγάλη προθυμία ή ενδιαφέρον ή πρόθεση για άνοιγμα βασικών λογαριασμών για να επωφεληθούν από το πλαφόν των τελών, μέσω υπουργικού διατάγματος. Από τις ίδιες πηγές μαθαίνουμε πως πελάτες κινητοποιήθηκαν περισσότερο για να περιορίσουν και να… συγυρίσουν τους λογαριασμούς τους, κλείνοντας κάποιους που μάλλον δεν είναι απαραίτητοι.

Την ίδια ώρα, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με αφορμή την αύξηση των τραπεζικών χρεώσεων, άρχισε και συνεχίζει συζήτηση από τον Ιανουάριο για τροποποίηση της νομοθεσίας, με επίκεντρο τους «βασικούς» λογαριασμούς. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και αναμένεται σύντομα να αρχίσει η επεξεργασία πρότασης νόμου, με υποστήριξη από όλα τα κόμματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνε σε κοινές προτάσεις για αυξημένες τραπεζικές χρεώσεις

Στις 3 Ιανουαρίου 2022 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες, αυξημένες, χρεώσεις της Ελληνικής Τράπεζας και χθες, 15 Φεβρουαρίου, οι αυξημένες χρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Φ» από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική συγκλίνουν στο ότι οι πελάτες τους δεν έτρεξαν, όπως δόθηκε η εντύπωση, να ανοίξουν βασικούς λογαριασμούς αλλά αρκετοί έκλεισαν όσους λογαριασμούς θεωρούν ότι δεν χρησιμοποιούσαν, ώστε για να περιορίσουν τα ετήσια έξοδα. Μια εκτίμηση από τραπεζικές πηγές είναι ότι οι πελάτες ακόμη δεν έχουν νιώσει τις αυξήσεις, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η αυξημένη χρέωση τήρησης λογαριασμών ταμιευτηρίου ή διαχείρισης τρεχούμενων λογαριασμών θα επιβάλλεται ανά τρίμηνο και όχι ετήσια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το τρίμηνο για τους πελάτες της Ελληνικής, που είναι ο Μάρτιος, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου μόλις χθες άρχισε νέα τιμολογιακή πολιτική και το τρίμηνο θα κλείσει αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου «οι πελάτες φαίνεται να προβαίνουν σε εξορθολογισμό των λογαριασμών που διατηρούν με την τράπεζα, με κλείσιμο και άνοιγμα λογαριασμών με βάση τις σημερινές τους ανάγκες. Η ροή των εν λόγω ενεργειών παραμένει ως συνήθως, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη μεταβολή τους τελευταίους δύο μήνες. Η τράπεζα παραμένει στη διάθεση των πελατών της, δίνοντας τους τις όποιες διευκρινήσεις και δυνατές επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαπιστώσεις από πηγές της Ελληνικής Τράπεζας, με τους πελάτες, προς το παρόν, να επικεντρώνονται περισσότερο στον εξορθολογισμό των λογαριασμών τους και όχι τόσο πολύ στο άνοιγμα λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, για να επωφεληθούν από το πλαφόν στα τέλη.

Με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή, και τα οποία προκάλεσαν απορίες στους πλείστους βουλευτές, στο τέλος του 2020 υπήρχαν 414.431 λογαριασμοί πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και αναμένονται τα στοιχεία για το 2021, που πιθανόν να καταδείξουν αύξηση. Οι αριθμοί αυτοί, ωστόσο, δεν συνάδουν με τη μεγάλη άγνοια που υπήρχε, τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα, για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Με βάση τη νομοθεσία, επιτρέπεται ο πελάτης να διατηρεί ένα λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε μια μόνο τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι τράπεζες δεν μπαίνουν στη διαδικασία ελέγχου αν ο πελάτης διατηρεί και άλλο λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε άλλη τράπεζα, θεωρώντας ότι ο έλεγχος θα απαιτούσε χρόνο και παραβλέπουν τυχόν παρατυπίες. Πάντως, το θέμα διατήρησης πέραν του ενός βασικού λογαριασμού αναμένεται να το ρυθμίσει η Βουλή με πρόταση νόμου και δικαιούχοι πέρα από τα φυσικά πρόσωπα πιθανό να καταστούν και μικρές επιχειρήσεις.