Θύελλα αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως από τους ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης, προκάλεσαν τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν από χθες σε ισχύ, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται και οι φωνές για επανάληψη σχεδίων στήριξης από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Η απαγόρευση του χορού στα μουσικοχορευτικά κέντρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Κέντρων Διασκέδασης, που είχε από προχθές συναινέσει στην υποχρεωτική προσκόμιση rapid test 24 ωρών για είσοδο σε χώρους αναψυχής, προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο. Ωστόσο, εκτιμά, όπως προκύπτει και από χθεσινή ανακοίνωση του και σχετικές δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Νίκου Βασιλείου, πως η απαγόρευση του χορού οδηγεί στην ουσία σε κλείσιμο τα κέντρα διασκέδασης, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οποιαδήποτε αποζημίωση ή σχέδιο στήριξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης για τα νέα μέτρα

Σε ανακοίνωση του ο ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ, κάνοντας λόγο για χτύπημα κάτω από τη μέση, σημειώνει πως τα αδειούχα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (μουσικοχορευτικά – κλαπς) λειτουργούν από τις 16 Ιουνίου 2021 μόνο για εμβολιασμένους (μίνιμουμ 2 δόσεις), γι’ αυτό και επιτρέπεται ο χορός. «Με τα νέα μέτρα, που απαιτείται επιπρόσθετα rapid test 24 ωρών, οι χώροι διασκέδασης γίνονται λιγότερο ασφαλείς από προηγουμένως ή μεγιστοποιείται η υγειονομική ασφάλεια των θαμώνων;» διερωτάται ο Σύνδεσμος, ο οποίος υποστηρίζει πως καθόλο το διάστημα των έξι μηνών, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, βρισκόταν σε καθημερινή σχεδόν επαφή με το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες μετάδοσης και πως είχε διαβεβαιώσεις ότι τα νυχτερινά κέντρα ήταν καθαρά, «πράγμα που  κοινοποιούσαμε με τις συχνές εμφανίσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Ενόψει τούτου, ο Σύνδεσμος παρακαλεί να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που να δείχνουν  ότι υπήρξαν αλυσίδες μετάδοσης στους χώρους των νυχτερινών κέντρων. Περαιτέρω, ο Σύνδεσμος διερωτάται γιατί δεν καταγγέλθηκαν όσοι παρανομούσαν και γιατί δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για κλείσιμο όσων παραβίαζαν τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν σήμερα είναι μόλις 25, προσφέροντας 5000 θέσεις διασκέδασης «ένα ασήμαντο ποσό που δεν είναι δυνατό να επηρεάσει κριτικά  την μετάδοση ή την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας».

Υποστηρίζει πως με τα νέα μέτρα τα κέντρα διασκέδασης στοχοποιήθηκαν «σαν το μαύρο πρόβατο της πανδημίας για να εφαρμόσουν ετεροβαρή μέτρα» και πως ουσιαστικά με τις προχθεσινές αποφάσεις «έκλεισαν τα κέντρα διασκέδασης απαγορεύοντας το χορό που είναι η  διασκέδαση για να αποφύγουν να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις». «Το κτύπημα κάτω από  τη μέση οδηγεί μοιραία και στη διάλυση ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας οδηγώντας  κόσμο στην ανεργία και επιχειρηματίες στη πτώχευση», καταλήγει ο Σύνδεσμος που υποστηρίζει πως θα ήταν πιο έντιμο να αποφασιζόταν το κλείσιμο του κλάδου και η αποζημίωση των επιχειρήσεων.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα υπήρξαν από πλευράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων αλλά και του Παγκύπριου Συνδεσμού Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, οι οποίοι επίσης έθεσαν στον τραπέζι την ανάγκη στήριξης από το κράτος των επιχειρήσεων εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων.

Πάντως, το ενδεχόμενο επαναφοράς σχεδίων στήριξης δεν απέκλεισε και ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Αιχμές» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παρούτη, αναφέροντας πως η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επαφή για το θέμα με το υπουργείο Οικονομικών.

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μιλώντας στο Alpha, είπε πως αποφασίστηκε 24ωρο Rapid Test και απαγόρευση του χορού στα κέντρα διασκέδασης επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα και τώρα τους δίνεται τελευταία ευκαιρία για να το πράξουν. Μίλησε επίσης για εκτόξευση των κρουσμάτων στις ηλικίες 20-30 ετών, που σύχναζαν στους συγκεκριμένους χώρους. Οι χώροι αυτοί, είπε, στη βάση και των δεδομένων από την ομάδα ιχνηλάτησης, αποτέλεσαν εστίες του ιού το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και οι γάμοι και οι βαφτίσεις, στους οποίους δεν τηρούνταν τα απαιτούμενα μέτρα. Γι’ αυτό, είπε, και περιορίζεται ο αριθμός των παρευρισκομένων στους 300».