Στις δικές της δυνάμεις θα στηριχθεί, τουλάχιστο σε πρώτη φάση, η Κύπρος, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρωπαίκές κυρώσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε χθες τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από το Ουκρανικό, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε πως, όπως και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κύπρος θα στηριχθεί στις δικές της δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, αναμένοντας προφανώς και τη βοήθεια που θα προσφέρει στα μέλη της η ΕΕ, όπως έγινε και στην περίπτωση της Covid 19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες αναπτύξεις: Λεμεσός και Πάφος τα πρώτα «θύματα»

Σύμφωνα με τον υπουργό, ίσως στις επόμενες συνεδρίες του Ecofın (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών) να συζητηθούν κάποια μέτρα για συλλογική αντιμετώπιση της κατάστασης. Όπως είπε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο, αλλά  και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ο πληθωρισμός (6,6% στην Κύπρο τον Φεβρουάριο), λόγω της εξάρτησής της Ένωσης από τη ρωσική αγορά σε ενεργειακούς πόρους και σιτηρά. Υπέδειξε, παράλληλα, πως η κατάσταση είναι αβέβαιη σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται συντονισμός, καθώς και εργαλεία στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη και οικονομικός πόλεμος. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια εργαλεία (στήριξης) που εφαρμόζονταν την περίοδο του κορωνοϊού. Είπε, επίσης,  πως, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία θεωρείτο από πολλούς πολύ εύθραυστη, κάτι, όπως σημείωσε, που έχει διαψευσθεί από τα γεγονότα.

Θα συνεχιστούν οι κυρώσεις 

Σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αυτές είναι αποτελεσματικές, τονίζοντας πως οι κυρώσεις θα συνεχιστούν έστω και αν τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά θα πρέπει να επανακαθοριστούν. Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου, καθώς δεν υπάρχει έκθεση σε ρωσικά ομόλογα, μειώθηκαν οι καταθέσεις από τους Ρώσους, ενώ η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν διατηρεί αποθέματα στην Κύπρο. Υπέδειξε, επίσης, ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί λιγότερο από άλλα κράτη σε σχέση με το θέμα του συστήματος Swift και τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών και άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλείται είναι η απαγόρευση της χρήσης του εναέριου χώρου της Κύπρου από ρωσικές αερογραμμές. Όπως εξήγησε, το 20% των τουριστικών αφίξεων θα προέρχονταν φέτος από τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπολογίζονται για το 2022 οι 800 χιλ. αφίξεις Ρώσων ή Ουκρανών τουριστών. Ο υπουργός τόνισε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί το κενό από άλλες χώρες. Ωστόσο, προειδοποίησε πως, σε περίπτωση που δεν καλυφθούν πλήρως οι ρωσικές και ουκρανικές απώλειες στον τουρισμό, οι συνέπειες για τη χώρα φέτος θα είναι μεταξύ 1,5% με 2% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως έχουν επηρεαστεί και κάποιες ρωσικές εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο. Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα πως πέραν του πολέμου στο έδαφος διεξάγεται και πόλεμος εντυπώσεων με fake news και η Κύπρος είναι θύμα. Όπως εξήγησε, όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα από την ΕΕ δεν συζητήθηκε καν το θέμα του Swift, αλλά γράφτηκε και ειπώθηκε πως η Κύπρος διαφώνησε. Πρόσθεσε πως το θέμα αυτό τέθηκε μερικές μέρες αργότερα, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την Δημοκρατία. Όπως είπε, οι κυρώσεις ήταν ομόφωνες.

Κομματικές θέσεις 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως η ρωσική εισβολή δεν είναι παρά μια σύγκρουση της Δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και έχει ανατρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και παραβιάζει βασικές αρχές των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανάφερε πως θα πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων για στήριξη των διαφόρων τομέων της οικονομίας. Όπως είπε, οι αποφάσεις της ΕΕ θα επιδράσουν στην οικονομία, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να υποβάλει προτάσεις για συνδιαμόρφωση των μέτρων. Είπε, επίσης, πως το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως μπορεί οι οικονομικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες να είναι μεγαλύτερες, αλλά οι αντοχές της κυπριακής οικονομίας είναι μικρές. Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες και να συζητήσει με ποιο τρόπο μπορούν τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.